B12

  • #1

    Ik heb mij vitamine b12 getest en die is 147. Huisarts zegt dat dit goed is, maar volgens het internet ( NHG ) staat boven de 150 is een normale waarde, en dan heb je nog stichting b12 tekort die nog een hele andere hoeveelheid hanteert. hoe kom ik er nou achter wat de waarheid is

    Reageer
    #2

    Het is wat aan de lage kant. Neem een b12 voedingssupplement

    Reageer
    #3

    heb je alleen b12 laten testen of is er ook gekeken naar andere waardes, zoals vergrote rode bloedcellen? Is je HB ook getest en daarbij foliumzuur?

    ik neem aan dat je met een reden laat testen wat je b12 is?

    Verder is jouw waarde verklaarbaar als je bv een lange antibioticakuur hebt gehad of als je te weinig dierlijke eiwitten tot je neemt.

    Als dat niet het geval is, is een waarde van 147 ERG laag. Dan ga je beter terug naar de huisarts en EERST laten onderzoeken wat de oorzaak is.

    Als het wel het geval is (dus lange kuur antibiotica of erg weinig dierlijke eiwitten), zou ik een hooggedoseerde b12 nemen als supplement. Echt hoog gedoseerd. En zo mogelijk toch wat meer melk, kwark, vlees etc. zodat het uit zz beter wordt.

    Oja, doorslikken van de pil geeft ook na lange tijd een tekort. Dus dat kan ook nog een onschuldige reden zijn.

    Reageer
    #4

    Ik eet verder goed en dierlijk.

    Ja ik heb hele heftige klachten gekregen door de anticonceptiepil. Ik ben nu sinds een aantal maanden gestopt omdat het vrij ernstig was.  Voel me al wat beter gelukkig, alleen nog wel een weg te gaan.

    Ik dacht dus ook dat mijn lage b12 te wijten is aan mijn hormonale problemen door de pil . Ik kan misschien eventueel in de tussentijd wel b12 supplement gaan slikken 1000mg?

    Reageer
    #5

    De meningen zijn verdeeld over gebruik van B12-zuigtabletten. Doe het er zelf goed op. Wel de methyl + adenosylvariant. Anticonceptiepil en trouwens ook andere medicijnen zorgen voor verlies van tal van vitaminen en mineralen. Anticonceptiepil aan onder andere zink, magnesium en diverse B-vitamines. Komt dus niet door de hormoonontregeling maar bestaat naast die ontregeling. Hij bevordert een toestand van oestrogeendominantie. Je lichaam helpen resetten en tekorten aanvullen, kan schelen in de duur van de klachten.  Je kan eens wat opzoeken over oestrogeendominantie.  Gebruik zelf onder andere natuurlijke progesteroncrème.

    Reageer
    #6

    Nee, net wat Catootje zegt, de pil zorgt er juist voor dat er een b-12 tekort kan ontstaan. Je zegt dat je met de pil bent gestopt, dus dan zou je tekort al minder moeten zijn.

    nee, geen grote hoeveelheid vitamine b12 gaan slikken als je gewoon normaal (dierlijke eiwitten) eet en ook geen antibiotica kuur hebt gehad.

    Dat zijn nl de normale redenen voor zo'n lage waarde.

    Er zijn ook medische redenen voor een  lage waarde en JIJ bent degene die dan aan de huisarts kan vragen om een algemeen bloedbeeld met daarbij ook een test op foliumzuur (dit ivm uitslagen zoals verhoogd mcv, vergrote bloedcellen).

    ALS je als een tekort aanvult voordat duidelijk is WAAROM je ondanks normaal eten ed zo'n lage waarde hebt, word je er ook niet vanaf geholpen en loop je mogelijk zelfs ernstige schade op (bij niet behandelde oorzaken die je dan niet uitsluit!).

    Dus wees assertief of verzin een smoes, maar zeg dat je graag een algeheel bloedbeeld wil laten prikken. En foliumzuur voor de zekerheid. HB en mcv zit al in dat bloedbeeld.

    Eigenlijk moet je ook homocysteine laten testen, maar dat ziet je huisarts vanzelf als daar aanleiding voor is na de algemene bloedtest.  Hoop ik 😉

    Reageer
Reageer op: B12


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief