Komt een blaasontsteking vaker voor in de zomer?

Komt een blaasontsteking vaker voor in de zomer?

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft één keer per jaar een blaasontsteking. Een blaasontsteking of een urineweginfectie kan pijnlijk zijn. Maar komt dit probleem vaker in de zomer voor? Of is deze aandoening helemaal niet seizoensgebonden?

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Deze ontsteking kan ontstaan doordat opstijgende bacteriën vanuit de huid de blaas bereiken via de urineweg. Vaak zijn dat bacteriën die bij iedereen in de darm leven. Zowel mannen als vrouwen kunnen een blaasontsteking krijgen, maar vrouwen hebben er vaker last van. Dat komt doordat de plasbuis van vrouwen veel korter is dan de plasbuis van mannen, waardoor de bacteriën dan sneller de blaas bereiken.

Symptomen van een blaasontsteking

De meest voorkomende symptomen zijn dat je vaak moet plassen en dat je pijn hebt tijdens het plassen. Maar je kunt ook last hebben van:

 • Kleine beetjes plassen
 • Pijn in de onderbuik of rug
 • Bloed in je urine
 • Urine kan sterk ruiken
 • Branderig gevoel bij plassen

Koorts is geen symptoom van een blaasontsteking. Wanneer je hier ook last van hebt, dan zou dit kunnen duiden op een nierbekkenontsteking.

Mogelijke oorzaken van blaasontsteking

Waarom de ene man of vrouw nooit een blaasontsteking krijgt en een ander juist heel vaak is niet bekend. Er zijn wel een aantal factoren bekend die een rol spelen én die gelinkt zijn aan de zomer:

Onvoldoende water drinken

Om je blaas goed te spoelen en daarmee de bacteriën die in de blaas zitten minder de kans te geven om zich aan de blaaswand te hechten, moet je 1 ½ tot 2 liter per dag drinken. Echter, in de zomer zijn de temperaturen hoger en zweten we meer. Dit kan een lichte vorm van uitdroging veroorzaken. Hierdoor plas je minder waardoor de urine geconcentreerd is en langer in de blaas blijft. De bacteriën hebben dan meer kans om zich te vermenigvuldigen en aan de blaaswand kleven en een ontsteking veroorzaken.

Seks

Tijdens het vrijen bestaat de kans, door de bewegingen, dat de bacteriën en kiemen in de urinebuis van de vrouw terechtkomen. Deze bacteriën zitten op de huid of rond de anus van de vrouw. In de zomer hebben veel mensen vakantie en zijn ze meer ontspannen. Twee factoren die het libido kunnen doen oplaaien. Het ineens veel meer seks hebben na een rustiger periode kan van invloed zijn op het ontstaan van een blaasontsteking.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen?

Drinken

Drink voldoende water (bij warme temperaturen is het advies 2 liter). Door veel te drinken moet je vaker plassen en spoel je eventuele bacteriën weg voordat ze aan de blaaswand gaan kleven.

Katoen

Draag katoenen ondergoed. Katoen heeft de eigenschap dat het goed ademt, waardoor er geen broeierig klimaat ontstaat waar bacteriën goed gedijen. Zeker in de zomer wanneer we over heel ons lichaam meer zweten.

Cranberries

Cranberries worden vaak in verband gebracht met het voorkómen van een blaasontsteking veroorzaakt door de E-coli-bacterie. Door cranberry sap te drinken of capsules in te nemen zou de zuurtegraad van de urine stijgen. Hierdoor zouden bacteriën niet aan de blaaswand kleven. Zodoende kunnen cranberries een rol spelen als preventiemiddel. Wel belangrijk om te zeggen is dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat cranberries de groei van bacteriën afremt. Let op als je bloedverdunners gebruikt, cranberries kunnen hier invloed op hebben, overleg daarom eerst met je arts of met de trombosedienst.

Je plas niet ophouden

Houd je plas niet op en plas je blaas altijd goed leeg. De ideale houding daarvoor is met rechte rug op de wc te zitten en rustig de tijd nemen om uit te plassen. Op het einde van de plas kun je eventueel je bekken een paar keer naar voren en naar achteren kantelen om ervoor te zorgen dat je blaas echt leeg is.

Na seks plassen

Door direct na de seks te plassen zorg je ervoor dat eventuele bacteriën, die in de urinebuis terechtgekomen zijn, weggespoeld worden. Het is ook verstandig om voordat je seks hebt je intieme zone te reinigen. Wees altijd met het reinigen van je intieme zone spaarzaam met het gebruik van zeep. Een vagina is zelfreinigend en kan worden schoongemaakt met lauw water. Vermijd de anale regio tijdens het vrijen.

Zorg voor goede hygiëne

Een advies dat geldt voor alle seizoenen is om altijd van voren naar achteren af te vegen na een toiletbezoek. Hierdoor komen er geen bacteriën uit je darmen in je urinebuis terecht.

 

Bronnen: Gezondnu, Netdoctor, HealthLine en Gezondheidenwetenschap

Delen:  
15 reacties op “Komt een blaasontsteking vaker voor in de zomer?
 1. Heel juist al die maatregelen. Ik heb niet vaak een blaasontsteking. Soms na fietstrip in de zomer, als het warm is en heb bv 30 km gereden…..ik drink ook te weinig. Idd katoenen ondergoed is een aanrader.

  Geschreven door Moeialletje op
  • Ik heb zeker 25 keer per jaar blaasontsteking ik heb geen sexualiteit ik gebruikt cranberry capsules en krijg telkens een kuurtje en dat al sinds 1986 ik geopereerd ben en de
   Volgende uroloog er een nog één grotere puinhoop van heeft gemaakt. Word ik nooit meer beter…
   Hiervan is er zelfs al een bioloog uit een dierentuin aan te pas gekomen met advies voor mijn huisarts maar niets helpt.

   Geschreven door Tracy op
   • Hi, zag je berichtje. Misschien wat om te proberen: elke ochtend een scheutje appelazijn met water drinken. Het smaakt niet lekker, maar ik heb géén blaasontstekingen meer.

    Geschreven door Ria op
   • Als jij 25 x per jaar een blaasontsteking hebt dan heb je dus bijna altijd blaasontsteking en kan je beter zeggen hoe vaak het voorkomt dat je geen blaasontsteking hebt

    Geschreven door Panty op
   • Hoi Tracey…ik ben zelf een diabeet en ben volgestopt met maanden lang antibiotica vw de blaasontstekingen…jij hebt het over wel 25 keer per jaar, ikzelf had er nog meer en hetzelfde de artsen konden er verder niks mee behalve dan dat ik nog meer lichamelijke klachten kreeg en gek werd van al die blaasontstekingen. Ik ben zelf op zoek gegaan en heb de colloïdaal zilver gevonden. Je moet wel de goeie hebben want er zijn verschillende op de markt maar ik heb ze uitgeprobeerd en de enige die doet wat ie moet doen is de colloidaal zilver van Chrystel uit Roermond. Ik heb in al die jaren misschien 1 keer per jaar het gevoel gekregen dat ik tegen een blaasontsteking aanzat maar dan was ik het ook vergeten in te nemen. Het is zilver water, geen akelige medicatie waar je weer wat anders van krijgt en het allerbelangrijkste het werkt en geen blaasontstekingen meer. De prijs is 27,95 voor 200 ml en je gebruikt 3x pd een theelepel. Ik zou zeggen probeer het ajb ik weet zeker dat jij jezelf hier mee een plezier doet wat de artsen niet waar kunnen maken.

    Geschreven door tulpje29 op
   • hoi Tracy,Wat vervelend voor je 25 keer blaasontsteking dat is wel heel veel.
    Mijn vriendin had ook veel last van blaasontsteking,totdat de uroloog haar een hormonenkuurtje heeft voor geschreven,heeft goed geholpen ze heeft al maanden geen last meer!
    Misschien is het een aanrader!
    Veel sterkte toe gewenst.

    Geschreven door Daantje op
   • Na vele blaasontstekingen bleek ik nierstenen te hebben.

    Geschreven door Greetje op
   • Hallo Tracy, ooit al eens een kuur met hydrastis canadensis / canadese geelwortel geprobeerd? Het werd oorspronkelijk door indianenstammen gebruikt omdat het de immuniteit zou versterken. Vroeger minstens 2x in het jaar kreeg ik een blaasontsteking, maar ik heb sinds ik deze druppels neem geen last meer ( hout vasthouden 🙂 ) . Het zou ook andere ontstekingen in het lichaam preventief tegengaan. Zeker een aanrader, hopelijk is het bij jou ook dan verleden tijd.

    Geschreven door Valerie op
  • Zou je “cranberry” niet beter “veenbes” kunnen noemen?

   Geschreven door Theo op
   • Heel goed Theo. Alles wordt tegenwoordig in t Engels genoemd en onze eigen taal wordt helemaal verwaarloosd. Overal kom je spellingsfouten tegen en zeker ook bij hoger opgeleiden die allen wel vloeiend Engels spreken en schrijven maar in het Nederlands nog steeds vele fouten schrijven.

    Geschreven door Diros op
 2. Ik gebruik bij een beginnende blaasontsteking, één lepeltje appelazijn op een kopje water. Drie x daags. Dat helpt bij mij. Zodra ik maar een beetje pijn krijg met plassen neem ik het.

  Geschreven door Pipi op
 3. Net als bij cranberry’s verhoog je de zuurgraad. Paste dit ook toe bij mijn hond (een reu ! ). Zure appels werken ook.

  Geschreven door Ria op
 4. Zodra ik een blaasontsteking voel aankomen neem ik onmiddellijk een vitamine C bruistablet van 1000 mg op een glas water. Dit herhaal ik om het uur tot ik wel 4 of 5 tabletten op heb. Dit werkt bij mij altijd en het werkt volgens mij veel beter dan veenbessen.

  Geschreven door Janny op
 5. Bij een blaasontsteking krijg ik eerst erg pijn NA het plassen. Voelt als krampen van urinebuis. Ik heb echt geen lage pijngrens volgens de fysio, maar kruip dan over de grond van de pijn. Heb altijd antibiotica in huis moet die dan innemen.
  Na seks ervoor eentje en halve literwater, erna, natuurlijk plassen en weer hetzelfde doen. Verder blijf ik liters drinken, na een uur of 10 weer stuk beter. Helaas sinds ik me kan herinneren, puberteit of zo, heb ik dat 1 x per maand zoiets. Heeft nog iemand zoiets?
  Hopeloos wordt ik ervan na meer dan 40 jaar. Zo vaak feestjes enz moeten afzeggen ervoor.

  Geschreven door Anoniem op
 6. Jaren heel veel blaasontsteking gehad blaasspoelingen etc. D manosse ontdekt werkte prima helaas peperduur .Tot ik bakingsoda ontdekte i
  3x dus een halve theelepel en 2xdgs 1000mg Vit C nu 3 jaar later nog steeds geen blaasontsteking.
  Ik gebruik dagelijks de vit C en bakingsoda.

  Geschreven door Janneke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief