Angstoornis?

 • #1

  Hoi!

  Ik ben altijd iemand geweest die zich zorgen maakt voor de kleinste dingen, dit ging altijd wel voorbij. Sinds de lockdown (maart) is alles verergerd, ik ben verschillende keren naar de dokter gegaan omdat ik een prikkel in de keel had die maar niet wegging en last van mijn borst. Alles was blijkbaar goed en de prikkel in de keel was door de hyperventilatie die ik niet eens wist dat ik had (misschien onbewust hyperventileren, kan dat?). Ik ben vorige maand naar mijn dorp gegaan in Spanje voor een paar weken, daar ging alles prima, amper symptomen aan mijn borst/ ademhaling. Eens ik terug ben heb ik sommige periodes waar ik weer last heb van mijn borst, alsof er een gewicht op zit, ik kan niet goed genoeg diep ademhalen, heb soms last van mijn maag, ik word wakker met buikkrampen door de winderigheid en heb onregelmatige stoelgang. Dit heb ik soms dagen na elkaar en dan weer een paar weken zonder symptomen. Alsof die aanvallen uit het niets komen, ik heb momenteel ook geen stress dus vind ik dit heel raar.

  Nu ben ik bang dat het geen angstaanvallen zijn maar dat ik problemen heb met mijn hart. Ik heb in het begin van het jaar een paniekaanval gehad door mijn examens en de dokter zei dat het niets met mijn hart te maken had en dat ik een sterke hartslag had, maar toen was het ook maar eenmalig, nu heb ik dit al maanden.  Ik ben ook maar 23 jaar en rook niet of drink geen alcohol. Ik probeer mezelf steeds te kalmeren door te denken dat de kans heel klein is dat het aan mijn hart ligt vanwege mijn leeftijd, maar dan denk ik ook dat ik een uitzondering kan zijn en ik dus wel een hartaanval ga krijgen bijvoorbeeld, zo gaat het dan verder in een vicieuze cirkel.

  Komen deze symptomen overeen met een hartstoornis? Of kan het goed zijn dat ik angst heb al heb ik momenteel geen stress?

  ALS het een angststoornis kan zijn, zou het kunnen dat dit in zo een korte termijn een negatieve invloed heeft op mijn hart?

  Alvast bedankt van tevoren!

  Reactie
  #2

  Di zijn toch echt hyperventilatie aanvallen door angst/spanningen

  Reactie
  #3

  Het probleem is wel dat de dokter dat heeft gezegd zonder enig onderzoek, gewoon omdat ik zei dat ik veel pieker.

  Maar het is dus wel mogelijk dat ik nu angstsymptomen heb zonder enige stress te hebben momenteel? Het komt in periodes, dus niet elke dag of heel de dag. Het beïnvloedt ook wel mijn studies, ik kan me niet goed concentreren voor de komende examens.

  Reactie
  #4

  En de komende examens geven geen stress?

  Reactie
  #5

  Ik zit er momenteel niet echt bij met mijn hoofd. Ik denk constant aan iets anders en kan me daardoor dan ook niet concentreren tot op het dag van de examen waar ik het hoogstwaarsschijnlijk ga merken. De stress is vooral dan ook voor de praktijkexamens (ik studeer Verpleegkunde), ik veronderstel dat het de angst is om iets verkeerd te doen.

  De symptomen komen me echt elke keer onverwachts, ik moet wel zeggen dat ik in maart enorm heb gepiekerd en me maanden zorgen heb gemaakt, misschien dat ik daardoor nu constant gespannen ben zonder enige oorzaak?

  Reactie
  #6

  Hoezo zonder enige oorzaak? Lees nou je eigen berichtje eens terug...

  Reactie
  #7

  Ja nu zie ik het, ik vind het vooral raar dat ik deze symptomen nu pas krijg, terwijl ik al heel mijn leven stress had tijdens de examens, maar ik voelde me de volgende dag weer prima. Nu heb ik 1 dag een kleine stressmoment en krijg ik de volgende dagen die vervelende en enge symptomen, alsof mijn lichaam overvol zit met stress terwijl die stressmoment al voorbij is. En dan denk ik weer dat het aan mijn hart ligt, omdat het lijkt dat hij door de stress of spanning van de voorbije maanden sneller moe wordt...

  Wanneer deze symptomen dan voorbij zijn (meestal is het 5 dagen), dan voel ik me een paar weken weer goed, en dan denk ik dat ik weer aan het overdrijven was met mijn gedachten, en dat het onmogelijk een hartprobleem kan zijn.

  Ik denk dat als het aan mijn hart lag, ik deze symptomen dagelijks zou hebben...?

  Reactie
  #8

  Je hyperventileert regelmatig en dat veroorzaakt de klachten.
  Doe eens de test op:
  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: Angstoornis?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief