rontgenstraling bij baby

  • #1

    Mijn zoontje heeft toen hij ongeveer 10 weken oud was een uitgebreid rontgenonderzoek ondergaan. Hij werd gedurende 30 minuten onder het rontgenapparaat gelegd. Daarbij werd geen loodafdekking voor zijn geslachtsdeel gebruiktt. Toen ik daar achteraf naar vroeg zeiden de artsen dat dat allemaal geen kwaad kon. Ik zit er toch enorm over in of dit geen schadelijke gevolgen kan hebben.

    Reageer
    #2

    Een enkel röntgenonderzoek zal geen schadelijke gevolgen hebben. Dat is wat anders als je er dagelijks aan zou worden blootgesteld.

    Reageer
    #3

    Goededag, Vorige week ben ik door me rug gegaan en mijn huisarts vertrouwden het niet, dus heb ze me verwezen voor een röntgenfoto van mijn bekken en rug.

    • Deze week ontdekte ik dat ik onverwacht zwanger ben van 3 weken. Zijn er gevolgen hierdoor.

    • Zo ja welke.
    • Wat zou u mijn adviseren.

    Ik hoor het graag,

    Alvast bedankt.

    Reageer
    #4

    Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Bespreek het met je huisarts.

    Reageer
    #5

    Hoe zit het bij een volwassene? Ik heb onlangs foto's laten maken van mijn borstwervelkolom. Zowel van de voorkant, achterkant als zijkanten werden foto's gemaakt. Foto's van de voorkant waren in eerste instantie mislukt, waardoor er nieuwe foto's gemaakt moesten worden. In totaal zijn er denk ik 9 foto's gemaakt. Ik lees alleen maar verhalen hoe slecht straling wel niet is. Is het daadwerkelijk zo schadelijk? Had ik dat geweten had ik de foto's niet laten maken. Vooraf heb ik ook geen info van de radioloog ontvangen! Het foto's maken werd geadviseerd door de arts om mij gerust te stellen ivm mijn rug, al zei ze dat er niks ernstigs aan de hand was.Omdat ik al enige tijd last had. Ben er nu niet geruster op, alleen meer gestressed. Er werd me alleen gevraagd of ik zwanger ben.

    Reageer
    #6

    Niemand die een antwoord heeft op mijn vraag? Ik lees veel over de stralingsbelasting bij röntgen. Hoeveel msv is dit dan bij 9 foto's van de borstwervels?

    Reageer
    #7

    Cellen in het menselijk lichaam kennen diverse manieren om zich tegen straling te beschermen. Daarom zijn de risico’s van lage doses straling klein. Wereldwijd wordt aangenomen dat een stralingsdosis van 1 mSv leidt tot een extra risico van 1 op 20.000 om op langere termijn kanker te ontwikkelen en daaraan te overlijden. En dat gaat het om een stralingsdosering die in een keer wordt toegebracht.

    De stralingsdosering voor een thoraxfoto is gemiddeld 0,04 mSv.

    Een vliegreis binnen Europa op 10 km hoogte levert meer stralingsbelasting op. Maar daar maakt niemand zich verder druk om.

    Je kunt bij het RIVM  uitgebreide info daarover vinden

    https://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Medische_Stralingstoepassingen/Trends_en_stand_van_zaken/Diagnostiek/R_ntgen_exclusief_CT/Gemiddelde_effectieve_dosis_voor_verschillende_typen_r_ntgenverrichtingen

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Het is denk ik vooral de hoeveelheid straling door de jaren heen. Beter niet doen als het niet nodig is. Veel van die moderne invloeden zijn wel te neutraliseren. Heb zelf dingen tegen de computer- en omgevingsstraling, wat eigenlijk electro-magnetische velden zijn. Bij röntgenstraling weet ik niet hoe je die kan neutraliseren.

    Reageer
    #10

    In Nederland, mag je er, gezien de duidelijke wetgeving, er vanuit gaan, dat dergelijke diagnose methodes enkel worden gebruikt als dat ook echt nodig is.

    Reageer
    #11

    Bedankt Tandor en Catootje. Dus in mijn geval 9 x 0.04 msv =0.36 msv. Lijkt mij over het algemeen niet veel toch? Vorig jaar heeft de tandarts overigens nog de bitewing foto's gemaakt. Doet ie sowieso wel om de 2 jaar zoiets. Lijkt mij ook straling die te verwaarlozen is?

    Dik 20 jaar geleden zijn er nog foto's van mij arm gemaakt. Voor de rest ben ik naar mijn weten ook niet in aanraking gekomen met medische röntgen.

    Al met al hebben we het niet over hoeveelheden waar ik van wakker hoef te liggen toch?

    Ps. Catootje jij hebt het over het neutraliseren van de straling. Wat doe je daar zoal tegen dan?

    Reageer
    #12

    Ik denk inderdaad dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

    Reageer
    #13

    De straling waarmee je in aanraking komt tijdens het maken van een röntgenfoto is (ongeveer ) evenveel als de staling waarmee je in aanraking komt als je 3 dagen in Nederland leeft. Dus ik zo me daar geen zorgen over maken!

    https://www.heupafwijkingen.nl/oorzaak-en-diagnose-2/onderzoek

    Reageer
Reageer op: rontgenstraling bij baby


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief