Parkinson door stille beroerte

Parkinson door stille beroerte

Onderzoekers van de University’s Faculty of Life Sciences hebben ontdekt dat een kleine beroerte, ook wel bekend als een stille beroerte, de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Brain Behaviour and Immunity.

Gevolgen van een stille beroerte

In tegenstelling tot een zware beroerte leidt een stille beroerte niet direct tot lichamelijke klachten. Een stille beroerte wordt veroorzaakt door een bloedpropje in de hersenen dat de doorstroom van bloed belemmert. Dit gebeurt in een zeer korte tijd en vaak heeft de patiënt dit niet door.

Maar nu blijkt dat één van de blijvende gevolgen van een stille beroerte het sterven van dopaminergische neuronen in de hersenen is.

Onderzoeker Emmanuel Pinteaux: “Op dit moment weten we niet waarom dopaminergische neuronen beginnen te sterven in de hersenen en dus waarom mensen de ziekte van Parkinson krijgen. Er is wel geopperd dat oxidatieve stress en veroudering verantwoordelijk zijn”.

Schade aan de hersenen

De onderzoekers vonden door middel van experimenten met muizen de schade aan de hersenen in het stratium – het kerngebied in je hersenen dat geassocieerd wordt met beweging en je werkgeheugen- na een beroerte. Wat de onderzoekers niet hadden verwacht was de impact van een stille beroerte op een ander gebied van de hersenen, de substantia nigra.Het team analyseerden vervolgens zes dagen na de milde beroerte de veranderingen in de hersenen. Zij ontdekten dat de dopaminergische neuronen waren afgestorven. Pinteaux zegt: “Het is algemeen bekend dat de ontsteking na een beroerte zeer schadelijk kan zijn voor de hersenen, maar wat we niet goed hadden ingeschat was de impact van een stille beroerte op een ander gebied in de hersenen”. Volgens Pinteaux  is het zeer belangrijk dat patiënten met een beroerte snel ontstekingsremmende geneesmiddelen krijgen.

 

Bronnen: Nu.nl

Delen:  
2 reacties op “Parkinson door stille beroerte
  1. Is Parkinson niet een erfelijke aandoening? Mijn schoonvader heeft Parkinson en voordat dit was gediagnostiseerd heeft hij een ingijpende operatie ondergaan en een dag na de operatie is de man tegen doktersadvies gedraaid in zijn bed en daardoor kreeg hij een lichte beroerte. Daarna werden de symptonen overduidelijk. Parkinson was actief geworden. Ik neem aan dat ze dit bedoelen?

    Geschreven door Aly Plenter op
  2. Ik hoop dat onze huisartsen dit ook weten.

    Geschreven door g.de Boon op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief