Walnoten, gezonder dan je denkt

Walnoten, gezonder dan je denkt

Het dagelijks eten van een handje ongezouten noten is gezond voor je. Maar wist je dat walnoten tot één van de gezondste noten behoren? Waarom zijn ze zo enorm gezond? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van walnoten?

De walnoot

Walnoten zijn rijk aan een behoorlijk groot aantal vitamines en mineralen. Ook bevatten ze bijna geen koolhydraten, zitten ze boordevol antioxidanten en vetten zoals omega-3 vetzuren. Verder zijn walnoten bijzonder rijk aan vezels, wat goed is voor de darmflora. Ze zijn vooral rijk aan vitamines B en E, kalium, fosfor, ijzer, mangaan, magnesium, koper, selenium en zink.

Gezondheidsvoordelen van walnoten

Waar zijn al die vitamines, mineralen, antioxidanten en vetzuren dan allemaal goed voor? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van walnoten?

Goed voor je hersenen

In verschillende studies is vastgesteld dat ze een gunstige werking hebben op het denken en geheugen. Door de aanwezigheid van polyfenolen en vitamine E neemt de oxidatieve schade en ontstekingen in de hersenen af. Uit een onderzoek onder muizen is zelfs gebleken dat door het eten van deze noten er minder geheugenaandoeningen zoals alzheimer ontstaan. Ook bleek dat de muizen sneller nieuwe vaardigheden aanleerden.

Voor een lager cholesterol

De onverzadigde vetten die in walnoten zitten helpen om op een natuurlijke manier het cholesterolniveau te verlagen. Het zijn de antioxidanten in walnoten die ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) minder snel oxideert, waardoor het minder de neiging heeft om aan de vaatwanden te blijven plakken. Hiermee wordt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleint.

Helpt tegen hoge bloeddruk

Sommige studies tonen aan dat je door het eten van deze noten de bloeddruk kan laten dalen. Dit zou gelden bij mensen die een te hoge bloeddruk hebben, maar het zou ook een preventieve werking hebben.

Verbetert kwaliteit van sperma

Er zijn onderzoeken waarbij is vastgesteld dat door het dagelijks eten van 75 gram van deze noten je de kwaliteit van je sperma verbetert. De vele antioxidanten zouden meehelpen om de oxidatieve schade in de membranen van het zaad tegen te gaan.

Verlagen kans op diabetestype II

Walnoten verminderen de kans op het krijgen van diabetes type II, doordat de lange termijn bloedsuiker en de LDL cholesterol daalt door het dagelijks eten van een handje walnoten. Als de lange termijn bloedsuiker laag is, dan is de kans op diabetes type II verlaagd. Dit geldt trouwens niet alleen voor walnoten, maar voor ongezouten noten in het algemeen.

Goed voor de stoelgang

Walnoten zijn rijk aan niet-oplosbare vezels, wat een goede uitwerking heeft op de stoelgang. Daarbij zorgen vezels ervoor dat je langer een voldaan gevoel hebt.

Conclusie

Walnoten passen, net zoals veel noten in een gezond voedingspatroon. Let er daarbij wel op dat het om één handje gaat. Vanwege de vetten die er in noten zitten, kun je anders ongemerkt aankomen. Daarnaast is het van belang dat je kiest voor de ongezouten variant.

 

Bronnen: Healthline en University of Scranton

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief