Tonijn allergie

  • #1

    Hoi hoi,

    Laatst heb ik bij een restaurantje een tonijn steak gegeten.. Dat ik begon met eten, voelde ik wel een reactie op m'n gehemelte, maar ik dacht ach, dat is vast van de kruiden ofzo. Rond 5 uur 's middags was ik uitgegeten.. Half 6 ging ik samen met mijn vriend even op bed liggen, even een tukkie doen.

    Rond 6 uur werd ik wakker en voelde ik dat ik ineens een heel warm rood hoofd had, m'n hart klopte zowat m'n borstkas uit, en ik had 1 egale vlek van m'n hoofd naar m'n nek, zo naar m'n schouders en armen. Het leek ook wel alsof m'n gezicht wat was opgezet. Ik begon helemaal te rillen, zo koud had ik het. En ik was zwaar aan de diarree! Dit alles duurde ongeveer een uur, en daarna begon het heel langzaam af te zakken..

    Wat kan dit geweest zijn? Kan dit te maken hebben met een allergische reactie op een teveel aan histamine in m'n lichaam? Een voedselvergiftiging heb ik ook wel eens gehad, maar daar kreeg ik die rode vlekken en hartbonken niet bij.

    Ik ga er sowieso ook nog even voor langs de huisarts, maar wilde het hier ook even vragen.

    Groetjes Mierelier

    Reageer
    #2

    Rode vlekken in het gezicht past goed bij de symptomen van een voedselallergie. Zoals je uit ervaring weet geldt dat ook voor de rillingen en de, de hartkloppingen (koorts?) en de diarree.

    Maar zoals je zegt kan er ook een relatie zijn met een allergie, en dan is the proof of the pudding in the eating. Dus nogmaals een stukje tonijn eten en dan weet je het zeker! Opvallend vind ik wel dat je geen orale symptomen van een voedselallergie hebt beschreven zoals zwellingen in de mond. Maar een tonijnallergie kun je op ieder moment in je leven ontwikkelen dus als je er nooit last van hebt gehad, betekent dat niet dat dit nu niet het geval zou kunnen zijn.

    In het algemeen zijn de symptomen van een tonijnallergie afhankelijk van de ernst de volgende: benauwdheid, kortademigheid, loopneus, zwelling en of bulten in de mond en op de huid, jeuk aan de lippen, de tong, de mond en de keel, en een heftige anafylactische reactie die zich kenmerkt door duizeligheid, een dalende bloeddruk, een zwakke pols, braken en het verlies van het bewustzijn.

    Met name zwelling in de keel dient hierbij aandacht te krijgen, los van een eventuele anafylactische reactie. De overige symptomen zijn vervelend en lastig maar veel minder ernstig.

    Ik begrijp goed dat je dit met de huisarts wilt bespreken om zeker te zijn van een eventuele oorzaak.

    Laat je weten wat de uitkomst van het onderzoek en het gesprek met de huisarts is geweest?

    Reageer
    #3

    Hoi Chantalle,

    Bedankt voor je reactie! Ik kon vandaag nog niet bij een huisarts terecht, zat helemaal vol. Ga aankomende week een afspraak maken.. Wil toch een allergie test gaan doen, omdat ik ook reacties in mijn mond heb gehad op banaan (lichte zwelling van m'n tong en jeuk in m'n mond), en bij kiwi ging m'n gehemelte pijn doen, net achter m'n voortanden, alsof het stuk ging ofzo.

    Dat laatste wat ik beschreef waar ik last van kreeg bij het eten van kiwi, had ik ook bij de tonijn steak die ik had gegeten. Dus toch wel een reactie in mijn mond. En nu ik er goed aan terug denk, ook een lichte jeuk in mijn mond bij het eten van de tonijn steak. Nadat ik toen was uitgegeten, kreeg ik ook last van aardig pijnlijke steken in mijn maagstreek, beetje kramperige steekjes zeg maar..

    Nou zodra ik bij de dokter ben geweest, laat ik meer weten!

    Groetjes

    Reageer
    #4

    Ik heb na het eten van een tonijn pizza precies
    hetzelfde gehad, Vuurrood gezicht en supersnelle hartslag. Daarna ziekenhuis opname. De tonijn was waarschijnlijk licht bedorven en in combinatie met mijn allergie (wist ik niet eerder) was ik bijna in een shock geraakt.

    Reageer
    #5

    Hoi hoi, ben ik weer..

    Ik heb vorige week woensdag (4 aug) een allergie test gedaan in het ziekenhuis, 2 buisjes bloed af laten nemen. 1tje voor gewone voedselallergie en 1tje voor zeebanket, dus verschillende soorten vis, waaronder dus tonijn. Moet 10 dagen op de uitslag wachten, dus kan ongeveer volgende week m'n dokter bellen.

    Reageer
    #6

    [b]Mark schrijft:[/b]
    [quote]Ik heb na het eten van een tonijn pizza precies
    hetzelfde gehad, Vuurrood gezicht en supersnelle hartslag. Daarna ziekenhuis opname. De tonijn was waarschijnlijk licht bedorven en in combinatie met mijn allergie (wist ik niet eerder) was ik bijna in een shock geraakt.[/quote]

    Jij hebt dus ook een allergie voor tonijn? Maar nooit eerder gehad en daarvoor altijd kunnen eten? Mijn hartslag ging wel wat sneller, maar het was meer dat het hard bonkte. Hoe lang heeft het bij jou geduurd voordat de verschijnselen verdwenen?

    Reageer
    #7

    Hallo Mierelier, wil je de uitslag laten weten? Misschien kun je de waarden opschrijven als je bij de allergoloog of bij de huisarts de uitslag krijgt, en hier ook neerzetten?

    Reageer
    #8

    Hoi hoi,

    Vandaag moest ik nog voor iets anders naar de dokter en toevallig hadden ze de uitslag al binnen! Deze was gek genoeg negatief.. Echt heel vreemd! De dokter zei wel dat ze de test hebben gedaan met mengsels.. dus niet alleen op tonijn, maar vis mensgel (zeebanket). Uit de mengsels kwam niks naar voren, dus gaan ze ook niet verder kijken per soort vis.

    Wat de dokter mij adviseerde is, om gewoon een stukje tonijn te eten en te kijken of het weer een reactie geeft. Is dit het geval, gaan ze verder kijken, maar dan echt bij een allergoloog. Dan wil de dokter huidtesten laten doen dmv kleine sneetjes in de huid..

    Ik heb ook gevraagd of de reactie misschien ook gekomen kan zijn doordat de tonijn steak misschien licht bedorven is geweest. Dit kon ook misschien ook nog het geval zijn! Nou, lekker vaag allemaal. Ik ga binnenkort wel weer een keer tonijn proberen, heel voorzichtig. Ik laat het jullie weten!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Een flinke voedselvergiftiging kan deze klachten zeker ook veroorzaakt hebben. Fijn dat je duidelijkheid hebt met behulp van de test en misschien wel slim om toch nog eens zelf tonijn te proberen. Misschien is het wel handig om dan bij voorzorg anti-histaminica bij de hand te hebben.

    Reageer
    #10

    ik heb vanmorgen vroeg ook tonijn gegeten uit blik en een uurtje later op mn werk kreeg ik hart kloppingen en mn hooft begon te bonken ik dacht wat is dit ik keek in de spiegel en mn nek en borstkas allemaal rode plekken mn hart bonke zowat mn borst uit terwijl ik op n muurtje zat ik eet wel meer tonijn en heb dit nog nooit mee gemaakt ik denk dat hij niet goed meer was maar proefde niks wat denken jullie

    Reageer
    #11

    Jeetje! Soort of gelukkig - om dit te lezen want vanavond at ik mijn tonijnpizza en ineens was ik knalrood, hele snelle bonkende hartslag, mijn hoofd klopte net zoals mijn hart keihard en mijn hele lichaam zat onder de rode vlekken! 30 minuten later moest ik naar de wc rennen.. (sorry! haha) Mijn vriend wilde bijna de ambulance bellen, ik voelde me zo slecht!! Maar ik was wel rustig en gewoon bij dus de huisartsenpost gebeld. Nou ja, bekende riedel.. Niets aan te doen, is niet erg, je kan langs komen voor medicatie waar je hart rustiger van wordt. Volgende week maar even naar de dokter voor een allergietest!

    Ik las ergens dat je tonijnallergie elke moment kan ontwikkelen, zelfs als het gisteren okay was. Of zal het toch met de temperatuur te maken te hebben of al het rottingsproces?

    Blij dat het vanzelf weer wegzakt allemaal maar wat een nare ervaring!

    Reageer
    #12

    Ik ben gisteren uit eten geweest en mijn favoriete gerecht gegeten: Tonijnsteak! 15 minuten later begon ik te blozen van mijn haargrens tot aan mijn vingertoppen. Knal en knal rood alsof ik de hele dag in 35graden en zonneschijn had gezeten. Mijn hart ging als een razende tekeer, alsof mijn hele lichaam in de 5e versnelling was gezet terwijl ik gewoon op bed lag. Ik had het ongelooflijk koud, klappertanden. Ik ben uiteindelijk naar de eerste hulp gegaan waar ik via een infuus een antihistamine en ontstekingsremmer heb gekregen. Toen zag je het letterlijk wegtrekken. Ik heb tabletjes meegekregen en als het nog eens gebeurd dan moet ik terugkomen voor de allergoloog. Het was een hele vreemde gewaarwording, vooral dat rood zijn. Mijn hele gezicht, mijn armen, mijn handen, mijn schouders en nek, vuur en vuur rood. Ik schrok van mijn eigen spiegelbeeld. Ik durf geen tonijn meer te eten! En dat terwijl het mijn favoriete vis is ๐Ÿ™

    Reageer
    #13

    Dit is een hele duidelijke omschrijving van wat een allergische reactie zou kunnen zijn. Hoe gaat het inmiddels met je, met de medicijnen?

    Reageer
    #14

    Ik had vandaag hetzelfde. Tijdens de lunch salede nicoise gegeten en vlak nadien begon ik mij slecht te voelen. Toen ik terug aan mijn bureau zat toch besloten om naar het ziekenhuis te gaan. En gelukkig maar... Mijn hartslag was 157 toen ik in het ziekenhuis aankwam. Ik zag van kop tot teen vuurrood, mijn ogen waren met bloed doorlopen en mijn ademhaling was intussen erg zwaar geworden. De dokters zagen direct wat er aan de hand was en na een baxter, een leger aan spuitjes en een half uurtje later was ik weer de oude.

    Erg vreemd allemaal want ik eet regelmatig wel eens verse tonijn.

    Dokters hebben mij aangeraden voortaan medicatie mee te nemen (omdat de reactie zo erg was) en mij te laten testen op wat ik nu net allergisch ben. Ze vermoeden dat het de tonijn was.

    Frank

    Reageer
    #15

    Bedankt voor het posten van jouw ervaring. Wat voor medicatie moet je nu (standaard) bij je hebben?

    Lola

    Reageer
Reageer op: Tonijn allergie


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief