Is citroenwater ‘s ochtend echt zo gezond?

Is citroenwater ‘s ochtend echt zo gezond?

Door het drinken van citroenwater in de ochtend op een nuchtere maag zou je de vetverbranding op gang brengen, je lichaam een detox bezorgen en je immuunsysteem een oppepper geven. Maar zijn al deze berichten waar? Is citroenwater in de ochtend echt zo gezond?

Citroensap en haar voedingswaarden

100 ml citroensap bevat ongeveer 38.7 mg vitamine C, 103 mg kalium, 6 gram calcium, 6 gram magnesium en kleine hoeveelheden B-vitamines die zijn bijna verwaarloosbaar.

Citroensap is dus rijk aan vitamine C en vitamine C is een vitamine die ons immuunsysteem ondersteunt, een rol speelt bij de vorming van bindweefsel en als antioxidant werkzaam is. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen is 75 milligram.

Citroenwater maak je door 1,5 liter water te vermengen met het sap van 1,5 citroenen.

Citroenwater en afvallen

Veelvuldig komen er artikelen voorbij waarin beweerd wordt dat citroenen je spijsvertering zouden versnellen en dat je zou afvallen van citroenzuur. Helaas, was het maar zo simpel. Ons lichaam maakt zelf citroenzuur aan en de inname van wat die 1,5 citroen leidt echt niet tot extra calorieverbranding.

Ook wordt er gesuggereerd dat citroensap zou bijdragen aan een betere maagvertering. Citroensap heeft hier geen merkbaar effect op, aangezien je maaginhoud zuurder is dan citroenzuur.

Citroenwater en detoxen

Overall worden detoxkuren aangeprezen om het lichaam te ontdoen van gifstoffen. Stoffen die in ons lichaam ophopen door onze Westerse levensstijl. Citroenwater wordt daarin meegenomen. Citroenen zijn dus rijk aan vitamine C en deze vitamine ondersteunt de functie van je lever. Naast lichaamseigen afvalstoffen, krijgt het lichaam ook veel schadelijke binnen via consumptie. De lever zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen uit medicijnen en alcohol onschadelijk worden gemaakt en dat ze afgevoerd via galvloeistof of urine. Echter, de hoeveelheid vitamine C in citroenwater is te verwaarlozen in deze. Het lichaamseigen detoxsysteem is vernuftig genoeg. Je kunt je lichaam beter ondersteunen door een gezonde levensstijl: denk hierbij aan een gezond eetpatroon, voldoende beweging, ontspanning, slaap, niet roken en matig zijn met alcohol.

Je kunt een en ander wel ondersteunen met zwavelrijke voedingsstoffen zoals: broccoli, Chinese kool, witte- en groene kool, boerenkool, spruitjes. Ook voeding rijk aan antioxidanten is altijd goed. Dus eet een variatie van bosbessen, bramen, zwarte bessen, frambozen, pompoen, aubergine, rode kool, bietjes et cetera. Des te meer variatie des te beter.

Nadelen citroenwater

Het zuur van een citroen kan een aanval zijn op je tandglazuur en zorgen voor tanderosie. Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door inwerking van zuur. Doordat je gebit in contact komt met allerlei zuren wordt het tandglazuur tijdelijk zachter. Het heeft dan tijd nodig om te herstellen en opnieuw hard te worden. Echter, de vele zuurmomenten achter elkaar zorgt ervoor dat het tandglazuur niet de kans heeft om te herstellen. Het zuur komt namelijk niet alleen van het citroenwater, maar van de andere vele drink- en eetmomenten (denk aan de tussendoortjes) die we op een dag hebben. Zure voedingsmiddelen zijn onder andere: appelsap, appelstroop, grapefruit, sinaasappel, kiwi, jam, mayonaise, (light) frisdrank, sportdrankjes, vruchtensappen, rode- en witte wijn et cetera.

Is citroenwater ‘s ochtend echt zo gezond?

Anderhalve citroen in anderhalve liter water bevat maar een deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Je moet dus zeker nog een extra stuk fruit en extra groenten eten ter aanvulling. Het grootste gezondheidsvoordeel van citroenwater zit in het drinken van de juiste hoeveelheid water. Het advies aan volwassenen en kinderen van 14 jaar en ouder is namelijk om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. Met een kan citroenwater ben je daarmee goed op weg.

Qua ontbijt is het advies voor een goede start van de dag is volkorenbrood belegd met magere kaar of magere vleeswaren. Ook volkoren ontbijtgranen zoals muesli, zonder toegevoegde suiker zijn een goede start van de dag aangevuld met een stuk fruit. Ook hiermee ben je dan al op de goede weg naar je 2 stuks fruit per dag.

 

Bronnen: Maastricht Universitair Medisch Centrum, het Voedingscentrum en Medical News Today

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief