Koffiedrinken goed voor het hart?

Koffiedrinken goed voor het hart?

Uit onderzoek blijkt dat koffiedrinken de aderen schoon houdt, en dus dat het drinken van koffie hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen. Toch zijn de meningen verdeeld over de invloed van koffiedrinken op het hart. Menig onderzoek heeft de positieve effecten van koffiedrinken aangetoond. Er zijn echter ook onderzoeken die bewijzen dat het drinken van koffie schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Wat is wijsheid?

Schone aderen

Onderzoekers in Kangbuk Samsung ziekenuis Zuid-Korea hebben recentelijk ontdekt dat het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag, de aderen schoon houdt. Dat is goed nieuws voor ons hart, want verstopte aderen vergroten het risico op hartfalen. De onderzoekers hebben ruim 25.000 mannen en vrouwen onderzocht. Onder de groep mensen die drie tot vijf koppen koffie per dag dronken, kwamen veel minder klachten voor die worden gelinkt aan beginnend hartfalen, dan onder de groep mensen die minder koffie dronken.

Aanvullend onderzoek noodzakelijk

Toch is er nog veel aanvullend onderzoek nodig. Onder andere om deze bevindingen te bevestigen en om een antwoord te vinden op de vraag waarom koffie onze aderen schoont houdt. Daarbij moet ook worden gekeken naar welke werkzame stof in koffie hiervoor verantwoordelijk is. Overigens moet er bij dit soort onderzoeken ook rekening worden gehouden met de levensstijl van de onderzochte mensen. Koreanen hebben immers een heel andere levensstijl en eetpatroon dan wij Nederlanders hebben. Het wil dus niet per definitie zeggen dat wat goed is voor de Koreanen, ook goed is voor ons.

Nederlands onderzoek naar het effect van cafeïne

Toch is er een sprankje hoop, want in 2010 publiceerde Nederlandse onderzoekers van het RIVM en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht de resultaten van een dertien jaar durend onderzoek naar de effecten van cafeïne op ons hart. Ze keken daarbij naar de gezondheid en het drinkgedrag van ongeveer 40.000 mensen. De conclusie die zij konden trekken was dat een paar koppen koffie of zwarte thee op een dag, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Onderzoek voer voor discussie

Geheel onomstreden zijn al deze onderzoeken niet, want er zijn in de loop der jaren veel onderzoeken gedaan naar het effect van koffie, of misschien beter gezegd naar het effect van cafeïne op ons hart. Waar het ene onderzoek aantoont dat cafeïne een positief effect heeft, trekt het andere onderzoek dit in twijfel. Zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat cafeïne de bloeddruk en het cholesterol kan verhogen, wat juist weer een negatief effect heeft op de gezondheid van ons hart.

Geen sluitend bewijs

Toch is er geen sluitend bewijs dat cafeïne slecht is voor ons hart, maar tegelijkertijd is er dus ook geen sluitend bewijs dat het gezond voor ons is. Alles met mate, lijkt in dit geval een goed streven.

Wat is wijsheid?

Uiteraard is niet alleen het drinken van koffie of thee van invloed op onze gezondheid. Een gezonde levensstijl wil nog altijd zeggen dat je gezond eet, niet te veel alcohol drinkt en voldoende beweegt. Tot er sluitend bewijs is gevonden of koffie drinken helpt onze gezondheid te verbeteren, is gezond leven nog altijd de beste manier om de risico’s op hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te verkleinen.

Delen:  
2 reacties op “Koffiedrinken goed voor het hart?
 1. Er is bij mij ijzertekort vastgesteld. ik ben soms heel kortademig en hoest ook vaak. Heeft dat ook te maken met het ijzertekort?

  Geschreven door Marleen op
 2. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij ijzertekort.
  vermoeidheid
  duizeligheid
  hartkloppingen
  kortademigheid
  hoofdpijn
  bleekheid
  concentratieproblemen
  geen mentale weerstand
  gevoelens van fysieke slapheid en futloosheid
  verzwakte fysieke weerstand en dus verhoging van de kans op infecties

  Geschreven door John Leppink op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief