Bloedarmoede, wat nu?

 • #1

  3 kwart jaar geleden werd ik door de bloedbank gewezen op een te laag Ferritine gehalte. Mijn hb was 6,6 en Ferritine was 11. Naar de huisarts geweest en een ferrofumaraat kuur meegekregen voor 3 maanden. Dan weer bloedprikken en kijken hoe het er voor stond. Zo gezegd zo gedaan. 3 maand later weer prikken. Hb was 7,5 op de rand van de ondergrens , Ferritine 15 op de rand van de ondergrens , b12 bleek een te kort en was 125, vit d was een een te kort en was 40. Na overleg besloten nog een kuurtje te doen maar nu niet met 200 maar 100 ferrofumaraat omdat ik PDS heb en erg last van mijn buik krijg van ijzerpillen. Ik ben vegetariër en omdat alles nog erg op het randje was dus nog een kuurtje gekregen met advies om b12 en vit d ook zelf bij te gaan slikken. Na 6 maanden weer bloedprikken. Buik ging redelijk goed en ik had nog 200 ferro in huis dus dat elke week 2 genomen ipv de voorgeschreven 100. Nu na een half jaar weer bloedgeprikt. Hb: 7,5 zelfde gebleven en weer dicht op de ondergrens. Ferritine: 24 iets verhoogd maar nog niet heel denderend na een kuur van een half jaar. Ijzer: 10,1 ondergrens is 10, ijzerverzadiging 11% ondergrens is 20% transferritine 3,5 bovengrens is 3,6 dus dat is prima. B12 en vit d zijn niet geprikt.

  Ik ben nu erg bang dat als ik stop met de 2 keer per week 200 ferro en extra letten op mijn eten als vegetariër en meer ijzer eten ik heel snel weer bloedarmoede heb. Ik vind de waardes na bijna 9 maanden elke week 2 ferro niet heel denderend en had verwacht dat alles een stuk hoger zou zijn. Heeft iemand hier ervaring mee en wat is verstandig?

  Reageer
  #2

  Hoi,

  Het zou kunnen dat je het ijzer en de vitamine B12 niet goed opneemt als je ze slikt,bijvoorbeeld door de pds.
  Dat komt voor en in zulke gevallen kan het het via een infuus of injectie worden gegeven,omdat blijven slikken geen effect heeft.
  Dat zou je met je huisarts kunnen bespreken,eigenlijk had die dat zelf ook kunnen voorstellen om te proberen.

  Reageer
  #3

  Verstandig zou zijn om aan de huisarts een verwijzing te vragen voor de internist om te onderzoeken waarom je waarden zo laag blijven.

  Reageer
  #4

  Bedankt voor de reacties. Ik heb maandag een afspraak met de huisarts en ga overleggen wat verstandig is om nu te doen. Zal het laten weten 😊

  Reageer
  #5

  Mijn hemoglobine stond wat laag. Ik heb gehoord dat rode bietensap drinken uw zuurstof in het bloed kan herstellen. Iemand ervaring

  Reageer
Reageer op: Bloedarmoede, wat nu?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief