Het nut van Vitamine supplementen

 • #1

  Ik heb een druk leven, werk vier dagen en heb samen met mijn man de zorg over drie jonge kinderen. De twee jongsten schelen 13 maanden. Ze zijn nu 1,5 en 6 maanden.
  De oudste is 7.

  Twee zwangerschappen zo kort op elkaar heeft natuurlijk een effect op je gestel. Buiten dat het lichamelijk best belastend is, heb je ook nog de nasleep. Weinig slaap, druk leven etc.

  Ik klaag verder niet, want ik zou het voor geen goud willen missen en zo weer overdoen.
  Maaar.. Je loopt jezelf soms wat voorbij. Ontbijt schiet er voor jezelf eens bij in en rust nemen is ook niet vanzelfsprekend.

  Dan komen er op een geweven moment toch wat klachten de hoek om kijken. Chronisch vermoeid, pijntje hier, dingetje daar. Je wuift het weg onder het mom van druk leven, even pas op de plaats zetten.

  De klachten houden aan, verdwijnen soms en komen weer terug.

  Dan denk je er goed aan te doen om misschien je dieet aan te vullen met een vitamine tabletje.
  Wij eten redelijk gezond duf ik wel te zeggen. Snoepen weinig en eten doorgaans iedere dag verse groenten.
  Frituur wellicht eens per maand.

  Je denkt er dus goed aan te doen om wat extra vitamines te nemen, om je lichaam wat extra te ondersteunen.

  Maar goed, na verloop van tijd loop je nog steeds met vage klachten.
  Google leert mij dat ik niet lang meer te leven heb, of op zijn minst een of andere levensbedreigende aandoening heb.

  Goed, lichtelijk onzeker en met lood in de schoenen toch maar eens een afspraak gemaakt bij de huisarts.
  Je vage klachten zijn zo random dat ze er doorgaans niets van kunnen maken. En eigenlijk hoor je ze al denken, daar heb je weer zo'n hypochonder.

  Je lucht je hart en ze kijkt je begripvol aan. Laat maar even je bloedwaarden controleren. Ze klikt een hele rits aan waarop gecontroleerd moet worden.
  B12 vit D. Schildklier, leverfunctie oa.

  Dan zegt ze vervolgens dat ik niet nuchter hoef te zijn voor dit onderzoek.
  OH zeg ik, maar ik neem extra vitamine supplementen. Geeft dit dan geen vertekend beeld?
  Nee hoor, dat heeft geen invloed op het resultaat..

  Ik kon alleen nog maar OK zeggen en vertrok naar de bloedafname.

  Toch bleef het door mijn hoofd spoken. Als het nemen van extra vitamines geen resultaten geeft bij onderzoeken, heeft het slikken dan überhaupt wel zin?
  Zijn het dan niet gewoon veel te dure placebo's?

  Ik ben benieuwd of iemand hier daar misschien een antwoord op heeft.

  Reactie
  #2

  Als je vitaminesupplementen neemt, en je waarden zijn goed is er toch niets aan de hand. Dan kun je daar ook geen klachten van hebben

  Reactie
  #3

  Bloedonderzoek zegt vooral iets over wat er in je bloed zit. Je zou advies kunnen vragen aan een complementair genezer, die ook kijkt naar je voedingspatroon en tekorten die niet allemaal meetbaar zijn via bloedonderzoek. Beste is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment.

  Reactie
  #4

  Of mijn waarden goed zijn weet ik volgende week pas. Maar in beide gevallen zou het voor het onderzoek dus niets uitmaken. Het heeft gen invloed op de resultaten zegt ze.

  In mijn ogen is het dus net zoiets als water naar de zee dragen.

   

  @Catootje.

  Niet lullig bedoeld, maar misschien een idee om je advies iets minder "modern " te prediken. Het is goed bedoeld, maar in iedere post zeg je hetzelfde maar eigenlijk ook niets.

  Je gooit een 2018 hippie term de wereld in en that's it. Zou liever zien dat je dan ook uitleg geeft over die complexe koolhydraten etc. Nu klinkt het als een marketing praatje waar niemand iets van snapt maar een hoop geld voor betaald.

  Nogmaals,  niet lullig bedoeld maar enige uitleg of voorbeelden zou fijn zijn. Dan kom je wat mij betreft iets minder over als iemand die maar met termen gooit, maar zelf eigenlijk niet snapt waar ze het over heeft 🙂

  Reactie
  #5

  Voor b12 geldt dat niet hoor ..als je een opnameprobleem hebt en je slikt supplementen dan kan er een hoge waarde uitkomen terwijl je toch een tekort hebt...Dan zul je aan de b12 spuiten moeten .

  Reactie
  #6

  Gisteren de uitslag gekregen. Voornamelijk een ijzer en D tekort. Waren beiden erg laag. Voor het ijzer krijg ik tabletten, de D moest ik zelf bij een apotheek ofzo halen.

  Reactie
  #7

  Als je een fors vitamine d tekort hebt red je het niet met de standaard potjes vit d die je bij oa drogist kunt kopen..Weet niet hoe laag je waarde was maar bij een fors tekort zul je een hoge dosis moeten nemen...Hoe is het verder?

  Reactie
  #8

  b12 waarde was wel hoog genoeg?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ze heeft geen waarden genoemd. De assistent zei dat hij op het randje van de ondergrens zat. Maar ze zegt dat vit D niet meer vergoed wordt uit het basispakket ofzo? Dus moest zelf maar iets aanschaffen. Heb nu 20ugl. en 200mg ijzer.

  Ik kijk het even aan en als ik geen verbetering voel over een maandje dan zal ik het nog eens laten nakijken. Alle overige waarden waren goed.

  Reactie
  #10

  B12 is dus toch wel laag zo blijkt...Zou dat wel in de gaten houden; daar kun je forse klachten van hebben! Je eet wel gewoon dierlijke produkten? Zo niet dan kun je evt aanvullen met tabletten.Lage waarde met dierlijke produkten duidt op een opnameprobleem

  Reactie
  #11

  Of vergis ik me en had je het over de vit d waarde? Sorry voor de verwarring haha;)

  Reactie
  #12

  Ik had  het idd over D.

  Zou geen vegetariër kunnen zijn. Al is een vegetarische maaltijd op zijn tijd echt wel goed te doen.

  Heb echt wel veel vage klachten op het moment, maar ik wacht nog even af hoe dit aanslaat en dan kijk ik even verder.

   

  Reactie
Reageer op: Het nut van Vitamine supplementen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief