Teveel metformine

  • #1

    Ik heb sinds een klein jaar DM2 en heb hier op het forum al een keer een vraag over gesteld.
    Ondanks dat het eten goed gaat (gemiddeld 1 slechte dag per maand meestal rond menstruatie) bleef mijn waarde nuchter rond de 13/14 en hba1c hoog met 60/65
    In dit jaar zijn we opgebouwd naar 1000/850/1000mg metformine.
    Inmiddels ben ik 18 kg afgevallen en is mn bmi van 44 naar 37,5 dus dat gaat goed.

    Nou had ik vandaag een slechte dag met eten en ongeveer een uur na de maaltijd (zelfgemaakte pizza) voelde ik me niet fijn, had ik dorst dus ik ging uit van een te hoge bloedsuiker.
    Nu was hij maar 3,9 en toen ik nog een keer controleerde omdat ik dacht het klopt vast niet was het 4,1.

    Kan dit komen omdat ik teveel metformine krijg?

    Reageer
    #2

    1 uur na de maaltijd is een verkeerd meetmoment. Meten doe je in de regel 2 uur na de maaltijd.
    Op zich wel vreemd dat de bloedsuikerspiegel zo laag was. Bespreek het met diabetes verpleegkundige/huisarts

    Reageer
    #3

    Hoe laat heb je metformine genomen, hoe laat heb je gegeten en heb je verder gecheckt die avond?

    Controleer je vaker je glucose of toevallig nu en wat zijn je waardes dan?

    Je schrijft dat gister een slechte dat was qua eten. Ging dat over de pizza of was er iets anders slechts?

    Theoretisch: jij nam vlak voor je ging eten nog iets waardoor je glucose spiegel snel steeg (bv pak koekjes of 10 marsen). Je nam je metformine in vrij hoge dosering kort op dat eten (ik snap dat het nodig was maar je gebruikt behoorlijk veel metformine) je ging je pizza eten, je kreeg dorst vlak na je maaltijd.

    Die snelle suikers hebben een enorme piek veroorzaakt en jij kreeg daardoor dorst. Je ging drinken en hebt metformine genomen. Je bloedsuiker daalde na die enorme piek weer snel, je ging water drinken daardoor daalde het nog meer en de metformine ging ook op dat moment maximaal werken en toen zakte het nog iets. Het kan zijn dat het een kwartier later al weer 8 of 9 is ben ik bij mezelf achter gekomen toen ik een glucosesensor droeg.
    Er loopt een proef waarbij je op proef 2 weken een sensor gratis kunt proberen. Kijk op dvn.nl bij de onderzoeken of jij binnen de doelgroep valt

    Reageer
    #4

    Hoi John,
    Ik weet dat het na 2 uur moet maar omdat ik me niet fijn voelde heb ik op dat moment gekeken en dat was iets meer dan 1 uur na het eten.

    Ik zal het bespreken.

    @80streur

    Metformine rond 18.30 genomen, vlak na het eten.
    Voor het naar bed gaan was het 6,4 en vanmorgen nuchter 8,9

    Controleer waardes wel vaker
    Nuchter meestal tussen 7,5/9.0
    Na maaltijd 9.0/13.5
    Voor slapen tussen 6 en 14. Dat wisselt heel sterk.

    De pizza was al niet goed maar ik had ook tussen de middag 0,5L verse jus op en 2 croissantjes met jam op en in de middag rond 16.30/17.00 een zak chocolade pepernoten en 2 glazen normale cola

    Ik heb gekeken en vis google gezocht naar dat onderzoek maar je mag maar met bepaalde telefoons meedoen

    Reageer
    #5

    "De pizza was al niet goed maar ik had ook tussen de middag 0,5L verse jus op en 2 croissantjes met jam op en in de middag rond 16.30/17.00 een zak chocolade pepernoten en 2 glazen normale cola" Dat is toch echt om problemen vragen . En dat is ook niet gewoon eens een slechte dag. Zo krijg jij de diabetes nooit onder controle en dan ga je ook nog op de verkeerde moment meten.
    En als ik naar de waarden kijk die je aangeeft en de metformine die je gebruikt, heb je toch wel vaker van dit soort dagen en niet alleen met je menstruatie.
    Het is dus niet dat je teveel metformine krijgt...

    Reageer
    #6

    Ik zie dit bericht nu pas, maar ik voel toch de neiging om even te reageren.

    Als ik heel eerlijk ben snap ik de schommelingen in je glucosewaardes wel. Metformine zorgt ervoor dat de insuline die je lichaam nog aanmaakt beter pakt. Als jouw lichaam gewend is om gigantische hoeveelheden glucose/suiker uit je bloed te moeten filteren maakt het dus ook ontzettend veel insuline aan. Als je dan ineens een hoge dosering metformine neemt en je vraagt veel van je alvleesklier doordat je ontzettend veel koolhydraten consumeert (sorry, maar je hebt echt heel veel koolhydraten op als ik je bericht zo lees), dan is het niet zo gek dat je bloedsuikers ineens lager zijn.

    Ook kan het zo zijn dat jij je slap begint te voelen rond de 4,5 of iets dergelijks juist omdat je lichaam gewend is aan die waardes boven de 10.

    En over je nuchtere waardes: https://www.jdrf.nl/archief/is-dawn-fenomeen

    Bovenstaande heb ik zelf last van. Alleen kan ik dit redelijk tot goed corrigeren met langwerkende insuline.

    En als ik een tip mag geven, probeer dingen zoal chocolade pepernoten, jam, normale cola etc zo min mogelijk te eten. Zeker normale cola en die halve liter sinasappelsap zijn erg moeilijk voor het lichaam om goed te corrigeren. Dit zijn producten met een hoge GI (Glycemische Index). Hoe hoger dit getal, hoe sneller je bloedsuikerspiegel ervan stijgt. Sinasappelsap en cola staan ontzettend hoog in die lijst.

    Reageer
Reageer op: Teveel metformine


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief