Cranberry; een wonderbesje?

De cranberry is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinzige smaak. Dat fruit eten gezond is, dat weten we allemaal wel. Maar de cranberry blijkt extra gezond te zijn. Wat maakt de cranberry tot zo’n bijzondere bes?

De laatste 10 jaar zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van cranberries gedaan en hieruit bleek onder andere dat cranberries een aantal ziektes kan helpen voorkomen.

De belangrijkste voedingsstoffen in cranberries

 • Vitamines
  Cranberries zijn mede zo gezond doordat ze zo rijk zijn aan vitamines. Zo zitten er in cranberries onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12 en vitamine C.
 • Mineralen
  Behalve vitamines bevat de cranberry ook erg veel mineralen. Zo vind je in cranberries onder andere kalium, calcium, fosfor, magnesium, fosfor en zink. We hebben mineralen nodig om te functioneren, want mineralen transporteren zuurstof en energie. Daarnaast zijn mineralen erg belangrijk voor onze botten, ons zenuwstelsel en onze hersenen.
 • Proanthocyanidinen
  Cranberries bevatten proanthocyaniden, en die zouden ervoor zorgen dat E-coli-bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Daarnaast kunnen proanthocyaniden de bacteriën van de wand losweken. Cranberries bevatten fructose (vruchtensuiker), wat een positieve invloed heeft op het loslaten van de bacteriën. Doordat de bacteriën zich minder kunnen hechten aan de blaaswand, verlaten ze de blaas via de urine en daardoor wordt de kans dat ze een ontsteking veroorzaken kleiner.
 • Vezels
  Ook vezels zijn te vinden in cranberries. Vezels zorgen onder andere voor een verzadigd gevoel en een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevatten cranberries geen vet.

Voordelen voor je gezondheid?

 • Preventie van urineweg infecties
  De zogeheten proanthocyanidinen die in cranberries zitten, gaan de slechte bacteriën tegen. Vooral bacteriën die blaasontsteking en infecties aan de urineweg kunnen veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat de bacteriën niet kunnen hechten aan de blaaswand, waardoor deze bacteriën het lichaam verlaten via de urine. Zo kunnen deze bacteriën dus geen ziekte veroorzaken of verergeren.
 • Preventie tegen het ontstaan van kanker
  De grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten zouden het lichaam kunnen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. In bepaalde reageerbuis proeven lijkt het extract van de cranberry de groei van bepaalde kankercellen af te remmen. Echter dit is (nog), niet bewezen bij mensen.
 • Preventie tegen griep
  Cranberries zouden een boost geven aan ons immuunsysteem, waardoor we minder snel vatbaar zouden zijn voor het krijgen van een verkoudheid of een griepvirus. Ook dit is te danken aan de proanthocyanidinen.
 • Preventie van hart- en bloedvaten aandoeningen
  De antioxidanten, die in de cranberry aanwezig zijn, zouden onze hart- en bloedvaten beschermen door het verlagen van LDL ( het “slechte” cholesterol), ontspannen van de bloedvaten en het voorkomen van het ontstaan van plaques in de slagaders.
 • Preventie van tandvleesontsteking
  Het Journal of Antimicrobial Chemotherapy (een Amerikaans medisch vakblad), heeft resultaten gepubliceerd waaruit blijkt dat de cranberry een middel kan zijn in het voorkomen van tandvleesontsteking. Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat stoffen, die vooral in cranberries voorkomen, de vorming van tandplak in de mond tegengaan en hierdoor meehelpen aan het voorkomen van tandvleesontsteking. Volgens de Amerikaanse Tandartsen Vereniging zijn de boosdoeners bacteriën bekend onder de naam Tannerellaforsythia of Porphyromonas gingivalis. Deze vormen namelijk tandplak op onze tanden. De bacteriën kunnen het tandvlees irriteren met als gevolg dat dit gaat ontsteken.

  Tandartsen behandelen een tandvleesontsteking meestal door het tandplak en tandsteen te verwijderen. Een goede hygiëne van de mond is natuurlijk belangrijk en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Cranberries kunnen daarbij dus helpen. Dezelfde eigenschappen van cranberries die bacteriën weerhouden van nesteling in de blaas, zorgen er ook voor dat de bacteriën zich niet kunnen hechten aan de mondholte.

Welke hoeveelheid is optimaal?

Wat de meest optimale hoeveelheid is om de cranberry zo goed mogelijk te laten werken is helaas nog niet duidelijk. Daarnaast is het vaak niet duidelijk wat de hoeveelheid werkzame bestanddelen zijn die in de cranberry sappen en tabletten zitten. Overigens worden zowel veenbessen als vossebessen cranberries genoemd, terwijl dit twee verschillende vruchten zijn. In een Finse onderzoek werd 1 keer per dag 50 ml cranberry-vossebessen siroop (7,5 g cranberry- en 1,7 g concentraat van vossebessen) aangelengd met 200 ml water. Hiermee behaalde men positieve resultaten, maar het kan heel goed zijn dat met andere concentraties en/of hoeveelheden er andere resultaten bereikt zouden worden.

Belangrijk om te weten

Cranberries bevatten veel oxaalzuur. Bij mensen die hier erg gevoelig voor zijn kan het het ontstaan van nierstenen bevorderen. Ondanks jarenlang wetenschappelijk onderzoek, is het nog niet onomstotelijk bewezen dat cranberries urineweginfecties kunnen voorkomen. Vooralsnog lijkt het gebruik van cranberries en daarvan afgeleide producten, geen kwaad te kunnen maar verder onderzoek hiernaar is noodzakelijk. Daarnaast bevatten cranberries zowel vers als gedroogd, toch wel behoorlijk wat suiker.

 

Bronnen: notenstore.nl, culinair.net, voedingswaardetabel.nl en gezondvgz.nl

5 reacties op “Cranberry; een wonderbesje?
 1. Of cranberrys nu veenbessen zijn of vossenbessen wordt niet echt duidelijk. Ja in Finland mengsel cranberrysap en vossenbessensap. Fructose is vruchten suiker dus niet echt gelinkt aan cranberry. Nederlandse cranberry komt van waddeneiland na scheepsramp aangespoeld oorsprong USA

  Geschreven door Joost op
 2. Al 10jaar lang gebruik ik dagelijks 3 eetlepels veen bessen compote op de boterham. Ik geniet er dan ook van, ook met het idee dat het super gezond is.
  Sindsdien ik dagelijks geniet van de super lekkere vruchten ben ik al 8 jaar niet meer verkouden geweest.
  Kortom een supergoed en heerlijk natuurproduct.

  Geschreven door Wolter Kroezen op
 3. Cranberry (amerikaanse veenbes) en hier bekende veenbessen en vossenbessen, zijn allemaal verschillende planten. Ze behoren wellicht tot dezelfde familie, maar zijn niet hetzelfde.

  Geschreven door Tandor op
 4. Ik slik per dag 1 cranberry capsule ,omdat ik nog al vaak achter elkaar blaas ontsteking had ,nu helemaal niet meer .

  Geschreven door Tjiekie op
 5. Ik had een probleem met chronische blaasontsteking, sinds ik elke dag een cranberry capsule slik, niet meer. Als het even niet goed voelt, slik ik een paar dagen twee, in jaren geen problemen meer gehad.

  Geschreven door Lieni op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief