Regelmatig hevige jeuk

 • #1

  Ik ben 66 jaar oud - Sinds 2 jaar heb ik regelmatig hevige jeukaanvallen op voornamelijk benen, armen en rug.
  Bijna altijd begint het rond middernacht en het duurt enkele uren. Het wordt NIET veroorzaakt door huismijt maar heeft een andere (onbekende) oorzaak.
  Ik heb chinese kruiden geprobeerd - geen resultaat.
  Alleen Cetirizine helpt - na het innemen ben ik 2 x 24 uur van jeuk gevrijwaard. Cetirizine heeft echter bijwerkingen maakt suffig en is niet goed voor nieren enz.

  Ik ben ten einde raad!! Wie kan mij van advies dienen?

  Reactie
  #2

  misschien een overbodige vraag, maar ben je helemaal goed nagekeken in het ziekenhuis, dus bloed onderzoek enzenz. . Is de leverwaarde in orde?
  zijn alle allergieen uitgesloten?
  Brenda

  Reactie
  #3

  Jeuk is een hele vervelende en vaak lastig te diagnosticeren klacht. het vergt vaak veel zoekwerk door een arts om de oorzaak te achterhalen. Veel patiënten menen dat ze de huisarts niet 'lastig' moeten vallen met jeuk-klachten.

  Toch is er vaak, na enig zoekwerk, een duidelijke relatie te leggen met de jeuk en bijvoorbeeld een bepaald medicijn of een bepaalde aandoening.

  De medische term voor jeuk is pruritus.

  Mijn advies zou dus zijn samen met de huisarts na te gaan wat de oorzaak is van uw jeukklachten. Hierbij dient u uw jeukklachten serieus te presenteren, zodat het de huisarts duidelijk is dat u een gezondheidsprobleem heet waarbij de huisarts u kan helpen.

  Reactie
  #4

  Voor de duidelijkheid heb ik even een lijstje gemaakt van de meest voor de hand liggende oorzaken van jeuk:

  Luizen, vlooien, muggen en andere insecten, urticaria, xerosis cutis (droge huid, wordt veel bij ouderen gezien die frequent douchen), huidziekten als psoriasis, eczeem, zonverbranding, athlete's foot, hidradenitis suppurativa en nog veel meer huidziekten, allergische reacties op van alles en nog wat, van dekbedden tot nikkel, en allerlei schoonheidsproducten, de ziekte van Hodgkin, geelzucht, polycythemia, keratoderma palmoplantaris, schurft, schildklieraandoeningen, hyperparathyroidie, scheren, uremie, diabetes, roos, ijzertekort, parasitaire infecties, psychogene oorzaken ('tussen de oren'), medicijnen, cholestase, zwangerschap, kanker enzovoort...

  Het is dus nogmaals belangrijk de klachten zelf serieus te nemen en de klachten serieus aan de huisarts te presenteren. Het zou een signaal kunnen zijn van een aandoening die gemakkelijk te behandelen is, of waarvan het meer dan prettig is dat u er op tijd bijbent.
  Wellicht is het ook verstandig een lijstje te maken van andere zaken die u de laatste tijd aan uw gezondheid zijn opgevallen, zodat u dit lijstje kort en duidelijk aan de huisarts kunt presenteren.

  Een huidaandoening als jeuk dient altijd (indien het mogelijk is) op twee wijzen behandeld te worden; enerzijds door middel van bestrijding van de symptomen, in dit geval de jeuk, met inderdaad bijvoorbeeld antihistaminica, en anderzijds het aanpakken van de oorzaak.

  Uit het feit dat de antihistaminica werkzaam zijn zou u mogelijk kunnen concluderen dat de oorzaak bij u een overgevoeligheidsreactie kunnen zijn of een gevolg zijn van een of andere allergie.

  Reactie
  #5

  ja dit probleem heb ik ook , maar k'heb een soort créme dat het jeuk verminderttot je helemaal niks voelt vraag aan de apotheek :"Caladryl' het werk echt, ik gebruik cetrizin ook maar het werk niet meteen dus gebruik ik deze créme

  Reactie
  #6

  Dit kan heel goed het gevolg zijn van voedsel intolerantie. Ik heb o.a last van een histamine intolerantie en krijg dit soort klachten als ik ze krijg ook vaak s'avonds laat of in bed. Als je intolerant reageerd op bepaalde voedingsmiddelen is het bekent dat je later op de avond ( in bed) last kunt krijgen van o.a jeuk klachten.

  Reactie
Reageer op: Regelmatig hevige jeuk
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief