Wat spookt je lijf uit als je slaapt?

Wat spookt je lijf uit als je slaapt?

Terwijl we slapen rusten we uit. Toch is je lichaam ’s-nachts erg druk bezig. Wanneer je slaapt vinden er namelijk allerlei processen plaats waar we ons niet bewust van zijn. Dus wat gebeurt er allemaal als je in bed ligt? Wat spookt je lijf uit als je slaapt?

Wat spookt je lijf uit als je slaapt?

Welke processen vinden er allemaal plaats terwijl je slaapt?

Je wordt langer

Ongeacht je leeftijd groei je iedere nacht een paar centimeter. De tussenwervelschijven in je wervelkolom die fungeren als kussens tussen je botten worden tijdens je slaap namelijk groter omdat het gewicht van je lichaam minder hard perst dan wanneer je staat. Deze tussenwervelschijven zitten in je wervelkolom tussen je wervels en hebben dus de functie om schokken op te vangen. Ze hebben een geleiachtige kern die voor zo’n 80 % uit water bestaat. Wanneer we slapen vermindert die druk en krijgen die tussenwervelschijven weer de kans om uit te zetten waardoor we iedere nacht dus iets groeien.

Je valt af

Terwijl we slapen verliezen we vocht. Dat gebeurt via onze ademhaling en doordat we transpireren. Als gevolg hiervan verliezen we gewicht. Dit gewichtsverlies is helaas maar van korte duur, want overdag eet en drink je de verloren grammen er gewoon weer aan. Het verliezen van vocht gebeurt ook overdag, maar overdag drink je ook waardoor je dat vochtverlies direct weer aanvult. Diverse onderzoeken tonen wel aan dat slechte slapers meer eten. Wat dat betreft is een goede nachtrust dus toch goed voor je lijn.

Je spieren verlammen (tijdelijk)

Dit zal de meeste mensen naar in de oren klinken, maar tijdens het slapen verlammen je spieren tijdelijk. Dit verlammen of verslappen van je spieren in je slaap heeft een functie. Deze verslapping of verlamming, die plaats vindt gedurende de REM fase (dat is de fase waarin je droomt), zorgt ervoor dat niet iedereen tijdens deze droom fase met slaapwandelen of met het zwaaien van armen begint.

Je laat winden

En door het verslappen van de spieren verslapt ook je anale sluitspier waardoor het moeilijker is om die spier onder controle te houden. Het gevolg is dat je gedurende de nacht een aantal malen winden laat, ze ontsnappen gewoonweg. Gelukkig werkt je neus in je slaap ook wat minder goed.

Je raakt seksueel opgewonden

Niet alleen je hersenen zijn actief in de REM fase, maar ook je geslachtsdelen. Dat is niet alleen bij mannen het geval, ook vrouwen worden regelmatig geprikkeld. Mannen kunnen een erectie krijgen en bij vrouwen raakt de clitoris extra doorbloed. Dankzij een verhoogde activiteit in je hersenen, heeft je lichaam meer zuurstof nodig waardoor je bloedsomloop verhoogd wordt. Zo wordt er ook meer bloed naar je geslachtsdelen gestuurd waardoor die wel eens kunnen ‘opzwellen’.

Je ogen bewegen

Gedurende de REM slaap bewegen je ogen heel veel en heel snel. Je ogen kunnen dan van links naar rechts schieten en terug. Een uitleg voor het fenomeen is volgens onderzoekers nog steeds niet gevonden, maar naar alle waarschijnlijkheid gebeurt het wanneer we diep dromen en vooral wanneer we bijna wakker worden. Het zou ervoor zorgen dat we fris wakker worden.

Je kunt last hebben van stuipen

Veel mensen hebben wel eens meegemaakt dat ze bijna in slaap vallen maar dat ze vlak daarvoor ‘vallen’. Zo’n schokje of vallend gevoel in de fase tussen wakker zijn en slapen heet een hypnagoge schok of een slaapstuip. De wetenschap is er niet uit wat dat rare gevoel veroorzaakt, want er is nog onvoldoende uitgebreid onderzoek naar gedaan. Echter, het zijn een soort spierspasmen. Deze spiertrekkingen zijn onwillekeurige, plotselinge bewegingen die op elk moment kunnen optreden, ook wanneer je slaapt.

Je temperatuur daalt

Gedurende de dag en nacht zijn er kleine verschillen in je lichaamstemperatuur, dit is een natuurlijk en normaal proces. Gedurende de dag verandert je lichaamstemperatuur een beetje, van ongeveer 35,5 tot 38,5 graden Celsius. Als het donker wordt, ga je melatonine aanmaken en dat zorgt ervoor dat je kerntemperatuur daalt. Zo rond drie, vier uur in de nacht is de melatonineproductie het hoogst en ben je dus het koudst.

Je maakt collageen aan

Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan allerlei onderdelen van je lichaam. Het zit in je tanden en botten, ondersteunt je organen en geeft stevigheid aan de bloedvaten. Collageen zorgt er ook voor dat de huid stevig en elastisch is.

Tijdens de slaap heeft de huid tijd om zichzelf te repareren. Dat verklaart ook waarom we er zo slecht uit kunnen zien na een korte of onrustige nacht. De huid heeft dan niet genoeg tijd gehad om zich te herstellen. Tijdens de diepe slaap worden acht keer sneller nieuwe huidcellen aangemaakt, vooral tussen één en drie uur ’s nachts. Ook collageen en elastine (nodig voor de stevigheid van de huid) en lipiden (vetten) worden aangemaakt in de nachtelijke uren. Verder herstelt de huid van irritaties als jeuk, uitslag en rode vlekken, en wordt de schade gerepareerd die overdag door uva-stralen is aangebracht aan het DNA.

 

Bronnen: WebMD

Delen:  
10 reacties op “Wat spookt je lijf uit als je slaapt?
 1. Ik heb sinds een paar maanden dat er in mijn keel iets dichtschiet, vlak voordat ik in slaap val. Gevolg is dat ik weer wakker schiet met een in meerdere of mindere mate benauwd gevoel en een verhoogde hartslag door de paniek die dat gelijk geeft. Niet echt slaapbevorderend. Denkelijk is het maagzuur, maar ik vraag me dan wel af hoe dat naar boven kan komen terwijl ik op mijn buik slaap en mijn hoofdeinde een stukje naar boven heb gezet… Bovendien eet ik na 20 uur niets meer….

  Geschreven door Bea op
 2. Als je maagklepje niet goed sluit kan het best maagzuur zijn.
  Ga in ieder geval met de klachten naar de huisarts

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik ben al enige jaren aan het dokteren met slaap problemen ik heb al 4 jaar een C-pap voor mijn slaap apneu maar werkt niet naar mijn behoefte. ik ga woensdag 29 juli weer naar de kno arts omdat ik slecht lucht krijg door mijn neus ik heb al div. onderzoeken aan hart en longen gehad, ben in oktober gekatetrizeerd rechts een stand links twee kleine maar het gaat steeds slechter. ik ben zeer benieuwd naar een oplossing.

  Geschreven door Hans HdW op
 4. Een Cpap is er om slaapapneu te voorkomen, maar lost een slaapstoornis niet op. Er zal dan toch eerst duidelijkheid moeten komen waar de slaapstoornis vandaan komt of door veroorzaakt wordt. Waaruit bestaan je slaapproblemen?

  Geschreven door Tandor op
 5. Hi Bea. Ik had dat ook. Ben toen naar de huisarts gegaan en die stuurde me door naar de longarts. Bleek het astma te zijn. Misschien is het bij jou iets anders, maar ik zou het wel na laten kijken

  Geschreven door Vrijwilliger op
 6. Wauw…… wat heeft ons lichaam het druk ’s nachts……..

  Geschreven door JC op
 7. Bij mij is het opgelost, enkel door mijn fruit s avonds voor acht uur te nemen en zonder Griekse yoghurt… Wat kan het eenvoudig zijn…

  Geschreven door Bea op
 8. Ik ben niet alleen overdag een druk baasje, maar ik heb gelezen dat ik ook in de nacht nog druk bezig ben. Dat is misschien de reden dat ik soms depressief ben.

  Geschreven door h.d.l.m. op
 9. Hallo,

  Ik geef veel massage’s aan mensen van verschillende leeftijden i.v.m. spierklachten en spierpijn.
  Kunnen deze klachten ook ontstaan door een verkeerde slaaphouding?
  Ik bedoel hiermee een houding met opgetrokken schouders, benen of armen waardoor spieren onder spanning komen te staan.
  Mogelijk een reactie per Email.
  Bij voorbaat dank.

  vriendelijke groet Harry Wagenvoort

  Geschreven door Harry op
 10. Dat zou in principe kunnen, als er een reden is voor een verkrampte houding. Normaliter ontspant een lichaam en daarmee de spieren tijdens de slaap.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief