lichtere kleur ontlasting

  • #1

    Hallo,

    sinds 2 weekjes loopt mijn ontlasting niet meer als normaal. In het begin werd het vooral minder en harder en donkerder. Weet iemand daar de oorzaak van?
    Afgelopen vrijdag dacht ik dat het over was. Ik kon gewoon weer op mijn normale tijd naar het toilet (half uurtje na het opstaan) en het begon weer even hard, maar daarna gooide m'n darmen alles eruit wat ze nog hadden.
    Helaas was het zaterdag weer heel moeilijk om te gaan, en zondag maar een heel klein beetje. Dit was echter enorm licht van kleur, bijna geel (nja, goud/koper/bruinig dus). Dat kleine beetje kon vanochtend pas worden aangevuld met de rest wat ook nog lichter van kleur was (maar niet zo geel meer als gister). Die dag ervoor at ik wraps met gehakt, kaas, gele paprika en mais. Maar de maiskorrels waren vanochtend ook wel te zien, gister was echt de hele substantie lichter van kleur.

    Hoe zorg ik dat ik gewoon weer eenmaal daags normaal naar de wc kan (normale hoeveelheid, normale hardheid, enz)?

    Waardoor wordt je ontlasting hard en donker?
    Waardoor wordt je ontlasting beduidend lichter?

    alvast bedankt!
    Elise (24 jr)

    Reageer
    #2

    Ontlasting krijgt de kleur van het bilirubine. Bilirubine is een gele stof die voornamelijk vrijkomt bij afbraak van oude rode bloedcellen. Bilirubine is het afbraakproduct van hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Bilirubine is giftig voor het lichaam, wordt uitgescheiden via de gal en verlaat op deze wijze via de uitwerpselen het lichaam.

    Reageer
    #4

    Volgens mij heb je gewoon een buikvirusje en wat last van gastritis. Dat zou vanzelf over moeten gaan. Als het over tien dagen nog steeds zo is, ga dan even naar de huisarts, maar als je je erge zorgen maakt kun je ook morgen even naar het spreekuur gaan. Het is het jaargetijde van virussen dus het is niet vreemd dat ook jij daar nu last van hebt. Gezond eten en slapen, en uitzieken dus.

    Reageer
    #5

    Dank voor de enorm snelle reacties!!
    Het gaat bij mij niet om dunne ontlasting, dus een hoop van die gal-aandoeningen kunnen het dan niet zijn. Wel merk ik dat vet eten inderdaad wat meer pijn doet in mijn buik achteraf, dus dat het misschien toch wat met mijn gal te maken heeft... (zou ook mijn rusteloosheid en slechte slapen meteen verklaren ;)).

    Maar inderdaad Merel, hopelijk is het gewoon een virusjes, dus ik blijf even rustig aandoen en als het aanhoudt ga ik even langs de huisarts!
    Erg bedankt!

    Reageer
Reageer op: lichtere kleur ontlasting


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief