vervette lever!

 • #1

  Een poosje terug heb ik een echo gehad van mijn buik. Hier is toen een vervette lever geconstateerd.
  Mijn huisarts heeft hier echter totaal geen actie aan uitgevoerd. Ik vraag me echter nu af. Wat is een vervette lever? Waarom heeft de toenmalige huisarts geen verdere actie ondernomen. Zijn er nu , inmiddels preparaten op de markt om een vervette lever te "ontvetten"?

  Bedankt voor uw reactie

  Reageer
  #2

  Leververvetting is een reversibele aandoening waarbij bolletjes vet zich ophopen in de levercellen via het proces dat steatose heet.

  Lever vervetting oftewel steatose wordt veroorzaakt door een combinatie van processen die verstoort zijn waardoor het normale lipide verkeer van de cel een accumulatie in de lever kan veroorzaken. Grofweg gaat het om aanvoer-processen, aanmaak-processen, afbraak-processen, en afvoer-processen.

  Te veel aanvoer van lipiden kan een gevolg zijn van obesitas, diabetes, en alcoholisme. Alcoholisme en obesitas zijn in de westerse wereld de belangrijkste oorzaken van steatose.

  Ondervoeding kan ook leiden tot de mobilisatie van vet uit de door het lichaam verspreidde vetcellen om het tekort aan energie aan te vullen waardoor er dus een overaanbod in de lever optreedt waar nieuw lipidenmetabolisme optreedt.

  Leververvetting wordt geassocieerd met alcohol of metabole aandoeningen (diabetes, hypertensie, obesitas en dyslipidemie), maar kan ook te wijten zijn aan een van de vele andere oorzaken.

  Oorzaken van leververvetting in het algemeen zijn:

  Metabool: A-beta-lipoproteinemie, glycogeen opslag ziekten, zwangerschap, lipodystrophie

  M.b.t. de voeding: Ondervoeding, parenterale voeding, ernstig gewichtsverlies.

  Medicijnen: methotrexaat, antiretrovirale therapie, glucocorticoïden, tamoxifen, toxische stoffen in het milieu (bijvoorbeeld fosfor, giftige paddestoel).

  Overigen: IBD, HIV, hepatitis C.

  Reageer
  #3

  Bij mij zou het alcohol gebruik een oorzaak zijn.

  De medicijnen in uw antwoord, zijn die om de lever te ontvetten?

  Reageer
  #4

  Mogelijke oorzaken lever vervetting oftewel steatose:

  Drugs and toxins
  Amiodarone, methotrexate, diltiazem, expired Tetracycline, highly active antiretroviral therapy, glucocorticoids, tamoxifen, environmental hepatotoxins (e.g., phosphorus, mushroom poisoning)

  Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver

  Reageer
  #5

  goede uitleg van Quote.

  als alcohol de oorzaak is dan is er maar 1 manier om de lever weer gezond te maken en dat is echt onmiddelijk stoppen met alcohol.
  Drink je door dan kan er levercirrose ontstaan en dit is niet meer terug te draaien......heb helaas een aantal mensen aan levercirrose zien overlijden in ons ziekenhuis.
  zorg goed voor jezelf en je lever.
  er zijn wel leverontvettende producten zoals druppels en thee, maar die alleen gebruiken als je ook stopt met drinken anders overbelast je de lever.
  succes, Brenda
  ps onderschat de ernst niet van een leverprobleem.

  Reageer
  #6

  Ik heb het over een situatie uit 1996, Ik drink nu al bijna geen alcohol meer,max 3 dagen in een maand. Maar omdat de dokter geen verdere informatie heeft gegeven, is de vraag blijven hangen.

  Reageer
  #7

  Heb je wat meer informatie over de"druppels en thee"?

  Reageer
  #8

  Een poosje terug heb ik een echo gehad van mijn buik. Hier is toen een vervette lever geconstateerd.

  Ik heb het over een situatie uit 1996...

  Hoe weet jij dan dat je nog steeds een vervette lever hebt?

  Graag iets meer duidelijke info...

  Lana

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ok Ooit had ik last van pijn in de onderkant van mijn buik. Ik ben daarmee naar de dokter gegaan. Het gevolg was dat de dokter zei dat ik voedselvergiftiging had en een mogelijkheid op progressief darm probleem. Echter dat ging niet weg, hierna is er een echo laten maken van de buik ed.
  Hieruit bleek dus dat ik een vervette lever had, tenminste dat vertelde de medische hulp mij, die de scan uitvoerde. Er werd toen niets gezien wat de pijn veroorzaakte. Later heb ik een afspraak met de maag,darm leverarts, via een buikfoto ontdekt dat de pijn veroorzaakt werd door diverse nierstenen. Sinds de verwijdering van de stenen was ik weer als herboren.
  Echter heeft mijn toenmalige huisarts nooit iets gezegd over de vervette lever. Alsof dat niet uitmaakt Dit vind ik raar.
  En daarom mijn vraag.

  Reageer
  #10

  Dokters/artsen/specialisten boeit 't geen ruk als leverwaardes of nierwaardes of HB waardes enz.enz.enz. niet kloppen. Vraag de uitgeprinte uitslagen van de bloedonderzoeken en ga zelf aan de slag.

  Reageer
  #11

  Vette en overbelaste lever komt ook héél veel voor bij medicijngebruik. Paracetamol en Valdoxan o.a. is nu negatief in 't nieuws, zoiets kun je i.d.d. ook alleen maar vaststellen als mensen 10 of 20 jaar deze troep gebruiken. ps waarom kan ik mijn naam niet invoeren?? Ik ben niet graag anoniem.

  Reageer
  #12

  Je zou een account kunnen aanmaken.

  Daarnaast kun je je naam zetten onder het bericht.

  Reageer
  #13

  ik heb een vervette lever wat kan ik hier aan doen? rook niet drink niet werk 36 uur in het ziekenhuis. Kunnen jullie me ergens meehelpen Ben na verwijderen van de galblaas wel dikker geworden op mijn buik weet mniet hoe ik dit eraf moet krijgen

  Reageer
  #14

  Ik zit hier ook met de vraag.
  Deze zomer in het zh in Thailand gelegen met dengue (knokkelkoorts). Daar hebben ze een echo gemaakt van mijn gehele buik en zeiden dat ik vet in mijn lever had.
  Ze zijn daar verder niet op doorgegaan. Wel gevraagd maar ze waren daar niet ongerust over.
  Terug in Nederland moest ik weer mijn bloed laten controleren en de lever-waarde gaf aan dat het nog niet helemaal goed was. (infectie)
  Eind aug. weer controle van mijn bloed.
  Nu kwam toch weer die vette lever bij me op..... zal het ook zeker vragen eind aug.
  Git

  Reageer
  #15

  Kan het ook van chemo of arimidex komen? Zou niet weten hoe ik anders aan een vervette lever kom en snap ook niet dat de dokters het je mededelen zonder een onderliggend probleem uit te sluiten of een behandeling aan te raden,

  Reageer
Reageer op: vervette lever!
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief