De gezondheidsvoordelen van pistachenoten

De gezondheidsvoordelen van pistachenoten

Dat een handje ongezouten noten gezond is dat weten we allemaal wel, maar dat pistachenootjes in de top 5 staat dat weet misschien niet iedereen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pistachenoten?

De pistachenoot

De pistache zoals we deze nu kennen komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Er zijn elf verschillende soorten pistache, maar er is er maar één die eetbaar is. Het is een noot boordevol voedingsstoffen. Zo bevatten pistachenootjes veel eiwitten, vezels, antioxidanten, vitamines B en kalium.

Gezondheidsvoordelen pistachenoten

Goede voedingsstoffen

Pistachenootjes bevatten veel goede voedingsstoffen waaronder: eiwitten, vezels, vitamines B1, B2, B6, B11, C en E en verschillende mineralen, waaronder kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Daarbij zitten er hoge niveaus van onverzadigde vetzuren in. Onverzadigd vet verlaagt je cholesterolgehalte en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Beschermen je lichaam

Pistachenoten bevatten meer antioxidanten dan de meeste andere noten en zaden. Antioxidanten vangen vrije radicalen op. Dit zijn agressieve stoffen die schade aan kunnen brengen aan onze cellen en weefsels. Antioxidanten beschermen daarmee ons lichaam tegen allerlei ziektes en ze leveren een positieve bijdrage aan het behoud van de elasticiteit van de huid.

Goed voor je gewicht

Een handje vol (ongezouten) pistachenoten bevat in verhouding weinig calorieën. Een handjevol van 20 gram bevat 118 calorieën. Daarbij telt dat deze noten kunnen helpen je gewicht te beheersen, omdat ze een voedzaam en een bevredigend tussendoortje zijn. Maar ook omdat je pistachenootjes moet pellen. Doordat je moet pellen kun je moeilijk gedachteloos snacken en daarmee vertraag je het eetproces en ben je meer bewust van hoeveel je eet.

Positief effect op je darmen

De vezels in deze nootjes zijn ook nog eens goed voor je darmen. Deze vezels worden omgezet in vetzuren met een korte keten, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder een verminderd risico op het ontwikkelen van bepaalde spijsverteringsstoornissen.

Cholesterol verlagend

Uit een onderzoek van de Pennsylvania State University is gebleken dat door het eten van deze nootjes het cholesterol kan verlagen en je bloeddruk kan verbeteren.

Bevordert gezonde bloedsuikerspiegel

Ondanks het feit dat pistachenoten een hoger koolhydraatgehalte hebben dan de meeste noten, hebben ze wel een lage glycemische index. De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Pistachenootjes hebben een lage glycemische index wat aangeeft dat ze langzaam worden verteerd en de vrijgekomen glucose geleidelijk aan het bloed afgeven. Dit helpt bij het bevorderen van een gezonde bloedsuikerspiegel.

Risico van pistachenoten

Vaak kiezen we in de supermarkt of bij de notenwinkel voor geroosterde pistachenoten, die vaak gezouten zijn. Een kopje droog geroosterde pistachenoten met zout bevat 526 milligram natrium. Te veel natrium kan leiden tot zaken als hoge bloeddruk, hartziekten en beroerte.

Voor iedereen die een fructanen-intolerantie heeft kan het eten van pistachenoten de buik verstoren. De grootste bronnen van fructanen zijn tarweproducten (brood, ontbijtgranen en pasta) en enkele groenten, zoals uien. Zo zijn fructanen waarschijnlijk de grootste veroorzakers van symptomen van PDS, vermoedelijk omdat de meeste mensen er veel van eten.

 

Bronnen: WebMD en Voedingscentrum

Delen:  
3 reacties op “De gezondheidsvoordelen van pistachenoten
  1. Gebaseerd op bevestigd klinisch onderzoek ?

    Geschreven door Harry Breda op
  2. Wat is pds?

    Geschreven door Valerie op
  3. Prikkelbaar Darm Syndroom

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief