verlaagde creatininewaarde urine – mogelijke oorzaak?

 • #1

  Goedemiddag,

  Kort iets over de voorgeschiedenis. Ik ben een man, 65 jaar oud en afgezien van het onderstaande ben ik voor de rest gezond.

  In Juni 2022 was ik er een stuk minder aan toe dan nu, omdat ik toen (iets) te hoge bloeddruk had, veel te hoog gewicht (102 kg) en er Diabetes II geconstateerd was. Kaliumlosartan 1 pd gebruikte ik al wat langer met goed gevolg en geen bijwerkingen, en vanaf juni uiteraard ook Metformine 2 p.d. voorgeschreven gekregen. Plus leefstijl aangepast omdat de alarmbellen wel afgegaan waren...

  Alles gaat eigenlijk heel voorspoedig. Gewicht is nu 85 kg, bloeddruk prima in orde, glucose niet nuchter ook prachtig in orde. Al in November 2022 kon Metformine terug naar 1 per dag, en sinds afgelopen Januari helemaal geen Metformine meer nodig. Nu net de halfjaarlijkse bloed- en urinetest gedaan, en alles is helemaal picobello, maar er is één waarde waar ik een vraag bij heb omdat die ineens wel heel laag is (nog wel binnen de norm). Namelijk de waarde creatinine in de urine. De uitslagen waren achtereenvolgens: November 2019: 12,4 mmol/l, in Juli 2021 was dit 13,9 mmol/l, in juni 2022 was dit 16,5 mmol/l, en nu ineens is het 3,6 mmol/l.

  Ik volg op een redelijke relaxte manier (maar best wel constant) een koolhydraat-verlaagd dieet (100g KH, 100g eiwitten, 88g vetten, 1600kcal), drugs heb ik nog nooit gebruikt, alcohol bijna helemaal niet meer (in het laatste halfjaar 1 of 2 glazen wijn per week maximaal, daarvoor ongeveer dat aantal per dag bij het eten). Ik rook (nog) wel, omdat ik eerst volledig voor het gewichtsverlies en naar beneden brengen van de suiker wilde gaan.

  Wat betreft mogelijke verstoorde waarde: het enige dat misschien de avond van tevoren nog een rol gespeeld zou kunnen hebben,  is eigenlijk dat ik rond 21.00 uur twee mokken heldere tomatensoep gedronken heb. Dit omdat ik me hongerig voelde en geen koolhydraten meer wilde eten (zelfgemaakt van puree, kruiden en specerijen, geen zout of suiker toegevoegd). Mijn urine kan dus wel wat dunner geweest zijn, maar dat is dan ook wel het enige.

  Maar goed, dit is dus ongeveer het plaatje.

  Ik weet dat 3,6 mmol/l nog steeds boven de minimumwaarde van 2,0 is, en ik weet ook dat alle andere waarden (ook albumine/creatinine ratio, creatinine in bloed etc.) goed zijn. Ik weet ook dat mijn levensstijl een stuk beter is qua voeding (niets totaal uitgebannen, maar wel alles onder controle en met mate), en ook beweging. Het is vooral dat het zo "plotseling" (8 maanden) is, dat de creatinine in de urine helemaal naar beneden gekukeld is. En dat is dus waarom ik me afvraag of dat wel normaal is. Ik ga dat binnenkort ook nog wel aan de huisarts/POH vragen, maar ik kwam bij het googlen uw site tegen, dandaar dat ik deze ook hier stel.

  Kunt u daar misschien iets over zeggen? Bij voorbaat veel dank!

  Reageer
  #2

  Dat is geen enkele reden om bezorgd over te zijn. Dat is namelijk ruim boven de minimumwaarde en zeker als de andere waarden allemaal goed zijn . Zorgen maken doe je als het beneden de 2 komt.

  Reageer
  #3

  Super bedankt voor uw reactie!

   

  Reageer
Reageer op: verlaagde creatininewaarde urine – mogelijke oorzaak?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief