Waarom seks gezond is

Niet alleen gezond eten, voldoende slapen en lekker sporten zijn ingrediënten voor een gezond leven. Er is nog een manier om aan je gezondheid te werken; het hebben van seks. De liefde bedrijven is leuk en lekker, maar dat seks ook gezond is, is niet bij iedereen bekend.

Waarom is seks zo gezond voor je?

Seks verhoogt je weerstand

Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van seks, één of twee keer per week, het immunoglobuline A laat stijgen. Immunoglobuline A is een antilichaam dat als belangrijkste functie heeft het lichaam te beschermen tegen indringers van buitenaf zoals bacteriën en virussen.

Seks is goed voor hart en bloedvaten

Tijdens het seksen versnelt de hartslag en stroomt het bloed sneller door de bloedvaten. Dit is, net als bij het sporten, goed voor hart en bloedvaten en verlaagd zo het risico op het krijgen van een hartaanval.

Seks zorgt voor minder stress

Er blijkt een verband te zijn tussen seks en het verminderen van stress. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met het hormoon oxytocine. Oxytocine wordt door eenieder van ons aangemaakt, wanneer we een bepaald onderling contact als positief ervaren. Hierbij kun je denken aan elkaar aanraken, knuffelen en het hebben van seks. Men gaat ervan uit dat er bij hogere niveaus van oxytocine er sprake is van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving.

Seks helpt je om af te vallen

Met een vrijpartij van tussen de 15 en 30 minuten verbrand je, afhankelijk van jullie houding, tussen de 15 en 300 kcal. Om het te vergelijken, een half uur hardlopen bij een gemiddelde snelheid van 10 km per uur zorgt ervoor dat je 300 kcal verbrand.

Seks reduceert pijn

Seks werkt als een natuurlijke pijnstiller door de aanmaak van endorfine. Endorfine wordt aangemaakt door de hypofyse tijdens onder andere een orgasme. Ze werken als een natuurlijke drug (de stof lijkt in chemisch opzicht op morfine), en zorgen ervoor dat de gevoeligheid van pijn vermindert. De pijn kan hoofdpijn zijn maar ook menstruatiepijn.

Seks helpt tegen incontinentie

Door seks te hebben, oefenen vrouwen de bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn enorm belangrijk om een goede controle te houden over de blaas, tegen ongewenst urineverlies. Door verslapping van deze bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies ontstaan. Natuurlijk bestaan er allerlei oefeningen om deze bekkenbodemspieren te trainen, maar seks is toch veel leuker dan die andere oefeningen?

Conclusie

Seks is goed voor je, zowel lichamelijk als geestelijk. Dus de volgende keer dat je seks hebt, dan doe je dat natuurlijk voor je gezondheid.

 

Bronnen: Webmd en Medical News Today

Delen:  
24 reacties op “Waarom seks gezond is
 1. Seks zou helpen om je cholesterol op een beter niveau te krijgen.
  Kunt u mij dat uitleggen? Ik geloof dat niet erg. Klinkt voor mij als broodje aap verhaal.
  Wat gebeurt er met welke stof in je lichaam. Van de stofjes endorfine enz die vrij komen die begrijp ik t.a.v een fijn gevoel daarna, maar je cholesterol?
  hoop dat u een begrijpelijk antwoord kan geven.

  Geschreven door Pia op
  • verlaagt i.p.v.verlaagd (ott!)

   Geschreven door paul op
  • Helaas geldt dit niet voor mij. Ik heb na seks de volgende dag prompt een “aanval” van atrium fibrillatie. Dat heb ik wel vaker na emotionele dingen. Ondanks medicijnen.
   Voor mij dus niet zo gezond.

   Geschreven door Eva Jansen op
  • Helaas geldt dit niet voor mij. Ik heb na seks de volgende dag prompt een “aanval” van atrium fibrillatie. Dat heb ik wel vaker na emotionele dingen. Ondanks medicijnen.
   Voor mij dus niet zo gezond.

   Geschreven door Eva Jansen op
 2. Hoe/Waarom krijgt men rimpelds op oudere leeftijd

  Geschreven door August op
 3. Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Wanneer de huid veel aan de zon wordt blootgesteld vindt extra afbraak van elastine plaats. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper worden, hetgeen leidt tot rimpelvorming. Ook roken kan aanleiding geven tot het vervroegd optreden van rimpels.

  Geschreven door John Leppink op
 4. is sperma inname goed tegen haaruitval bij vrouwen

  Geschreven door mungra tommy op
  • Smeer het erop ,weet je het

   Geschreven door Seilenna op
 5. Dat is nonsens

  Geschreven door John Leppink op
 6. Hallo Pia,
  bedankt voor je reactie..

  Het is een opmerking die vaker gepubliceerd is. Basis hiervoor is dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op het cholesterol.
  Enig speurwerk heeft duidelijk gemaakt dat de vergelijking tussen seks en de lichaamsbeweging niet helemaal klopt. Wetenschappelijk is bewezen dat dagelijks 30 minuten intensieve lichaamsbeweging (vergelijkbaar met 2000 stappen) over een langere periode, een gunstige invloed heeft op het cholesterol. Omdat de informatie in het artikel niet wetenschappelijk kan worden onderbouwd, is de desbetreffende alinea verwijderd.

  MODERATOR

  Geschreven door John Leppink op
 7. Allemaal dikke zever

  Geschreven door Leeuwenkuil op
 8. Dikke zever

  Geschreven door Anoniem op
 9. Maar wat doe je als je vrouw aseksueel is ?

  Geschreven door Harry op
  • Beter je best doen,wie weet wat een vrouw je dan leert kennen

   Geschreven door Ria op
 10. Dumpen!

  Geschreven door Gorgio op
  • Typisch een mannelijke reactie. Leeg en macho en goede reden voor geen seks.

   Geschreven door Cees de Bruin op
 11. Door Jan-wil-zijn-naam-niet-zeggen,

  Mijn vrouw is hypocriet en naief, zij heeft het niet zo op seks begrepen en is
  daarin zeer conservatief. We krijgen altijd ruzie als ik het over seks heb. Bovendien is zij
  zo jaloers als ’t maar kan. Dáár moet u eens over schrijven.

  Geschreven door “Jan-wil-zijn-naam-niet-zeggen” op
  • Lange of korte Jan, als je al te laf bent om je naam te schrijven, wie of wat ben je dan?
   Je vrouw zo te grabbel gooien achter haar rug om, is in mijn optiek hypocriet. Je bent dus waarschijnlijk een pak van het zelfde laken. Als je ruzie gaat maken en schelden over seks willen hebben tegen de verdrukking in, dan ben je in mijn optiek meer dan ziekelijk egoïstisch en onvolwassen. Je moet nodig een psychiater raadplegen. Die zal je beslist een menselijkere manier kunnen wijzen om samen met je vrouw in harmonie aan je gerief te komen. Weet je Jan L. seks hebben met je vrouw hoort in mijn optiek een gevolg te zijn van liefde en respect. Seks is dan een gevolg van liefde en niet de oorzaak. Met een ruzie makende echtgeno(o)t(e) zou ik ook geen vrijpartij willen.

   Geschreven door Cees de Bruin op
   • agressieve Cees…..

    Geschreven door Rinus de Wit op
  • Och arme man ….die vrouwen op een kanon zetten

   Geschreven door Seilenna op
 12. Door medische oorzaken bij mijn vrouw heb ik al een jaar of 40 geen seks meer willen hebben , ze liet het eerst nog wel toe, maar het deed pijn bij haar. Bij mij ging de aardigheid er toen langzamerhand wel van af.Ze was toen onder medische controle en men (Zij en de arts ) vonden het , dat ik het maar moest accepteren.
  Ik heb een regenkleding fetish ,op die manier kan ik mezelf helpen.

  Geschreven door Piet Haaswijk op
  • Piet Haaswijk, als je bent getrouwd om seks te kunnen hebben dan heb je, wat mij betreft, een verkeerde weg gekozen. Probeer eens minder met je piemel en meer met je hart te denken. Als jij vrede hebt met een regenjas, is dat jouw feestje. Ik mag echter hopen dat je in je vrouw meer ziet dan een regenjas. Je zult mij niet horen zeggen dat de situatie die je beschrijft een feest is voor je, maar toen je je vrouw trouwde deed je dat met de belofte haar lief te hebben in goede en slechte tijden. Ik vrees dat je dat al 40 jaar vergeten bent. Overigens, als je iets meer fantasie durft te hebben dan over een regenjas en respect kunt opbrengen voor je vrouw voor wie seks met alleen pijn een marteling is, dan zou je in goed overleg en respect voor elkaars behoeften heel goed andere manieren van met elkaar gedeelde seks kunnen bedenken. Begin maar eens met eerst je kleine jongen en je ego tot kalmte te manen en naar je hart te luisteren. Anders gezegd, beleef seks een menselijk en niet als een hitsig dier.

   Geschreven door Cees de Bruin op
   • Beste Cees,
    Ik voel mij nogal aangevallen door je antwoord. Dit stukje gaat over seks hebben .
    Ik heb zoveel respect voor mijn vrouw ,dat ik nooit geklaagd heb over onze situatie ,en ik peins er niet over naar een “gezellige” dame te gaan.
    Ik noem het dan ook behelpen, zoals het nu gaat.
    Piet

    Geschreven door Piet Haaswijk op
   • Lieve meneer ,ik ben een vrouw maar sommige vrouwen sporen ook niet al zijn ze 40 jaar getrouwd en die man maar ja en amen zeggen .

    Geschreven door Selenna op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief