9 oorzaken van vaginale jeuk

Veel vrouwen hebben af en toe last van vaginale jeuk. Het is een veelvoorkomend en vaak ook terugkerend probleem. Gelukkig is het vaak niet ernstig maar het is wel erg vervelend en vaak ook iets waarvoor men zich schaamt. Vaak gaat deze jeuk vanzelf over, maar het kan ook zijn dat je een schimmelinfectie of bacteriële infectie hebt. Wat zijn oorzaken van vaginale jeuk?

1. Schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie, ook wel een candida-infectie genoemd, is een infectie van je vagina die veroorzaakt is door een schimmel. Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk en niet besmettelijk. Maar het is wel heel vervelend, onder andere omdat je last hebt van jeuk en witte afscheiding en bij het plassen en vrijen kun je pijn hebben.

Een schimmelinfectie is vrij eenvoudig te behandelen, maar het is wel van belang om de kuur af te maken. Wanneer je dat niet doet bestaat de kans dat de infectie niet helemaal weg is. Een terugkerende candida-infectie is moeilijk te behandelen. Om de kans op een vaginale schimmelinfectie te verkleinen, is het verstandig om je vagina niet met zeep te wassen, maar met lauw water onder de douche te spoelen eventueel gebruik makend van een zeepvrije was-emulsie. Draag ook geen strakke synthetisch broeken en gebruik geen inlegkruisjes.

2. Bacteriële vaginose

Bij een bacteriële vaginose is de natuurlijke zuurgraad in je vagina verstoord, meestal veroorzaakt door een te sterke groei van bacteriën die normaal al in je vagina voorkomen. Het kan gepaard gaan met jeuk en/of pijn, een branderig gevoel bij het plassen en een abnormale, slecht ruikende vaginale afscheiding. Deze aandoening kan goed behandeld worden met antibiotica. Om de natuurlijke zuurtegraad van de vagina zo min mogelijk te verstoren gelden dezelfde tips als bij een schimmelinfectie.

3. Herpes

Genitale herpes is een zeer besmettelijke soa, die veroorzaakt wordt door het herpesvirus. Er bestaan 2 types van het herpesvirus die door seksueel contact kunnen worden doorgegeven. Herpes genitalis is er één van en zit op je geslachtsdelen. Het virus is ook over te brengen via iemands vingers of mond naar andere delen van het eigen lichaam of naar een ander. De klachten die je kunt hebben zijn jeuk, een branderig gevoel, blaasjes of zweertjes op of rond de vagina of op moeilijk zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond, rond de anus en je kunt pijn bij het plassen hebben. Het virus blijft levenslang in je lichaam, maar er zijn wel medicijnen die de duur en de hevigheid van de symptomen kunnen verminderen.

4. Gonorroe

Gonorroe is ook een zeer besmettelijke soa. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie gonokokken. Bij vrouwen veroorzaakt dit meestal geen klachten maar wanneer er klachten zijn dan zijn dit onder meer vaginale afscheiding met groen vocht, pijn tijdens het vrijen en irritatie met jeuk van de schaam- of anusstreek.

Wanneer gonorroe niet behandeld wordt, kunnen de gevolgen vooral bij vrouwen zeer ernstig zijn. Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Ook sekspartner(s) van de laatste 6 weken moeten behandeld worden, ook wanneer ze nergens last van hebben.

5. Schurft

Schurft, of scabies, wordt veroorzaakt door de schurftmijt en is erg besmettelijk. Je krijgt schurft meestal door intiem contact. Op de geslachtsorganen kunnen dan kleine rood paarse bultjes ontstaan en veroorzaakt een hardnekkige jeuk, vooral ’s avonds en ’s nachts, maar is verder niet ernstig. Krabben helpt niet echt en je loopt het risico de huid te beschadigen. Schurft is te behandelen met een crème of gel. Ook beddengoed, handdoeken en kleren moeten worden gewassen.

6. Hormonentekort

Bij vrouwen rond en na de menopauze kan vaginale jeuk veroorzaakt worden door een hormonentekort waardoor er minder vaginaal vocht wordt aangemaakt, waardoor de vagina droger wordt. Dit kan ook in de tweede helft van de menstruatiecyclus of bij het gebruik van hormonale anticonceptie gebeuren.

7. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een hardnekkige chronische huidafwijking die meestal op de schaamlippen, vagina en anus optreedt. De huid verliest zijn elasticiteit en voelt strak aan, en je krijgt witte plekjes, hevige jeuk en pijn rond de geslachtsdelen. Bij warmte, zoals in bed, kan de jeuk alleen maar erger worden. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar, en voor de puberteit. Waarschijnlijk gaat het om een auto-immuunaandoening, maar de echte oorzaak is nog niet bekend. Ondanks het feit dat het niet te genezen is kun je wel goed behandeld worden voor de jeuk en pijn.

8. Schaamluis

Schaamluizen (platjes) worden overgedragen door seksueel contact. Maar dat kan ook gebeuren via handdoeken, beddengoed of matrassen. De jeuk bevindt zich vaak op de huid van de vulva waar rode plekken ontstaan door het ontsteken van de beten. De jeuk is ’s nachts vaak het ergst. Een besmetting met schaamluis is snel en goed te behandelen met antiluizen-lotions of crèmes. Het schaamhaar kan ook afgeschoren worden en daarmee verdwijnen de meeste eitjes.

9. Huidirritatie

Vaginale jeuk kan ook door een irritatie van de huid ontstaan. Deze huidirritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld het dragen van te strakke kleding, zweet, bepaalde verzorgingsproducten, wasmiddelen en het scheren van het schaamhaar. Vermijd te strakke kleding en draag ’s nachts liever geen ondergoed. Zeep droogt de huid uit, dus is het beter om hier niet te veel van te gebruiken. Daarnaast is het van belang dat je regelmatig je tampons en maandverband vervangt.

Wanneer een arts raadplegen?

Wanneer je heel erg veel last hebt van jeuk, wanneer de jeuk aanblijft of met enige regelmaat terugkomt dan moet je naar je huisarts gaan. Ook wanneer de jeuk gepaard gaat met andere klachten zoals een branderig gevoel bij het plassen, pijn, abnormale of slecht ruikende vaginale afscheiding, huiduitslag of roodverkleuring.

 

Bronnen: henw.org, apotheek.nl en soaaids.nl

Delen:  
75 reacties op “9 oorzaken van vaginale jeuk
 1. vooral bij vrouwen is het belangrijk dat het schaamhaar volledig word weggeschoren dit in ververband met de higienene.

  Geschreven door kees100 op
  • Higienene???

   Geschreven door Blinkie op
   • Ik hou van een glad kaal kutje.

    Geschreven door Klusjesman op
    • Doe ff normaal

     Geschreven door Lisa cutey op
    • topper met jou kan ik praten

     Geschreven door xxjemoeder op
  • Juist niet. Scheren vergergert de boel. Dus niet doen en al zeker niet vanwege een man.

   Geschreven door Famme op
   • you go girl

    Geschreven door defam2.0 op
 2. En voor de mannen beter zeg het maar !

  Geschreven door Nora op
  • Ik heb al 3 drie dagen jeuk bij me vagina. Maar weet niet hoe dat komt..Ik heb ook niet eerder gehad.wat kan ik het beste doen..

   Geschreven door Diva12 op
 3. Door alles weg te scheren ontstaat er weer nieuwe irritatie, door de stoppeltjes. Mijn ervaring is dat je gewoon een aparte zeepemulsie moet gebruiken voor de vagina en omgeving, genaamd Lactacyd. Dat heeft weer te maken met het zuurgehalte, PH-waarde genaamd. Echt, ik gebruik deze zeepemulsie al zo’n 30 jaar. Je bent dan gewoon van het probleem af. Lekker schoon en geen jeuk door verkeerde zeep. Succes meiden !

  Geschreven door Metamorfose op
  • thanks meid

   Geschreven door ik.heb.je.vriend.naast.me.in.bed op
 4. Ik heb op dit moment last van jeuk en het is zo vervelend. Heb het net even met koude water 2 minuten gespoeld en het is nu gelukkig weg. Maar ik ga zeker naar de huisarts hiervoor. Ik ben 16 jaar.

  Geschreven door Elena op
  • Heb je der wat voor gekregen?

   Geschreven door Lisa op
   • IK gebruik ander zeepemulsie al een tijd en dit is SAFORELLE zachte was oplossing biedt een zachte intieme hygiëne kalmeert irritaties en onaangenaam gevoel . en heb zo een zacht crème van SAFORELLE en nog iets capsule PROGYN lactobacillus brevis. Want ik zit er ook mee hoor het helpt mag ook eens proberen met vaseline verzacht ook heb al gedaan probeer maar !

    Geschreven door AN op
  • Dat heb ik ook! Helpt dat echt?

   Geschreven door Jean op
  • 16 en nou al een slet, zeker jeuk van de seks…tjonge jonge jonge fucked up jeugd dit man

   Geschreven door kanikjehuren? op
 5. Mannen moeten eens stoppen met zeuren over scheren. Wij vrouwen bloeden elke maand en dragen jullie kinderen… dan komt nog de menopauze en alles ertussen in moeten we pillen slikken zodat jullie sex kunnen hebben.. En dan moeten we ook nog eens scheten… ga toch gauw weg!

  Geschreven door Dushigirl op
  • Kunnen wij er wat aan doen dat we als man geboren worden? Kunnen wij er wat aan doen dat jullie elke maand bloeden? Jullie dragen, als het goed is tenminste, de kinderen van JOU en je man en niet alleen onze kinderen! Denk je dat wij mannen blij zijn met jullie menopauze? Sex heb je normaal gesproken met z’n tweeën en niet alleen de man anders moet je maar eens bij jezelf te rade gaan of je wel sex wilt…….. Ik spreek denk ik namens bijna alle mannen dat jullie vrouwen geen scheten hoeven te laten, dat is niet erg sexy!!!! Wie moet er nu gauw weg gaan?

   Geschreven door Nol de Neuker op
   • Wat doe je überhaupt op deze pagina, dit is overduidelijk niet voor mensen met een penis.

    Geschreven door Lotte op
   • Wat

    Geschreven door Brigitte op
   • hahahhaha

    Geschreven door suzanne op
  • Dus dat he dushigirl.

   Geschreven door surigirl op
  • ga zelf weg, miss op zoek naar een nederlands docent?

   Geschreven door nederlandsisookmoeilijk op
 6. Hai
  Ik heb de laatste erge jeuk in mijn vagina en ook een branderig gevoel en pijn tijdens het plassen dus mijn vraag is of jullie misschien een idee hebben wat het kan zijn?

  Geschreven door 16 jarig meisje op
  • Ga naar de huisarts
   misschien is het wel lichen planes
   Een hormoonzalf helpt dan heel goed

   Geschreven door truusje op
  • goh geen idee, lees misschien het artikel hierboven…

   Geschreven door isookeenoptie op
 7. Ik heb zelf een branderig gevoel na het plassen gehad en jeuk rond mijn vagina. Zelf ging ik al uit van schimmelinfecties etc. Ben bij de huisarts geweest en had een urineweg infectie. Had dit zelf nooit verwacht maar na 1 zakje monuril weer genezen. Waarschijnlijk was de oorzaak niet plassen na de seks.

  Geschreven door X op
  • Moet je plassen na de sex dan ?

   Geschreven door Dees op
   • Het zou beter zijn om dat wel te doen.

    Geschreven door Tandor op
 8. Ik heb nu al bijna drie dagen jeuk weet iemand wat het is. Ik ben nu 13 en ik schaam me ervoor dus ik wil het liefst niks aan mijn moeder vertellen

  Geschreven door 13 jarig meisje op
  • Gewoon vertellen, openheid werkt het beste.

   Ze zal je zeggen naar de huisarts te gaan.. dan kan je zamen gaan.

   Een schimmeltje heb je immers ze te pakken.. ook zonder sex

   Geschreven door Anoniem op
 9. de laatste tijd heb ik soms irritatie, soms gaat het weer weg en dan later komt het weer terug. jeuk en daardoor doet het plas wat er dan overheen gaat pijn.
  alsjeblieft help me het word erg vervelend

  Geschreven door 16 jaar op
 10. Je zou een infectie kunnen hebben. Ga met de klachten naar de huisarts

  Geschreven door Tandor op
 11. hoe zou ik daar dan aan kunnen komen want ik heb nog nooit iets gedaan?

  Geschreven door 16 jaar op
 12. Ik heb ook jeuk!!!! Het is vreselijk… ik moet binnenkort weer ongesteld worden, zou dat het kunnen zijn?

  Geschreven door …… op
 13. Ik heb sinds paar dagen last van soort jeuk rondom me plasgaatje en beetje bij me vagina, overdag niet heel erg last van. In de ochtend soms wel maar ik wil liever niet naar de dokter ik ben 13

  Geschreven door Anoniem op
 14. Dames, zet die schaamte aan de kant.
  Als je vervelende klachten hebt zoals jeuk dan moet je gewoon naar de huisarts gaan.
  Deze klachten hoeven helemaal niks met seks of seksuele handelingen te maken te hebben.
  Een schimmel infectie overkomt elke vrouw.
  Mocht het dit zijn is het met een zalfje of vaginaal tablet opgelost.
  Is dit niet de oorzaak dan kan de huisarts deze vast en zeker wel vinden.
  13 jarige meisje, vertel dit gewoon aan je moeder en is niks om je voor te schamen.
  16 jarige, ook jij zou dit gewoon met je moeder kunnen delen.

  Succes

  Geschreven door Floortje op
  • Ik heb ook jeuk en ben 13, maar ik snap ook wel wat u bedoeld maar ik ben nog nooit naar de huisarts geweest en het is een man dus vind ik dat minder fijn… Kan je ook om een vrouw vragen?

   Geschreven door Boots♡ op
   • Als het goed is dan kan dat wel

    Geschreven door Lotte op
 15. Ik heb ook jeuk al 3 dagen lang en ik schaam me kapot me moeder weet er van, ik wordt gewoon chagrijnig als ik er over praat is da normaal ofzo? en ik wil niet naar de dokter want dan ga ik me helemaal schamen dat ze dr naar kijken ofzo of is da niet?

  Geschreven door Anoniem op
  • En ik ben pas 15

   Geschreven door Anoniem op
   • Je hoeft niet naar de dokter, in kruidvat heb je genoeg zalfjes op aphotheek precies dezelfde. Binnen een dag of 2 ben je der van af 🙂

    Geschreven door Sofia op
    • welke dan ?

     Geschreven door Anoniem op
  • Vaak is dat helemaal niet nodig, en kan de huisarts zo iets voorschrijven

   Geschreven door Tandor op
 16. Hey ik ben getest op schimmel bacterie en alle soorten soa’s vanwege het inbrenge van een spiraaltje en ik heb niks, maar toch heb ik al maanden last van jeuk ( net na ongesteldheid en ervoor). Als ik naar de huisarts bel krijg ik telkens te hore dat ik maar gewoon alle soorten zalfjes en tablette moet gebruiken. Maar dat is nogal duur… al gauw 20 euro per zalfje. Heeft iemand dit ook meegemaakt en of heeft misschien een idee van wat dit kan zijn?

  Geschreven door Iemand die hulp nodig heeft op
  • Dat kan door de hormonen worden veroorzaakt. Mogelijk dat het over gaat, wanneer je de spiraal iets langer hebt en de menstruaties uit gaan blijven

   Geschreven door Tandor op
   • Heyy ik ben pas 11 en heb al een week lang jeuk rond Mn vagina en dr in ik durf het niet te zeggeb tegen me moeder en ik wil ook niet naar de dokter want dan kijken ze in Mn privé zone ik krijg ook geen zakgeld dus kan ook niet zelf zie zalfjes kopen wat moet ik doen en wat is het?

    Geschreven door 11 op
 17. Ik ben 56 .heb al maanden jeuk buitenkant vagina en anus.dacht t ligt aan t scheren maar nee.ik ben bij huisarts geweest kreeg n zalf met hormonen maar ook die helpt niet.ik heb óók geen soa of zoiets dergelijks.de jeuk begint in bed (warmte)En ook bij n warme douche.Wie weet raad?

  Geschreven door Janneke op
  • Hebben ze je bloed wel eens nagekeken het kan namelijk ook met diabetici te maken hebben dat was namelijk ook mijn probleem

   Geschreven door Kaatje op
  • Het kan lichen sclerosus zijn. Na de overgang komt een schimmelinfectie zelden meer voor. Ga naar je huisarts en vraag verwijzing naar een gynaecoloog.

   Geschreven door Marie M op
 18. Hoi ik heb nu al een tijdje last van hevige jeuk Aan d binnenkant van mijn vagina hij zet ook op en het brand heel erg heeft iemand tips aub?…….

  Geschreven door Anoniem op
 19. Ik heb ook al 3 dagen ongeveer jeuk, maar heb precies een bobbeltje net boven mijn vagina en het jeuk dan aan de zijkant van de schaamlippen… ik weet echt niet wat het is? Misschien gewoon een muggenbeet? Rare plaats… ik heb ook al heel lang dagelijks witte afscheiding in mijn onderbroek? Ik snap niets van me vagina…

  Geschreven door Awkward Sarah op
 20. Dag dames,

  ik heb sinds 2 jaar ongeveer vaak last van jeuk, eigenlijk voornamelijk in bed… waar het warm wordt. soms komt het gaat het weer maar het lijkt mij abnormaal dat ik dit zovaak en zolang heb. heeft iemand enige ervaring hier mee. soa is het niet en als ik test op een infectie is die sluimerig aanwezig. heb dan ook al vaker zalfjes en tabletten gehad maar zelfs daarna komt het weer terug. iemand enig idee wat het zou kunnen zijn? ik ben trouwens 22

  Geschreven door bloempje op
 21. Vaak ontstaat jeuk door een vaginale infectie (witte afscheiding). Ookal ben je 13 of 22 of 65, het kan liggen aan teveel suiker in je voeding. Probeer zoveel mogelijk suiker te vermijden, dit kan helpen. Hetzelfde geldt voor melkproducten.

  Geschreven door Iera op
  • Wat wordt bedoeld met witte afscheiding

   Geschreven door Alia op
 22. Ik krijg heel vaak een vaginale schimmelinfectie als ik antibiotica voorgeschreven krijg en dat gebeurt nogal eens. Ik ben een vrouw van 54 jaar en een nierpatiënt. Ik moet 3x per week dialyseren dus ik heb een lage weerstand. Heel vervelend al die schimmelinfectie. Advies: was je vagina niet met zeep maar met lauw water en wissel antischimmelcremes af als je vaker met een schimmelinfectie te maken kringt

  Geschreven door Dialiesje op
 23. Zalf bij de huisarts vragen

  Geschreven door Nikki op
 24. Hey Ik Ben Al Naar de huisarts geweest omdaat Ik jeuk heb bij me vagina heb Ik zalf gekregen en helpt niet wat nu !!

  Geschreven door Bibi op
  • Als het niet helpt ga dan terug naar de huisarts

   Geschreven door Tandor op
 25. hallo.

  ik heb al een hele tijd jeuk bij mijn vagina. (Wat al een paar jaar is). En na het plassen een branderig gevoel. Ik dacht eerst van ‘oh het gaat wel over’, maar heb er tot nu nog steeds last van vooral als ik in bed lig. Ik heb het ook al aan mijn moeder vertelt maar zij zegt dat het normaal is. Ze heeft het zelf ook wel is. Moet ik hiervoor gewoon naar de huisarts?

  Geschreven door 17 years old girl op
 26. Vulvaire (de regio van de schaamlippen en rond de ingang van de vagina) jeuk bij vrouwen jonger dan 50 jaar is meestal een schimmelinfectie. Dat gaat ook vaak gepaard met vaginale schimmelinfectie. De vaginale klachten zijn branderigheid en pijn bij het vrijen. Het is geen soa maar een overgroei van schimmels met name na antibiotica gebruik maar vaak ook zomaar.
  Daarvoor kun je goed geholpen worden met een antischimmel capsule ( vraag daarom bij je huisarts) en of een crème. Capsule is prettiger want smeren of vaginaal behandelen is geklieder en vaak pijnlijk.
  Vulvaire jeuk >50 jaar is vaker lichen. Vraag een verwijzing als de huisarts niet goed onderzoekt of niet kijkt.

  Geschreven door Marie M op
 27. Hoi, ik ben nu 18 maar heb al sinds dat ik een klein kind was hele erge jeuk. De jeuk komt nu wel steeds vaker en erger, ik krijg hierdoor slaaptekort. Ik ben al 2 keer naar de huisarts geweest maar zij kunnen niks vinden. Ook kan ik geen seks hebben omdat mijn slijmvliezen wel van staal lijken te zijn.. Ik heb MultiGyn en Lactacyd geprobeerd, maar niets helpt. Ik ben bang dat dit mijn hele leven zo blijft..

  Geschreven door L op
 28. Hallo, de jeuk kan ook ontstaan door zeepresten aan je ondergoed. Af en toe je ondergoed neutraliseren in azijn water of extra spoelen in de wasautomaat zou kunnen helpen

  Geschreven door SC op
 29. Toen ik de pil slikte had ik altijd schimmelinfectie, daarvoor nooit, dus bleek ik er allergisch voor de pil te zijn. Diana 35 en microgynon, maar ook de trygynon.
  Na sterilisatie alleen bij antibiotica.
  Meeste vrouwen weten dit niet maar ook huisartsen niet.
  Dus, als je regelmatig last heb, zou ik de proef op de som nemen. En niet 1 maand maar minimaal half jaar.
  Succes.

  Geschreven door 50jarige vrouw op
 30. Ik ben 15 jaar en heb al 3 dagen lang heel veel jeuk, het is echt abnormaal. Na elk toiletbezoek was ik mijn vagina met lauw water en geen zeep in de hoop dat het weg gaat, maar het gaat niet weg en soms komt er zo heel heel beetje bloed(waarschijnlijk is het daaronder gescheurd..) ook heb ik al maandenlang mijn regels niet leer, weet iemand hoe dit komt?

  Geschreven door Meisje 15 jaar op
 31. Hey, ik ben 17 jaar en heb al een paar maanden jeuk aan mijn vagina en aan mijn binnenste schaamlippen. Ook soms aan mijn anus. Ik heb helaas geen mama en geen zussen waar ik hiermee over kan praten, en ik schaam me er ook wel over. Kan iemand me helpen?

  Geschreven door Anoniem 17 op
  • Het is moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Het zou een schimmelinfectie of een huidaandoening kunnen zijn. Ga met de klachten naar de huisarts

   Geschreven door Tandor op
 32. Bij mij was de oorzaak het wasmiddel waarmee ook het ondergoed wordt gewassen. Ik gebruik nu Hypoallergeen wasmiddel. Ik zou wel naar de dokter gaan voor een zalf om eerst de jeuk weg te krijgen daarna dus uitkijken met wasmiddel en gebruik milde zeep om je op die plek te wassen anders ben je weer terug bij af. Toen het heel erg was ben ik doorgestuurd naar het ziekenhuis en kreeg ik het geneesmiddel Topicorte. Het hielp vrij snel. Succes

  Geschreven door Veronica op
 33. Hi, Ik ben 17 en kan moeilijk met mijn moeder of vagina problemen praten.

  Het jeuken is begonnen nadat ik in bad ben gegaan met een ritual schuimend douchegel. Het is nu al 3 dagen jeuk. Mijn jeuk bevindt zich niet tussen de grote schaamlippen en kleine schaamlippen maar wel tussen mijn kleine schaamlippen. Het binnenste stuk jeukt maar niet het buitenste gedeelte. Ook jeukt mijn clitoris. Er is geen jeuk bij mijn anus.

  Ik heb geen last van brandgevoel bij plassen. En vrijen doe ik niet. Zelf vindt ik mijn vagina geur lichtjes veranderd en blijft wc papier vaker achterhangen. Dit brengt geen brandend gevoel.

  Wat zou ik kunnen doen?

  Geschreven door Demi Smith op
  • ga met de klachten naar de huisarts

   Geschreven door Tandor op
 34. Hallo, allemaal
  Ik ben een meisje van 13 en heb nu al een langere tijd last van jeuk in en om de vagina heen maar vindt dit moeilijk om aan mijn moeder te vertellen
  Wat moet ik doen
  (Ik zit wel aan de pil)
  Groetjes Anoniem 04

  Geschreven door Anoniem 04 op
 35. Zeker ook voor de jonge meiden: wat veel huisartsen niet weten is dat het ook wormen kunnen zijn, waar veel jonge kinderen mee besmet zijn. Klinkt vies, maar ze heten aarsmaden, en er kan er eentje vanuit je anus in je vagina kruipen. Zo’n wormpje is superklein, het ziet eruit als een heel klein, wit, wriemelig dun draadje van maximaal 1 cm. En het kriebelt en/of prikt soms enorm. Bij de drogist kun je voor een paar euro een doosje tabletjes halen. Makkelijk om te proberen, werkt snel…

  Gek genoeg weten veel huisartsen niet dat wormen ook bij hele jonge meisjes voor kriebel bij en in de vagina kunnen zorgen. Soms wordt er zelfs aan misbruik gedacht, terwijl het iets heel onschuldigs is!

  Geschreven door anoniem op
 36. Ik be nu 17 en als ik N beetje “nat” word van Mn vriend doet het altijd pijn.. het lijkt er bij mij op alsof Mn vagina niet goed tegen Mn afscheiding kan maar ook niet tegen andere lichaamsstoffen als zweet.. weet iemand hier iets over?

  Geschreven door Kim op
 37. Ik ben een week terug naar het ziekenhuis geweest om een kies te laten trekken nu heb Ik medicijnen gekregen en nu is me vagina kapot en het begint heel erg te jeuken wie kan mij helpen wat te doen

  Geschreven door Onbekend op
  • Je lichaam zou daar goed tegen moeten kunnen! Het kan zijn dat er irritaties ontstaan door onvoldoende hygiene. Als dit gebeurd bij aanrakingen zorg dat jijzelf en je vriend goed zich hebben gewassen ( handen en dergelijken) mocht het toch aanhouden raad ik aan langs de huisarts te gaan!

   Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief