(te) grote fontanel

 • #1

  Wij zijn vanmiddag met onze dochter van 6 mnd op het buro geweest, en de arts vertelde ons dat Linde een te grote fontanel had, dit moesten we in de gaten gaan houden, anders zou ze ons doorsturen naar de kinderarts!! Nu is mijn vraag of iemend daar iets meer over weet? Hoe groot mag een fontanel zijn bij een meisje van 6 mnd en wat zou de kinderarts doen, als het te groot blijft??
  Ik hoop dat iemand me kan en wil helpen!!!

  Groetjes Lobke

  Reageer
  #2

  De fontanel is een opening tussen de delen waaruit de schedel is opgebouwd (de schedelbeenderen).

  De meeste pasgeboren kinderen hebben 2 fontanellen: de grote en de kleine fontanel. De grote fontanel (die de vorm van een ruit heeft) ligt vlak boven het voorhoofd, de kleine fontanel (die de vorm van een driehoek heeft) ligt ter hoogte van de kruin.

  De reden dat de schedelbeenderen openingen ertussen bevatten, heeft te maken met het feit dat tijdens een bevalling de schedel door het bekken heen moet. De schedel is het deel van het kind met de grootste diameter. Dat wil zeggen dat dat deel bepaalt of het kindje door het bekken heen kan of niet. Als er ruimte is tussen de verschillende schedelbeenderen, is er de mogelijkheid om de diameter van de schedel wat te verkleinen, namelijk door de schedelbeenderen wat over elkaar te laten schuiven. Dit fenomeen wordt moulage genoemd.

  Van de fontanellen wordt door verloskundigen, huisartsen en gynaecologen dankbaar gebruikt gemaakt als oriëntatiepunten. Als er inwendig gevoeld wordt naar het hoofdje van het kindje, kan de ligging van het hoofdje bepaald worden aan de hand van de ligging van de verschillende fontanellen.

  Bij baby's vormt de fontanel een kritieke plek omdat de hersenmassa erachter veel minder goed is beschermd. Bij het volgroeien van de schedel wordt de fontanel gesloten.

  De fontanel groeit compleet dicht bij een leeftijd rond de 12 tot 18 maanden. Een holle fontanel kan duiden op uitdroging. Een bolle fontanel kan duiden op meerdere normale dingen zoals kauwen, persen of huilen. Als de bolling aanhoudt wordt aangeraden een dokter te raadplegen. Dit kan namelijk veroorzaakt worden door verschillende ziektes, waaronder bloedingen of infecties.

  Reageer
  #3

  De lichamelijke kenmerken van het Syndroom van Down zijn vanaf de geboorte aanwezig en zichtbaar. De meest voorkomende kenmerken van Down syndroom zijn:

  Kleiner hoofd of vlakker achterhoofd:
  Baby's met Down Syndroom hebben een kenmerkend uiterlijk. Soms is het hoofdje van achteren enigszins afgeplat en is de nek wat korter. De zachte plek bovenop het hoofd (de fontanel) is meestal wat groter dan gemiddeld en de schedelnaden zijn wijder dan normaal.

  Reageer
  #4

  Ik begrijp je reactie niet, CK Zijderhand?

  Reageer
  #5

  Veel ouders hebben hierover vragen.

  Pasgeboren baby's hebben twee fontanellen. De grote heet de anterieure fontanel en kun je voelen bovenop het hoofdje van de baby. De kleinste fontanel is de achterste en kun je vinden op de achterkant van het hoofdje.

  De fontanel is de ruimte tussen de twee naar elkaar groeiende schedeldelen. Deze kloof, waar de botten allebei naar toe groeien is dus zacht. Hoewel de fontanel zacht is, beschermt het nog steeds de hersenen.

  De grootte van de zachte plek verschilt sterk van baby tot baby, en dat is vaak de reden dat ouders zich afvragen of het bij hun kleine wel goed zit. De gemiddelde fontanel is ongeveer 2 cm.

  Sommigen baby's worden geboren met kleine zachte plekken die je kunt nauwelijks voelt, anderen worden geboren met zachte plekken die een opvallend groot deel van het hoofdje beslaan en soms kun je hierin zelfs de hartslag zien pulseren.

  Sommige baby's hebben een grotere anterieure fontanel dan anderen. Met name komt dit voor bij vroeg geboren baby's en baby's die een niet ideale groei in de baarmoeder hebben doorgemaakt.

  Let op, een grote fontanel is op zich dus geen probleem, maar meer een indicatie van de fase van ontwikkeling van de pasgeboren baby.

  Reageer
  #6

  Bij ons werd juist op het consultatiebureau geconstateerd dat onze zoon een zeer kleine fontanel heeft. Hier werd verder geen uitleg aangegeven en ik ben er op dat moment niet op ingegaan. Nu na 2 maanden kan ik geen zachte plek vinden. Bij onze oudste zoon, was de fontanel duidelijk zichtbaar tot wel 1,5 jaar oud. Hij was een week te vroeg geboren en was vrij klein, nog geen 3 kilo. Onze jongste zoon was 1 dag overtijd en was 4 kilo bij de geboorte en inmiddels 6,4 kilo. Mocht iemand nog iets meer kunnen vertellen over een kleine fontanel dan hoor ik het graag.

  Reageer
  #7

  Het VU medisch centrum in Amsterdam biedt vanaf eind dit jaar een bloedtest aan zwangere vrouwen om vast te stellen of hun baby het syndroom van Down heeft. Dat zei onderzoeker Cees Oudejans van het VU medisch centrum maandag.

  De methode is veiliger en eenvoudiger dan de vruchtwaterpunctie die nu wordt gebruikt. Bovendien kan met de nieuwe test met bijna 100 procent zekerheid worden aangetoond of een baby het downsyndroom heeft.

  De nieuwe test kost ongeveer 500 euro. Het is nog niet duidelijk of de zorgverzekeraars hem vergoeden. "Het is denkbaar dat vrouwen in risicogroepen de test vergoed krijgen. Dat is nu ook zo met de huidige test", zegt Oudejans.

  Engelse en Cypriotische onderzoekers hebben voor de derde keer vastgesteld dat deze bloedtest werkt. "Daar zijn we, ook namens onze patiënten, erg blij mee. We gaan nu apparaten aanschaffen, mensen inhuren en de procedure testen. Dan kunnen we ermee aan de slag", aldus Oudejans. Hij denkt dat andere academische ziekenhuizen hier ook mee bezig zijn.

  ANP

  Reageer
  #8

  Blijft heel vaag, mijn zoon had een hele grote fontanel die na zijn 2de jaar pas dicht groeide, hij heeft nu een bobbel op zijn hoofd omdat het een beetje vreemd dichtgegroeid is, niemand (artsen, kinderartsen en consult.bureau) vond dit vreemd zijn ontwikkeling lijkt prima tot nu toe ( nu 4 jaar) Wel hersenecho gehad bij 1,5 jaar i.v.m. Bijwerkingen van de mex.griepprik en daar bleek dat hij wat grote hersenventrikels had in zijn hoofd maar niet waterhoofd formaat. Kon ook niemand een zinnig woord over zeggen.
  Mijn tweede zoon had een kleine fontanel (was langer over tijd dan mijn eerste en zwaarder bij geboorte) en die was met een jaar al zo goed als dicht.
  Betekend allemaal niks denk ik.
  Gewoon ontwikkeling van lichaam en hersenen in de gaten houden ten alle tijden.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Onze zoon was 11 dagen over tijd. Hij heeft een hele hele grote fontanel. Je ziet ook altijd zijn hart kloppen op zijn hoofd. Soms is hij ingezonken, maar ik heb meer het idee dat dat komt, omdat hij dan gestrest of moe is, want na een dutje is het altijd weg. Ik hoop dat het vlug dicht groeit, want het ziet er echt zo teer uit. Hij is nu al een half jaar. Heb gehoord dat het wel eens tot de 8 jaar kan duren voordat het dicht is gegroeid! Mag hij dan eigenlijk wel gaan voetballen?

  Reageer
Reageer op: (te) grote fontanel
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief