Gewichtstoename

  • #1

    Ik ben een jongedame van 23 jaar. Ik ben 167 en heb altijd rond de 60 kilo gewogen. Nu ben ik in korte tijd (1.5 jaar) zonder reden 10 kilo aangekomen. Ik heb verder geen stress, ik sport  1/2 per week. Mijn eetpatroon is niet veranderd, wel probeer ik nu te letten op wat ik eet maar dat lijkt t alleen maar erger te maken

    Ik ben ten einde raad 🙁 wat kan dit zijn?

     

    Reageer
    #2

    Een kilo lichaamsvet bevat ongeveer 7500 calorieën. Aangenomen dat die 10kg volledig lichaamsvet is, dan praten we dus over 75000 calorieën. In 1,5 jaar komt dat neer op 137 calorieën per dag te veel. Voor jou is ongeveer 1800 calorieën per dag normaal, dus structureel een klein beetje meer eten dan je verbrandt kan al zo'n gevolg hebben na 1,5 jaar. Ik zou het toch vooral zoeken in je voedsel-inname. Sporten is hartstikke gezond, maar jij zou bijna 3 marathons moeten lopen om 1 kg lichaamsvet te verbranden.

    Hoe zie je het zelf? Is de gewichtstoename voornamelijk te wijten aan toegenomen lichaamsvet? Gewicht kan immers ook toenemen door spiermassa of vocht. Je zou je vetpercentage eens kunnen laten bepalen. Je BMI zit nu net boven de 25, dus die is aan de hoge kant. Je zit op het keerpunt van te zwaar zijn.

    Reageer
    #3

    Belangrijk is om te zorgen dat je lichaam in de vetverbrandingsstand gaat. Dit door te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dan voel je je bij de juiste hoeveelheid ook verzadigd. Een los koekje, fruit enz geven pieken in je bloedsuikerspiegel.

    Daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren helpen bij een stabiele bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Denk aan stoffen als magnesium, zink, chroom, vitamine B en D en omega 3.

    Het beste is lichaamsbeweging vóór het ontbijt. Je kan ook eens wat opzoeken over intermittent fasting. Te vaak eten geeft insulinepieken.

    Eventueel medicijngebruik, inclusief de pil en pijnstillers kunnen ontregelend werken op je lichaam en gewichtstoename in de hand werken.

    Reageer
Reageer op: Gewichtstoename


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief