Zo verklein je de kans op een oogziekte

Zo verklein je de kans op een oogziekte

Onze ogen zijn een waardevol bezit. Helaas zijn meer dan 350.000 Nederlanders slechtziend of blind. Wist je dat dit in 7 van de 10 keer te voorkomen was. Dus hoe kun je de kans op oogproblemen verkleinen?

Ken de signalen van een oogziekte

De signalen van een oogziekte zijn vaak vaag. Echter, wanneer je ook maar iets bemerkt van een achteruitgang, verandering of uitval van je gezichtsveld, ga dan naar je huisarts.

Signalen van een oogziekte kunnen zijn:

 • Zicht dat in korte tijd verandert.
 • Pijn aan de ogen. Regelmatig flitsen of vlekken zien.
 • Dubbelzien met één oog.
 • Rechte lijnen als golven zien.
 • Telkens meer licht nodig hebben om goed te zien.
 • Minder details kunnen waarnemen.

Herken je één of meerdere signalen? Ga dan met je klachten naar een opticien, optometrist of arts. Maar laat je ogen ook regelmatig controleren wanneer er in je familie hoge oogdruk/glaucoom voorkomt, je diabetes hebt en wanneer je ouder dan 55 jaar bent.

Voeding tegen slechtziendheid

Dat gezond eten goed je lichaam is dat weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat dit voor je ogen geldt? Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie (de grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid en blindheid in Nederland), zijn antioxidanten van belang. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen, die bescherming bieden aan weefsels en het DNA in cellen, tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen dus om eventuele beschadiging te voorkomen. Op deze manier verlagen ze zo het risico op maculadegeneratie.

Antioxidanten zijn onder andere de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen. Deze zijn onder andere aanwezig in groente en fruit.

Citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten, zijn voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen. Daardoor zijn ze goed voor je hart en ogen. Maar ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zoals noten, vitamine A (wortelen), lycopeen (tomaten), luteïne (spinazie) en zeaxanthine (maïs), zijn goed voor onze ogen.

Buitenlicht tegen bijziendheid

In Nederland is het aantal mensen met bijziendheid de afgelopen 40 jaar enorm gestegen. Op dit moment is 1 op de 4 mensen van 60 jaar bijziend. Bij de twintigplussers is dat maar liefst de 2 op de 4. Het probleem bij bijziendheid zit vooral bij de mensen die last hebben van hoge bijziendheid. Hoge bijziendheid is tot -5. Kinderen met een bril van -6 of sterker, hebben op latere leeftijd een kans van maar liefst 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat leefstijl (naast erfelijkheid), een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van bijziendheid. Hieruit bleek dat vooral buitenlicht een enorm belangrijke factor is, om bijziendheid te voorkomen of vertragen.

Beperk kijken in blauw licht

In onder andere ledverlichting in lampen, smartphones, tablets en computers zit voor een deel blauw licht. De Gezondheidsraad heeft een waarschuwing geuit dat dit licht niet zonder risico is. Dus probeer de tijd die je naar een scherm kijkt te beperken en neem pauzes. Een handig hulpmiddel hierbij kan de Amerikaanse 20/20/20-regel zijn. Kijk iedere 20 minuten, gedurende 20 seconden minstens 6 meter (20 voet) in de verte. Je kunt je ogen ook 20 seconden even dichtdoen.

Daarnaast is het van belang dat je computerscherm op 50 tot 70 centimeter van je afstaat. Maar ook dat het beeldscherm haaks ten opzichte van het raam staat om zo glans of spiegeling te vermijden. De meeste Pc’s, mobieltjes en laptops hebben ook een blauwlichtfilter die kan worden ingeschakeld.

Draag een zonnebril

Dat we onze huid tegen UV-straling moeten beschermen is algemeen bekend. Maar wist je dat je ook je ogen moet beschermen tegen UV-straling? Deze straling kan op latere leeftijd namelijk een permanente schade aan de ogen veroorzaken. Blootstelling aan overmatige UV-straling verhoogt het risico op staar. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), een gevolg van een te grote blootstelling aan UV-straling kan zijn. Deze aandoening van het netvlies is de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Kinderogen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling, doordat hun pupil groter is en hun ooglens minder beschermend pigment bevat dan die van een volwassene. Zonder goede bescherming, kan te veel zonlicht bij kinderen leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom ook voor kinderen heel erg belangrijk.

Aangezien de UV-straling in de besneeuwde bergen tot wel 10 maal hoger kan zijn dan bij ons, is het belangrijk dat de ogen beschermd worden door een goede skibril of zonnebril. Een goede zonnebril moet voldoen aan de volgende punten:

 • De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (dit staat meestal aangegeven op een sticker of in de beschrijving van de zonnebril als UV400 of 100% UV-filter).
 • Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het UV-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
 • Lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE-markering 3.

Stoppen met roken

Roken zorgt voor een snellere veroudering van de lens en kan zorgen voor ‘rokerscataract’. Daarnaast veroorzaakt roken een afname van de hoeveelheid beschermende antioxidanten in het lichaam, waardoor de kans op een oogziekte toeneemt. In Nederland komen de oogziektes maculadegeneratie, glaucoom en staar veel vaker voor bij mensen die roken dan bij niet-rokers.

Regelmatig bewegen

Ook voor je ogen is het goed om regelmatig te bewegen. Lichaamsbeweging zorgt niet alleen voor een betere werking van het hart, waardoor het risico op een hoge bloeddruk kleiner wordt. Bewegen zorgt ook voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Een hoge bloeddruk is schadelijk voor alle bloedvaten, dus ook voor die in het oog en de oogzenuw. Regelmatig bewegen is daarnaast essentieel voor een gezond gewicht en om diabetes te voorkomen. Diabetes kan op de lange termijn leiden tot slechtziendheid als gevolg van een beschadiging van het netvlies.

Water drinken

Drink veel water. Als je onvoldoende water drinkt, kan je lichaam onvoldoende traanvocht produceren om je ogen vochtig en gevoed te houden.

 

Bron(nen): oogfonds.nl

Delen:  
28 reacties op “Zo verklein je de kans op een oogziekte
 1. Fijn en heel goed om deze tips te vernemen. In gewone mensentaal kan er iedereen zijn voordeel mee doen. Hartelijk bedankt.

  Geschreven door Frans op
  • Dank u voor deze belangrijke tips!! Er zitten er toch altijd wel wat tussen die men nog niet wist.

   Geschreven door leetje op
  • Ik heb regelmatig jeuk in de ooghoekjes en dat voelt soms irritant, drink wel genoeg water en gebruik weinig oogschaduw en ook geen eyeliner. En mascara ook bijna nooit. Wat zou dat kunnen zijn?

   Geschreven door Hanny op
   • Misschien het suikergehalte eens laten controleren.

    Geschreven door Cornelis op
 2. Het zou geweldig zijn om dit soort adviezen veel algemener te verspreiden, vooral onder de jeugd. Via het onderwijs zou daar ook veel meer aandacht voor moeten zijn, immers voorkomen van letsel is nog altijd beter dan genezen.

  Geschreven door Kosmo op
 3. Heel belangrijk dat er hier aandacht aan wordt besteed. Zou iedereen moeten lezen. Goed advies, dank!

  Geschreven door Petra op
 4. Na veel jeuk aan de ogen ben ik met goede oogdruppels van de apotheek begonnen en het bevalt mij uitstekend.
  Wat Let ons om op zo’n simpele manier erger te voorkomen denk ik dan.

  Geschreven door coco op
 5. Ik heb sinds een paar weken last van tranende ogen, Ik ben brildragend voor op afstand zien. Kan het van medicijn gebruik komen? Eliquis preventie van bloedstolling.

  Geschreven door Regina 80j. op
  • Heb ook een poosje Eliquis gebruikt, maar had er veel bijwerkingen van> ben toen maar overgegaan op e ouderwetse bloedverdunners Acenocoumarol, waarvoor je wel elke keer geprikt moet worden, maar ik ben er toch blij om, want heb totaal geen bijwerkingen. Maar als je ouder wordt kun je ook vaak last krijgen van droge of tranende ogen. Om oogziekten te voorkomen is het goed om Visase druppeltjes te slikken (oraal) van Enzypharm. Ik heb daar heel goede ervaringen mee. Zit helaas niet in het ziekenfondspakket en kost 24.– euro per flesje. Is maar een aanrader hoor!!! Kijk het maar eens na bij patientenvereniging enzymtherapie te Roosendaal. Daar kunt u alles daarover vinden. En anders tegen de irritatie gewoon oogdruppeltjes kopen, die je in je oog doet. Op plantaardige basis van Vogel of Weleda of Opticalm. Hoop, dat u er iets aan hebt. Succes!!!

   Geschreven door Ria op
   • Waar kocht je de Visase druppels Ria?

    Geschreven door Zeus op
 6. Ik ben blij met deze tips,veel wist ik al. Maar dat je veel moet bewegen voor de ogen,dat wist ik niet. Dank u voor de tips.?

  Geschreven door Ans op
 7. Ja, ik denk dat er nog wel een suggestie bij kan om te waarschuwen tegen degeneratie van het gezichtsvermogen. Veel mensen die een grote of middelgrote tuin hebben met veel groen en een behoorlijke oppervlakte aan tuintegels zullen ongetwijfeld in voorjaar, zomer en najaar druk doende zijn met het bestrijden van allerlei ongewenste elementen zoals onkruid, groene aanslag, enz. Het is niet alleen het geval dat de verdamping van deze chemische middelen toch de ogen kan bereiken – vooral bij langdurig gebruik- maar ook het gevaar van de spuitafstand tot het object. Een oog, en vooral de Macula daarin, kan zeer kwetsbaar zijn voor dit soort middelen. Ik spreek uit persoonlijke ervaring.

  Geschreven door Atilla op
 8. Mijn ogen tranen erg veel als ik naar buiten ga.hier snap ik niets van.wat kan dat zijn?

  Geschreven door Jeannette op
  • allergie? pollen

   Geschreven door Hannie op
  • Dit heb ik ook, vooral smorgens als ik de hond uitlaat. Dan is het net of ik loop te huilen op straat. Denk dat het komt door kou en wind.

   Geschreven door Marian op
 9. Ik draag in de zon liever een pet dan een zonnebril. Maar is dat genoeg om mijn ogen te beschermen?
  Om op de vraag te reageren over de tranende ogen: ik heb daar ook last van, vooral op de fiets en met koude wind. Mijn oogarts zegt: dat zijn droge ogen, (ja, dat zou je niet verwachten. . .) de traanbuisjes zorgen voor te weinig vet in het traanvocht (is een ouderdomsverschijnsel). Ik gebruik er op advies van mijn oogarts visoliecapsules voor. Niet dat het afdoende helpt, maar wellichttegen verergering.

  Geschreven door Trui op
 10. grappig, terwijl ik dit artikel zit te lezen zit ik ook in de wachtkamer te wachten voor hoe toevallig een staar operatie. De eerste druppeltjes zijn al gegeven en dan straks de nieuwe lens ik ben reuze benieuwd.
  Sinds 2 jaar ben ik onder behandeling omdat ik artrose (bloed lekkage) in m’n oog heb en ben maandelijks hievoor met het medicijn (Avastin) geïnjecteerd in het oog. dit is inmiddels onder controle en dan nu de staar operatie. terugkomend op de artrose dat is mede veroorzaakt door te hoge bloeddruk en mogelijk ook door het gebruik van lustopwekkende middelen. dat laatste leek allemaal onschuldig maar ik heb er m’n lesje wel mee geleerd. Dus een waarschuwing aan alle mensen die dit soort middelen gebruiken, realiseer voor je eraan begint tenzij je net als ik het fijn vindt om elke maand in je oog wilt worden geprikt en dat in mijn geval 2 jaar lang.
  Ik ga straks volvertrouwen de stoel in voor de nieuwe lens en blijf voor altijd van die blauwe pilletjes af ik heb mijn lesje wel geleerd.

  succes allemaal

  Geschreven door de blauwe pil op
 11. Ook ik had last van erge tranende ogen buiten. Las ergens dat het een tekort aan vitamine A kon zijn. Sinds ik dat een aantal maanden extra slik is het een stuk beter geworden

  Geschreven door Rosemay op
 12. Veel van het beschrevene is inmiddels bekend.
  Had ik het maar eerder geweten. Ook ik ga iedere maand naar het ziekenhuis om een medicijn in mijn oog geïnjecteerd te krijgen. Van de ene dag op de andere dag ineens bijna blind met 1 oog. Dat wat ik nog ermee zie is vertekend en trilt. Lezen lukt niet meer, al zijn het koeienletters. Je wordt op een morgen wakker, merkt dat er niets niet goed is, gaat naar de huisarts en twee uur later zit je in het ziekenhuis bij een oogarts.
  Oorzaak? Glaucoom en hoge bloeddruk. Van beide wist ik niet dat ik het had. Er zijn wat adertjes verstopt in het oog. levenslang 2 keer daags een of ander medicijn in beide ogen druppelen om de druk in beide ogen te verminderen en de injecties in het oog geven tot nu toe geen resultaat.
  Niets doen betekent blind worden. De werking van de injecties kunnen drie kanten op gaan. Niets helpen en toch blind worden, iets helpen en het proces van blind worden remmen of stoppen, of geluk hebben en het zicht verbeteren.
  De tijd zal het leren.
  Trouwens, injecties in het oog klinkt erger dan dat het is. Stelt niet zo erg veel voor. Vandaag net weer eentje gehaald.

  Geschreven door ookik op
  • Bedankt! Mijn vader had glaucoom. Ik ga mijn ogen laten checken!!! (Ben 69 jaar)
   Heel veel succes!

   Geschreven door Jeanette op
 13. Vorig jaar (2017)aan de beide ogen geopereerd aan staar.Tijdens het herstel van mijn linker oog,nogol last gehad van net of ik een zandkorrel onder mijn oogklep had,wat erg irritant was,en veel tranen.
  Op mijn vraag in het ziekenhuis,of er iets aan de hand was,kwam er uiteindelijk uit,dat ik last had van na-staar. (????!!!)Mijn zicht is nog steeds niet optimaal en tranen nog steeds.Ik ben 81 jaar,en ik besef dat ik niet moet zeuren.Ouderdom komt met gebreken,maar het is en het blijft voor mij een lastig onderwerp.

  Geschreven door Oogappeltje 81 op
  • Na-staar herstelt men met een laserstraal. Een paar minuutjes en het is in orde. Totaal geen pijn. En ik ben toch 92 jaar.

   Geschreven door Augi op
 14. Ik heb serosa,een oogziekte die niet kan genezen worden,maar wel proberen houden wat ik nog heb van zicht.Deze maand naar de kliniek om het “lek” op te sporen,en eventueel dicht te maken met laserbehandeling.

  Geschreven door Michel op
 15. Tranende ogen die ontstaan als men buiten is wijst op een meibomklier disfunctie Kwaliteit van de traanm film is dan niet goed waardoor deze snel verdampt. Vooral als het koud is en wind maakt dit erger. Als reactie gaat de traanklier meer vocht produceren. Huisarts kan u druppels voor geven voor in het oog

  Geschreven door Peter op
 16. Mijn man heeft een netvliesloslating gehad, is dat ook een gevolg van een verkeerde voeding?Hij rookt niet.

  Geschreven door Arend 6januari 2019 op
 17. Jammer dat er niet vermeld wordt dat er door lenzen te dragen een parasiet in je oog terecht kan komen, omdat er geen goede voorlichting gegeven wordt! Waar ik er 1 van was met alle gevolgen van dien…..

  Geschreven door Hanneke op
 18. Dank u voor deze handig tips. Ik beweeg voldoende en eet gezond. Maar sinds december 2016 krijg ik rond deze tijden jeuk en tranen in mijn rechter oog onderooglid wordt dik en rood

  Geschreven door Aichou op
  • Kan goed zijn dat je allergisch bent voor de hazelaar.. Die bloeit in zachte wintermaanden al vroeg.. Ik spreek uit ervaring..

   Geschreven door Ls op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief