Weg met die wallen!

Wallen en kringen onder je ogen, niet erg sierlijk. Daar komen dan ook nog eens de vragen en opmerkingen bij: ”gaat het wel goed met je?” of “jij ziet er moe uit zeg!”. Erg vervelend wanneer je dit met enige regelmaat te horen krijgt. Je kunt er onzeker van worden. Dus hoe kun je wallen voorkomen of wegwerken? Hoe krijg je die wallen weg?

Wat zijn wallen?

Wallen onder je ogen zijn een ophoping van vet. We hebben het allemaal alleen zie je het bij de ene persoon meer dan bij de ander. Het vet bevindt zich daar als een soort stootkussentje om de ogen te beschermen. Het vet wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel. Dit noemen we permanente wallen. Na een flinke huilbui of na een slapeloze nacht kunnen er ook wallen ontstaan en die wallen vallen onder de tijdelijke wallen.

Wat zijn de oorzaken van wallen?

 • Leeftijd
  Hoe ouder je wordt des te slapper de huid wordt en hoe meer de werking van het fijnmazige bindweefsel verzwakt. Het gevolg hiervan is dat het vet daardoor naar beneden /naar voren zakt en daarnaast slinkt het vet op je jukbeen waardoor de uitstulpingen van het vetzakje onder je ogen nog meer zichtbaar wordt. Dus een combinatie van ouderdom en zwaartekracht.
 • Erfelijkheid
  Voor een groot deel is het erfelijk bepaald of je last krijgt van dikke wallen, op welke leeftijd dit gaat spelen en hoe duidelijk zichtbaar ze worden. Wanneer (één van) je ouders last heeft van wallen dan is de kans best groot dat je ze vroeg of laat ook krijgt.
 • Manier van leven
  Natuurlijk kun je, na een flinke nacht stappen, de volgende ochtend wallen onder je ogen hebben. Maar dat heeft iedereen. Echter, wanneer je structureel te weinig slaapt, te veel zout eet, teveel alcohol drinkt en / of rookt dan zal dit na een tijdje duidelijk zichtbaar. Al deze dingen zorgen namelijk voor een verstoorde vochtbalans waardoor je meer vocht vasthoudt, ook onder je ogen.
 • Allergieën
  Een chronische verkoudheid kan de oorzaak zijn van opgezwollen ogen. En door het proces, van het toenemen en weer afnemen van deze opgezwollen ogen, kan dit er op termijn voor zorgen dat de toch al dunne huid onder je ogen “losser” wordt.
 • Ziektes
  Eén van de symptomen van de ziekte van Pfeiffer zijn wallen. Ditzelfde is het geval bij mensen die een tekort hebben aan schildklierhormonen, mensen die last hebben van het nefrotisch syndroom en zelfs eczeem kan wallen veroorzaken.

Hoe kun je wallen voorkomen?

Er zijn allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes die mensen gebruiken om hun wallen te lijf te gaan. Dan kun je denken aan schijfjes komkommer, plakjes koude aardappel of afgekoelde natte theezakjes op je ogen leggen om de wallen te verminderen. Hierbij geldt; baat het niet dan schaadt het niet.

 • Aambeienzalf
  Het is misschien wel het bekendste middeltje tegen wallen onder modellen. Smeer aambeienzalf op je wallen en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar pas op met het langdurig gebruiken hiervan, want de huid onder je ogen zal geïrriteerd raken met uitslag als resultaat.
 • Arniflor
  Minder heftig dan aambeienzalf is het homeopathische Arniflor. Er zijn mensen die Arniflor onder hun ogen smeren en beweren dat ze binnen het uur ze minder wallen hebben.
 • Gezonde levensstijl
  Beweeg regelmatig, eet gezond en gevarieerd en drink voldoende. Hierdoor kan je vochthuishouding zijn werk goed kan doen en dus ook overtollig vocht afvoeren. Slaap voldoende, stop met roken en drink met mate.
 • Crèmes
  De drogisterijen en parfumerieën staan vol met allerlei crèmes die zeggen wallen tegen te gaan. Niet iedere crème zal bij iedereen het gewenste resultaat opleveren. Welke crème voor wie werkt dat kan iemand alleen zelf ervaren.
 • Cosmetische ingrepen
  Door middel van een fillerbehandeling zorg je voor het opvullen van het omliggende gebied zodat de wallen zelf minder opvallen. Deze minst ingrijpende cosmetische behandeling is geen definitieve oplossing. Na ongeveer een jaar moet dit herhaald worden.
  Een oplossing voor een langere periode is een onderooglift en/of –correctie. Hierbij wordt er een zeer klein buisje in de wallen aangebracht om het vet onder de ogen te laten wegvloeien. Je kunt dan ook de huid strakker laten trekken.
 • Dik kussen
  Voor hen die alleen in de ochtend last hebben van wallen is wellicht een dik kussen de oplossing om zo de vochtophoping onder de ogen tegen te gaan.

 

Bronnen: huidinfo.nl en webmd.com

Delen:  
12 reacties op “Weg met die wallen!
 1. Haihai melanique spoolder hier’ ikhad even een vraagje’ ik zit aleen tijdje met iets ik heb al een tijdje eenlicht blauw adertje onder me’n linker oog en weet nie waar het door komt heb het zo in 1x gekregen heel raar of het is me nooit opgevallen. Maar ben er in iedergeval heel erg onzeker over en voel me er lelijk door. Heel vervelend gevoel dus’ dus mijn vraag was hoe kan je dat krijgen en heb je er wat voor waardoor het weer verdwijnt? Met vr gr melanique

  Geschreven door melanique op
 2. Dat is toch een normaal verschijnsel. Bloedvaatjes zitten overal in de huid. soms iets meer zichtbaar en soms niet…daar is verder niets aan te doen

  Geschreven door Tandor op
 3. Beste Melanique,
  U kunt het beste naar een goede dermatoloog gaan en waarschijnlijk zal dit kunnen opgelost worden met een laser!
  Veel succes.

  Geschreven door Manon op
 4. Okey en als je dat hebt heb je dan een lelijk uiterlijk dat zeggen ze namelijk.

  Geschreven door melanique op
 5. Beste Melanique,
  Vraag eerst raad aan de dermatoloog en als dit jou afschrikt kan je nog altijd kiezen voor “camouflage”.Dit produkt kan je kopen bij de apotheek of bij een parfumerie en die kunnen jou raad geven betreffende de kleur die je moet gebruiken,maar altijd eerst een lichte kleur gebruiken en daarna een kleur die het best bij jouw huid past op dat moment.

  Geschreven door Manon op
 6. Wie heeft ook voor depressie het middel cymbala ik ben nu vier weken van een ander middel af en ben nu een week bezig met cymbalta wie gebruikt dit middel ook en wat zijn de resultaten heb je er goede gevoelens bij ik zou graag weten wie er zich goed bij voelt ik lees veel slechte dingen er over maar er moeten toch ook wel mensen zijn die er wel baat bij hebben en zich er beter bij voelen

  Geschreven door debby op
 7. Tandor, kan ik mijn uitstrijkje ook bij de neuroloog of uroloog laten doen? Ik heb namelijk geen fijne huisarts.

  Groet Simi

  Geschreven door Simi op
 8. Dan zou dat bij de gynaecoloog moeten.
  Als een dergelijk onderzoek niet bij de huisarts wilt laten doen omdat het “geen fijne” huisarts is, zou ik toch maar eens op zoek gaan naar een andere huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 9. Het oog-item gelezen. Ondanks de intro-kreet -weg met die wallen- staat er nauwelijks informatie over het verschijnsel en vooral wat er aan gedaan kan worden. Zoek het zelf maar uit – zou een betere titel zijn.

  Geschreven door kees den uijl op
 10. Misschien toch nog maar eens lezen. Er staan meer dan 7 tips over wat je ertegen zou kunnen doen.

  Geschreven door Tandor op
 11. Ik gebruik al een paar jaar cymbalta en ben er content van. Heb ook geen bijwerkingen. Dus nemen maar zou ik zeggen. Van harte beterschap.

  Geschreven door Buddy op
 12. Een kleine taalcorrectie…..Na ongeveer een jaar moet dit herhaalt worden…… herhaald,
  Dank voor de tips, er zitten een paar goede bij.

  Geschreven door Olga op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief