Spierreuma: wat is eraan te doen?

Spierreuma: wat is eraan te doen?

Heb jij last van stijfheid en pijn aan de spieren in je nek, hals of schouders? Dan kan het zijn dat je last hebt van spierreuma. Wat is spierreuma en wat is eraan te doen?

Wat is spierreuma?

Spierreuma is een vorm van reuma, waarbij je last hebt van stijfheid en pijn in je nek, schouders, bovenarm en/of billen en heupen. Het is een chronische ontstekingsziekte die de spieren treft, vandaar dat het spierreuma wordt genoemd. De medische term hiervoor is polymyalgia rheumatica (PMR). Opvallend is dat deze vorm van reuma twee keer zo vaak bij vrouwen voorkomt dan bij mannen en dat we het alleen zien bij mensen die ouder dan 50 zijn.

Soorten spierreuma

In de meeste gevallen ontstaat deze vorm van reuma sluipend. Langzaam verergeren de stijfheid en spierpijn. Echter, je kunt ook last krijgen van acute spierreuma. Hierbij ontstaan de stijfheid en pijn in de spieren van de één op de andere dag en de klachten zijn onmiddellijk heftig.

Symptomen spierreuma

Wanneer je last hebt van spierreuma dan kunnen daar de volgende verschijnselen bij horen:

 • Acute, hevige pijn en stijfheid van je nek, schouders en/of heupen. ’s Nachts en ’s ochtends is dit het hevigst;
 • Deze klachten heb je aan beide kanten van je lichaam;
  Vermoeidheid en weinig energie;
 • Gewichtsafname zonder duidelijk aantoonbare reden;
 • Koorts;
 • Nachtzweten.

Wanneer je ook last hebt van andere klachten, zoals: hoofdpijn aan één kant, slechter zien of kramp of vermoeidheid in de kaken, dan kan er ook sprake zijn van de bloedvatontstekingsziekte reuscelarteriitis (RCA).

Reuscelarteriitis

Ongeveer 16-20% van de mensen met spierreuma heeft ook een bloedvatontsteking (reuscelarteriitis). Reuscelarteriitis is een ontsteking van de grote bloedvaten zoals: de aorta, aftakkingen van de aorta of andere slagaders richting je hoofd of hersenen.

Oorzaak spierreuma

Helaas is de oorzaak van spierreuma (nog) niet bekend. Het is wel bekend dat het een auto-immuunziekte is en bij een auto-immuunziekte valt je afweersysteem je eigen lichaam aan. Daardoor ontstaat er een ontstekingsreactie in je slijmbeurzen, peesschedes en je schouder- en heupgewrichten. Polymyalgia rheumatica is niet erfelijk.

Behandeling spierreuma

Bij bijna iedereen gaat deze aandoening over, echter het kan wel twee tot drie jaar duren. Soms kan het langer duren.

Medicijnen

Gedurende die tijd bestaat de behandeling uit het toedienen van medicijnen in de vorm van prednisolon. Soms krijg je ook ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven (NSAID’s).

Werking prednisolon

Prednisolon is een corticosteroïd en corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmende medicijnen. Vaak verdwijnen de klachten na het gebruik ervan heel snel, soms al op de eerste dag dat je het medicijn gebruikt.
Gemiddeld genomen duurt deze prednisolon behandeling 1 tot 2 jaar. Vervolgens bouw je in overleg met je arts de prednison geleidelijk af naar een lagere dosering. Je mag nooit in 1 keer stoppen, omdat in prednison een bijnierschorshormoon zit, een hormoon dat ons lichaam ook zelf aanmaakt. Tijdens het slikken van prednison, maakt je lichaam minder van dit hormoon aan en door geleidelijk af te bouwen geef je je lichaam de kans om dit bijnierschorshormoon weer zelf aan te gaan maken.

Bewegen

Wanneer je de diagnose spierreuma hebt gekregen, dan is het advies om te starten met bewegingstherapie bij een fysiotherapeut. Dit kan helpen je gewrichten weer beter te bewegen.

 

Bronnen: Reuma Nederland, Gezondheid en Wetenschap en Thuisarts

 

Delen:  
15 reacties op “Spierreuma: wat is eraan te doen?
 1. Niet bij iedereen gaat het over, hoor. Ik heb het nu zo’n 20 jaar en slik nog altijd prednison. Al meerdere keren geprobeerd af te bouwen, maar tot 5 mg. gaat goed. Minder wil niet, dan krijg ik weer problemen. Gelukkig heb ik geen bijwerkingen van de Predison. Spierreuma kan dus ook een blijvertje zijn.. .

  Geschreven door Mevr. R. de Boer op
  • Dat klopt. Ook bij mij gaat de spierreuma niet weg. Met 5 mg prednison kan ik het onderdrukken, maar als ik de prednison probeer af te bouwen, komen de klachten terug.

   Geschreven door T. Zanting op
   • Geachte mevr. Zanting,
    U zou fysio kunnen proberen (kan zonder verwijzing)! Of u kunt een verwijzing naar een Reumatoloog vragen. Mij is toen gezegd dat het fibromyalgie zou zijn omdat de pijn en zwellingen zich verplaatsten van het ene op het andere gewricht!!

    Geschreven door Mevr visser uit De Achterhoek 15 november 2023 op
 2. ik heb al 2 jaar last van spier in bil dat trekt naar mijn been. De fysio zegt dat het een hamstring spier is die ik moet oefenen met sporten
  maar dat verhaar over spierreuma komt overheen wat ik lees:

  “In de meeste gevallen ontstaat deze vorm van reuma sluipend. Langzaam verergeren de stijfheid en spierpijn. Echter, je kunt ook last krijgen van acute spierreuma. Hierbij ontstaan de stijfheid en pijn in de spieren van de één op de andere dag en de klachten zijn onmiddellijk heftig. Acute, hevige pijn en stijfheid van heup. ’s Nachts en ’s ochtends is dit het hevigst”

  Geschreven door Cora op
  • Kunnen ze met bloedprikken zien of je spierreuma hebt.

   Geschreven door yvonne op
   • Ja dat kan

    Geschreven door John (moderator) op
 3. Allemaal wel goed uitgelegd maar als na 12 behandelingen je fysiotherapie vergoeding op is, dan moet je ze zelf betalen.
  Dat is helaas voor iemand in de WIA niet te doen.

  Geschreven door Henny op
  • Ik gebruik een oud yoga boek en doe rustig yoga oefeningen 2 x per week. Dat helpt me om soepel te blijven en het kost niks.

   Geschreven door Ingrid op
 4. Ik heb heel veel pijn in mijn nek, schouders bovenrug heupen en benen, toch weet de arts niet wat het is?
  Als ik het een naam kan geven dan zou mij dat veel rust geven. Helaas plaatsen huisartsen nog steeds de klachten die je hebt
  in hokjes, dat er een samenhang bestaat bij klachten die doorstralen wordt daardoor helaas te laat gezien.
  Ik ging een paar jaar geleden naar mijn huisarts omdat ik pijn in mijn hand had die doorstraalde naar mijn onderarm en bovenarm. Deze huisarts stopte mij en ze zei: sorry hoor, je hebt nu al drie klachten benoemd! ik kan maar een klacht nu behandelen, ik heb maar tien minuten de tijd per patiënt! Ik was zeer verbaast, waar is de samenhang dan?
  Ik werd doorgestuurd voor mijn hand, nu twee jaren verder heb ik chronische pijn in mijn hand, onder en bovenarm en schouder.

  Geschreven door Tiny0190 op
  • Schandalige behandeling. Dus in het vervolg een dubbele afspraak maken dan heeft u als patiënt tenminste het woord!! O zo!

   Geschreven door Ponimin op
   • Je zou kunnen vragen aan je arts om een doorverwijzing naar een reumatoloog omdat je te veel pijn ervaart!!

    Geschreven door Diros/drosans1 op
  • Zo te horen kan het heel goed een triggerpoint probleem zijn. Wordt vaak over het hoofd gezien. Is goed te behandelen Tiny.

   Geschreven door Jim op
 5. Vraag een verwijzing voor de reumatoloog of ga eens met de klachten naar een fysiotherapeut

  Geschreven door John (moderator) op
 6. Ik heb erg negatieve ervaring over reuma zorg in Nederland. Maar dat wordt niet gepubliceerd. I heb een advies aan die mensen die lijden aan reuma. Eet iedere ochtend kurkuma wortel van circa 3 a 4 gms rauw. Over paar weken merk je dat. Gewoon proberen. Wat niet baat schaadt ook niet.

  Geschreven door Chandue op
 7. Ik heb fibromyalgie en zo te horen lijkt dit veel op spierreuma?

  Geschreven door Nassira op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief