Reuk- en smaakverlies na drinken alcohol

 • #1

  Sinds een aantal maanden heb ik last van reuk- en smaakverlies na het drinken van alcohol. Na 3 biertjes, rose, wijn of iets anders waar alcohol in zit, begin ik te snotteren en is plotseling mijn reuk en smaak volledig verdwenen. De volgende dag zitten mijn neusholtes vol met groen/geel slijm. Na veel snuiten en spoelen met zout water komt in de middag mijn reuk en smaak langzaam weer terug.

  Ik ben vorig jaar aan neuspoliepen geholpen. Deze zijn operatief verwijderd maar bovenstaand probleem blijft zich maar voordoen.

  Ik heb van de huisarts o.a. ceterizine, loratadine en flixonase voorgeschreven gekregen maar dat helpt allemaal niet om dit probleem op te lossen.

  Herkent iemand dit. Ik heb het dus alleen na het drinken van alcohol. Anders niet. Op google kan ik hier niets over vinden.

  Welke medicijnen zou ik verder kunnen nemen om hiervan af te komen ?

  Geen alcohol meer drinken is een optie maar mag op zijn tijd graag een borrel deinken.

  Bedankt alvast.

  Reactie
  #2

  Gebruik van alcohol kent veel nadelen. Zo zorgt het, door de snelle suikers, voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel; het zorgt voor het vrijmaken van histamine in je lichaam; vergt een hoop van je enzymcapaciteit, waardoor allerlei lichaamsprocessen minder goed zullen verlopen; zorgt voor afbraakproducten; is een belasting voor je lever; zorgt voor tekorten aan vitaminen en聽mineralen, waaronder zink, magnesium en vitamine B enz. Medicijnen zijn lapmiddelen die niets doen aan het eigenlijke probleem. Als je slim bent聽houd je het bij聽een kopje (groene) thee.

  Reactie
  #3

  Dank je voor je reactie.

  Wat je schrijft is me allemaal bekend maar dat biedt geen oplossing voor mijn probleem.

  Ondanks dat ik slim ben drink ik liever een biertje dan een kop thee.

  Iemand anders een oplossing?

  Reactie
  #4

  Niemand heeft dit dus of weet een oplossing voor mijn probleem ?

  Reactie
  #5

  Na 4 glazen wijn verdwijnt bij mij ook mijn smaakvermogen.

  Ik zie het als een beschermmechanisme van mijn lichaam. 馃槈

  Maar het kan, 聽vrees ik, ook met verhoogde suiker te maken hebben...

  Reactie
  #6

  Ja, ik heb dit ook! Proef helemaal niks meer na 2 wijntjes

  Reactie
  #7

  Even verder gezocht en volgens mij heeft het echt wel te maken met allergie. Wijn (of bier) drinken zet histamine vrij (wijn bevat histamine) en daardoor zwelt het neusslijmvlies op en raak je geur en smaak kwijt. Bij mij is het eigenlijk vooral de smaak die ik verlies. Zeer vervelend maar anderzijds wel beschermend, ik drink geen hele fles meer leeg vermits na een halve mijn smaakvermogen verlies...

  Als ik nu naar proeverijen ga neem ik een antihistaminepil. Probeer dat eens? Zou wel eens willen weten of het helpt bij jou.

  Reactie
  #8

  Hoi Jo,

  Sorry voor de late reactie maar had niet verwacht dat er nog iemand zou reageren hierop.

  Ik heb diverse antihistamine pillen gebruikt zoals ik in mijn eerste bericht al heb vermeld. Helaas werken geen van allen voor mijn probleem.

  Januari 2019 had ik erg veel last van een piepende ademhaling en astmaverschijnselen. Ik heb toen een stootkuur prednison en antibiotica voorgeschreven gekregen voor 7 dagen. Dit werkte direct.

  Tevens kreeg ik door deze stootkuur mijn reuk en smaak volledig terug, ook na het drinken van alcohol.

  Na een half jaar raakte ik toch mijn smaak en reuk weer kwijt. Een nieuwe stootkuur van 7 pillen prednison hielp meteen weer, echt nu maar voor 2 maanden. Daarna opnieuw een stootkuur gehad maar deze werkte niet meer.

  Nu dus weer terug bij af helaas.

  Zo frustrerend dit. Wie heeft de oplossing ?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Oke, niemand dus. Ik schijn hier uniek in te zijn....馃槥

  Reactie
  #10

  Hallo Ron,

  Ik ervaar precies hetzelfde als u en ben ook gaan googlen zonder resultaat, net als u. Ik heb helaas ook niet het antwoord waar ik zo erg naar opzoek ben. Bij mij gaat het gebeurt het voornamelijk na het nuttigen van bier. Ik heb hier in mij jonge jaren nooit last van gehad. Als ik soms heel hard mijn neus inademend snuif krijg ik voor korte duur mijn smaak terug (een paar seconden) ook heb ik te maken met wat ik denk opgezwollen neusholtes. Misschien heeft u in de tussentijd een antwoord weten te vinden? Nogmaals het gaat om bier en het is altijd de dag erna.

  Reactie
  #11

  Helaas heb ik hetzelfde probleem. Ik drink graag een wijntje, maar raak na 1,5 tot 2 glazen mijn smaak en reuk kwijt. Krijg dan verkoudheidsverschijnselen, zoals snotterig, hoesten en benauwdheid! Ik ben astmapati毛nt, dus misschien ook hiervoor allergisch. De lol van een wijntje drinken gaat er al aardig van af. Ik dacht met "Sulfree", waarvan je enkele druppels in je glas moest doen het te kunnen verhelpen, maar 贸贸k dat werkt niet! Het zou de sulfiet in de wijn oplossen oid, maar ik denk dat het smaakverlies wordt veroorzaakt door de alcohol.

  Prednison helpt 贸贸k, maar dat is geen oplossing natuurlijk! Zo jammer! Ook bij een etentje een wijntje kan gewoon niet meer, omdat je smaak dan gelijk weer weg gaat en je niet met van het lekkere eten proeft!

  Hoop z贸 op een oplossing!

   

   

  Reactie
  #12

  Herkenbaar!

  Afgelopen kerst na 1 glas witte wijn, huppakee smaak weg. Jammer van het etentje!

  Na een half jaartje zonder alcohol afgelopen zondag een Karmeliet gedronken. Huppakee, weg smaak!

  Ik leg het vrijdag aan mijn huisarts voor. Balen dat zelfs sociaal een borreltje niet meer kan!

  Zou prednison ook permanent kunnen helpen? Of is een verwijzing naar een KNO-arts zinvol?

  Groeten,

  Pietzza.

  Reactie
  #13

  Smaakverlies kan diverse oorzaken hebben. Voor zover mij bekend behoort alcoholgebruik niet tot de structurele veroorzakers, wel natuurlijk als je een keer teveel gedronken hebt. Ik heb ook last van smaakverlies sinds een jaar of 2. Bijzonder vervelend! Die 2 jaar is opvallend, want ook sinds 2 jaar, ben ik door ziekte aan diverse medicijnen. Omdat ik de medicijnen niet meer nodig heb ben ik er vorige geleden mee gestopt, het was niet meer nodig. Nog niet echt dat ik merk dat ik smaak weer terugkrijg, zou nog een tijdje kunnen duren, maar hoop er natuurlijk wel op. Andere oorzaak van smaakverlies kan natuurlijk ook zijn dat ik een dagje ouder wordt.

  Reactie
Reageer op: Reuk- en smaakverlies na drinken alcohol
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief