Waarom walnoten gezond zijn!

Walnoten zijn gezond

Noten zijn gezond, maar walnoten vallen op. Volgens sommigen is de walnoot misschien wel de gezondste noot van allemaal.

Ze zitten vol met goede voedingsstoffen. De belangrijkste bouwstenen van walnoten die ons lichaam gezond houden zijn omega 3 vetzuren, vezels en antioxidanten. Daarnaast bevatten walnoten magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink. Waarom zijn walnoten zo gezond?

Gezondheidsvoordelen van walnoten

Verlagen je cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte in het lichaam is een van de oorzaken van cardiovasculaire aandoeningen die steeds vaker voorkomen in onze maatschappij. De grootste risicofactor om een te hoog cholesterol van de slechte soort (LD) te krijgen is door te veel verzadigde vetten te eten. Deze noten zorgen ervoor dat het goede cholesterol (HDL) in ons lichaam wordt verhoogd en het slechte cholesterol (LDL) wordt verlaagd.

Bevorderen ons metabolisme

Walnoten verbeteren de stofwisseling. Eet je complexe koolhydraten, veel voedingsvezels en eiwitten, zoals walnoten, dan is het een uitdaging voor ons metabolisme. Het zal langer duren voordat alle voedingsstoffen uit de producten gehaald zijn en in het lichaam opgenomen worden. Noten, en dus ook walnoten valt onder deze categorie. De walnoot bevat veel eiwitten, goede vetten, mineralen en B-vitaminen. Niet alleen zorgt de complexiteit van de noot voor een beter werkend metabolisme, maar ook de B-vitaminen ondersteunen ons metabolisme.

Goed voor de hersenen

Onze hersenen werken voornamelijk op gezonde vetzuren en B-vitaminen. Ongeveer 8% van onze hersenen bestaat zelfs uit omega-3 vetzuren. Walnoten bestaan voornamelijk uit omega-3 vetzuur ALA en B-vitaminen. Van nature kan ons lichaam geen omega-3 vetzuren aanmaken, dus walnoten zijn hier een perfecte aanvulling op.

Voor een betere stoelgang

Ze zitten vol vezels en die worden niet verteerd door de dunne darm, waardoor zij dus onverteerd in de dikke darm terecht komen. Walnoten bevatten zowel onverteerbare als verteerbare vezels waardoor de darmwerking gestimuleerd wordt. Wat weer voor een betere stoelgang kan zorgen.

Zorgen voor minder stress

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat dagelijks een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Proefpersonen die een dieet volgden met walnoten op het menu bleken beter op stress te reageren.

Verbetert kwaliteit van sperma

Een ander Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat walnoten ook nog eens goed zijn voor het sperma. De onderzoekers van University of California ontdekten dat bij mannen die twaalf weken iedere dag walnoten aten de spermakwaliteit aanzienlijk verbetert. Waarschijnlijk dragen de omega-3-vetten die in de noten zitten hier aan bij.

Ondersteunt de spieren na het sporten

Bij krachttraining wordt er een groot beroep gedaan op onze spieren. In feite worden de spieren licht beschadigd, waardoor zij zich moeten herstellen. Zodra de spieren zich herstellen, worden zij sterker en groter. Eiwitten en aminozuren zijn erg belangrijk bij het herstel van de spieren. Door producten zoals walnoten te eten kan het lichaam de eiwitten gebruiken om de spieren te kunnen herstellen. Zo ook na een intensieve training. Door het eten van een paar walnoten na het sporten zorgt ervoor dat ons lichaam de voedingsstoffen binnenkrijgt om zich goed te kunnen herstellen.

Goed voor je energie en weerstand

Deze noten zitten boordevol vitamine B6. En vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand, spijsvertering en je krijgt er een flinke energieboost van. Vitamine B6 bevordert namelijk de vorming van rode bloedcellen.

Helpen tegen veroudering en ziekten

Walnoten helpen tegen veroudering en zouden ziektes op afstand houden (o.a. hart- en vaatziekten). Dit komt omdat ze vitamine E, een belangrijke anti-oxidant, bevatten. Dit is een stof die gezonde cellen en weefsels in het lichaam beschermen tegen zogenoemde vrije radicalen. Deze radicalen kunnen het DNA beschadigen.

Tegen diabetes type-2

Wetenschappers van Harvard zijn, nadat ze tien jaar lang tientallen duizenden vrouwen nauwkeurig hebben gevolgd, tot een verbazingwekkende resultaat gekomen. Uit dat onderzoek is gebleken dat 1 tot 3 handen vol met walnoten per maand het risico op diabetes type-2 met 4% kan verkleinen. Het wekelijks eten van 1 volle hand kan het risico met 13% verkleinen. Men vindt wel dat hier nog veel meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Conclusie

Walnoten blijken dus een gezonde noot te zijn. En uit onderzoek blijkt ook nog eens dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, BMI en een slankere taille hebben dan mensen die geen noten eten. Eet niet meer dan een hand vol walnoten, per dag. Want anders zal je lichaamsgewicht wel stijgen.

 

Bronnen: WebMD en voedingscentrum

Delen:  
15 reacties op “Waarom walnoten gezond zijn!
 1. Ik vind deze tip belangrijk en zal het weleens eraan gaan werken.
  Alvast bedankt

  Geschreven door Jack op
 2. Het klopt helemaal ik eet regelmatig een handje noten waaronder ook walnoten doe ze ook roosteren met pijnboon pitten door een rauwkost of salade

  Geschreven door Miep op
 3. Goede morgen dokter/dokter ik heb gelezen over de walnoot/nu mijn vraag /Pecan noten zijn die te vergelijken met walnoten en zijn die net zo gezond/Wij hebben er namelijk veel van gekregen van kennissen. Groeten en bedankt voor Uw goede artikelen Nan en Marie Mastenbroek.

  Geschreven door N.Mastenbroek op
 4. Mooi artikel en ben inderdaad ook benieuwd naar de pecannoot, eet bijna dagelijks een handje hiervan!

  Geschreven door Daan op
 5. Goedemiddag dokter,

  Klopt het dat Brazil noten ook goed zijn. Ik begrijp dat je deze hooguit 2 per dag mag eten.
  Wat is het beste van ieder een paar per dag of elke dag van 1 soort.
  Dit is ook te vervangen om bv geen melkproducten te gebruiken???

  Bedankt,

  Groeten Tiffany

  Geschreven door Tiffany op
 6. Het schijnt dat als noten zijn geroosterd (bijna alle), ze dan kankerverwekkend zijn, klopt dat?? Ongeroosterde noten zijn gelijk ook weer veel duurder. Raar, want je zou verwachten dat geroosterde duurder zijn, daar is immers een extra handeling voor verricht..?

  Geschreven door bea op
 7. geroosterd noten zijn niet gezond en bevatten geen vitamines meer, omdat hun structuur veranderd is door de hit. Ongeroosterd zijn ze het best, hetzelfde geldt ook voor amandelen.Wat betreft de prijs, alles wat gezond is, is veel te duur in Nederland. Het is tegenstrijdig, maar men wil veel geld verdienen aan gezond eten!….

  Geschreven door Ab op
 8. Gewoon een goede vis olie of/en tarwekiem olie capsule elke dag.

  Geschreven door epie op
 9. Pecannoten zijn zeker te vergelijken.
  kijk naar de link in het voorgaande bericht

  Geschreven door Tandor op
 10. Brazilnoten (paranoten) zijn oog gezond. Maar advies is om er niet meer dan 6 per dag te eten

  Geschreven door Tandor op
 11. Let op er is verschil. In de super heb je de Californische walnoot met stempel en die is gebleekt! Ook dit is schadelijk voor de natuurl.In de natuurwinkel de biologische noot. Die moet je hebben.

  Geschreven door a .n. o. niempje op
 12. Of de ongeroosterde noten van de markt….

  Geschreven door Bea op
 13. Ben het volledig mee eens,Gezond is in Nederland niet te betalen voor de gewone mens.Schandalig is dat voor een land dat zoveel geld van de belasting betaler geeft aan niet Nederlanders (Buitenland),en eigen bevolking de das om doet.

  Geschreven door antoon op
 14. Jij wil toch niet dat de belasting het voor je nog lekkerder maakt door amandelenaftrek!…Gezond eten is een persoonlijke keuze en zo hoort het in een democratisch land!…en het heeft niets te maken met buitenlanders!…Volgend jaar krijg jij weer een kans om alle die buitenlanders weg te stemmen!…Trouwens, amandelbomen groeien niet in Nederland!…

  Geschreven door ab op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief