Enkel

  • #1

    Inmiddels 2,5 week geleden ben ik met judo training verkeerd op de buitenkant van mijn enkel gevallen, tijdens mijn val kraakte mijn enkel ook.

    Na de val was het behoorlijk pijnlijk, maar ik kon er nog wel op lopen (beetje mank)

    Ben er vervolgens gewoon op gaan lopen en gaan sporten (geen judo meer maar andere sport).

    Mijn enkel is nog steeds dik aan de buitenkant en het naar beneden bewegen van mijn voet geeft ook pijn, mijn voet naar links en rechts bewegen geeft ook een onaangenaam gevoel...Wel koel ik het regelmatig nog en loop ik overdag met een strakke sok om mijn enkel...

    Is het gekneusd of ligt het aan mijn enkelbanden? Is het nog verstandig om naar de dokter te gaan, of vertelt hij mij dat rust het beste is?

    Reageer
    #2

    Bij een verstuiking van de enkel klapt uw voet plotseling naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel (de enkelband) komt onder spanning te staan en rekt uit. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes. Het gevolg is een pijnlijke en dikke enkel. Het komt zelden voor dat de enkelband helemaal doorscheurt.

    U voelt plotseling een scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waardoor voorzichtig lopen vaak weer gaat. Het blijft een periode pijnlijk om op uw voet te staan. Na de verstuiking kan uw enkel snel gaan zwellen. Er ontstaat een balvormige blauwe plek, meestal aan de buitenzijde van uw enkel. De blauwe kleur ontstaat door de bloeduitstorting onder de huid. Na een tijdje neemt de zwelling af en zakt het bloed naar de lagere delen van uw voet, zodat de hiel, de buitenste voetrand en de tenen ook blauw (later groen en geel) kunnen worden.

    Direct na de verstuiking kunt u de enkel hoog leggen en koelen met ijsblokjes in een plastic zak of met een zogenaamd 'ice-pack'. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Dit kan verlichting van de klachten geven. Soms kan een drukverband wat stevigheid geven, maar het versnelt de genezing niet. Probeer snel of het lopen weer gaat. Lopen bevordert het herstel. Zorg dat uw enkel niet opnieuw zwikt. Let er op dat u bij het lopen uw voet steeds recht naar voren plaatst. Als lopen de pijn flink verergert, kunt u beter stoppen en het de volgende dag opnieuw proberen. Beweeg ook als u zit of ligt regelmatig uw voet heen en weer. Zo voorkomt u dat het enkelgewricht stijf wordt. Ook fietsen is een goede manier om uw enkel te oefenen. Voer bij het sporten de belasting geleidelijk op. Hervat niet te vlug een sport waar de kans op zwikken extra groot is (bijvoorbeeld veldsport op onregelmatig terrein).

    Heeft u veel pijn (u slaapt er bijvoorbeeld slecht van), dan kunt u eventueel paracetamol gebruiken, Als de pijn steeds terugkomt, kunt u dit voorkómen door de pijnstiller met een vaste regelmaat in te nemen. Zo nodig tot 4 maal per dag 1000 mg paracetamol, gedurende een of twee weken. Als dat onvoldoende helpt, kunt u in overleg een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze zogenaamde nsaid’s kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Nsaids verminderen de pijn maar zullen de genezing niet versnellen.

    Een verstuikte enkel of gescheurde enkelband geneest vanzelf. De eerste dagen kan de enkel flink pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na drie of vier dagen wordt de pijn minder en kunt u de voet weer wat meer gaan gebruiken. Meestal kunt u binnen één tot twee weken uw normale activiteiten hervatten.

    Neem contact op als de pijn of de zwelling na vier of vijf dagen nog niet minder wordt.

    Als de enkelband ver is ingescheurd, kan het herstel langer duren. Een behandeling met een speciale bandage (enkeltape) kan het herstel ondersteunen. Deze bandage wordt pas aangelegd als de enkel niet meer gezwollen is.

    Vrijwel iedereen met een verstuikte enkel kan na verloop van tijd weer hetzelfde doen als vóór de verstuiking. De enkel kan tijdens of na een activiteit wat meer pijn doen of opnieuw iets zwellen. Dit kan geen kwaad.

    Reageer
    #5

    Lees de patiëntenfolder van het Nederlands Huisartsen Genootschap over Verstuikte enkel, Tapebandage op: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBL4b.htm

    Reageer
Reageer op: Enkel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief