Grieperig met rugpijn? Het kan een nierbekkenontsteking zijn

Grieperig met rugpijn? Het kan een nierbekkenontsteking zijn

Hoge koorts, koude rillingen en hoofdpijn. Vaak is dan een griepje het eerste waar je aan denkt. Maar wanneer je daarnaast pijn in je rug of zij hebt, dan kun je ook een nierbekkenontsteking hebben. Dus wat zijn de rest van de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Wat is een nierbekkenontsteking?

Bij een nierbekkenontsteking (ook wel pyelonefritis genoemd), is de wand van je nierbekken ontstoken. Je nierbekken is dat gedeelte van de nier, waar de urine wordt opgevangen die door de nier is geproduceerd. Het nierbekken bevindt zich aan de binnenkant van je nier en is een plek voor de opvang van je urine. Vanuit hier loopt er een buisje, de urineleider, naar de blaas.

Symptomen van een nierbekkenontsteking

De klachten van een nierbekkenontsteking lijken voor een deel op verschijnselen die je ook bij de griep hebt:

  • Hoge koorts.
  • Koude rillingen.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid (vaak met braken).
  • Pijn in je rug of zij, aan één of beide kanten.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Soms troebele plas of bloed in je plas.
  • De urine kan onaangenaam ruiken.
  • Pijn bij het plassen.
  • Branderig gevoel bij het plassen.
  • Kleine beetjes plassen.
  • Steeds aandrang voelen.
  • Algehele malaise.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute en een chronische nierbekkenontsteking.

Acute nierbekkenontsteking

Wanneer de ontsteking acuut is, dan heeft iemand in de meeste gevallen last van heftige pijn in de rug of zij, vlak boven het middel. Deze pijn treedt vaak plotseling op en zit meestal aan één kant en verplaatst zich langzaam naar beneden, in de richting van je lies. Je hebt dan ook vaak last van koorts met koude rillingen en bovenstaande symptomen.

Chronische nierbekkenontsteking

Een chronische nierbekkenontsteking is veel minder pijnlijk en geeft vagere symptomen en vaak is er geen koorts. Hierdoor kan het zo zijn dat iemand er een lange tijd mee rondloopt, zonder te weten dat hij of zijn een nierbekkenontsteking heeft. In dit geval heb je vaak alleen last van vermoeidheid en een vervelend gevoel.

Mogelijke oorzaken nierbekkenontsteking

De oorzaak van een nierbekkenontsteking is altijd een infectie. Vaak is de bron een blaasontsteking. Vanuit de blaas gaan de bacteriën via de urineleiders naar de nieren. Zo komen ze in het nierbekken. In het nierbekken veroorzaken de bacteriën een ontsteking in het nierweefsel terecht. Een andere oorzaak is dat de bacterie in de nier komt via het bloed. Bijvoorbeeld als deze eerst een keelontsteking veroorzaakte en dan via het bloed in de nier terecht komt.

Wie hebben een verhoogd risico?

Een nierbekkenontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De reden hiervan is dat vrouwen een kortere plasbuis hebben. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas komen. Een bijkomende reden is dat de urinebuis en de vagina dichter bij de anus liggen. Want ook via deze manier is een infectie van de nieren via de urineleiders mogelijk. Ook kleine kinderen (jonger dan 2 jaar), en baby’s lopen meer risico omdat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is. Dit maakt hen vatbaarder voor infecties. Verder neemt de kans op een nierbekkenontsteking toe bij diabetes mellitus en een verzwakt immuunsysteem. Tevens hebben mensen met een obstructie (verstopping), van de urinewegen of bij wie een katheter wordt gebruikt om de urine af te voeren, hebben een verhoogd risico.

Diagnose

Wanneer je vermoedt dat je een nierbekkenontsteking hebt, ga dan naar je huisarts. Deze kan door middel een urineonderzoek vaststellen of dat het vermoeden waar is. Je vangt de ochtendurine op in een schoon, goed afsluitbaar potje. Deze urine lever je vervolgens bij je huisarts in. In de meeste gevallen ontvang je de uitslag binnen 24 uur. Wanneer er een ontsteking wordt geconstateerd, dan zal er een kweek van de urine gemaakt worden. Dit om te achterhalen welke bacterie de veroorzaker is, en om te bepalen welk medicijn daartegen helpt. De uitslag van deze kweek duurt ongeveer een week.

Behandeling

De behandeling van een nierbekkenontsteking bestaat altijd uit een antibioticakuur. Welk antibioticum wordt voorgeschreven, is afhankelijk van de bacterie die de infectie veroorzaakt. Een kuur duurt meestal tussen de 7 tot 10 dagen. Bij mannen kan de behandeling langer duren omdat bij hen de nierbekkenontsteking vaak hardnekkiger is.

Wanneer iemand hoge koorts heeft en erg ziek is, dan wordt de behandeling in het ziekenhuis gestart. Antibiotica worden dan toegediend via een infuus, zodat dit direct in het bloed terecht komt. Men zal dan extra onderzoeken doen om eventuele andere oorzaken en aandoeningen uit te sluiten. Denk hierbij aan nierstenen of een uitgezette nier waardoor de urine niet naar de blaas kan afvloeien. Het is heel normaal om nog weken na de antibioticakuur klachten van vermoeidheid te ervaren.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk dat je de antibioticakuur afmaakt, daarmee voorkom je dat bacteriën achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken. In het ergste geval kun je te maken krijgen met een blijvende nierbeschadiging. Buiten de antibioticakuur kun je zelf op het volgende letten:

  • Probeer rust te houden tot de koorts is verdwenen.
  • Drink veel. Ook wanneer je misselijk bent en moet overgeven. Het is dan wel verstandig om telkens kleine slokjes drinken in plaats van een groot glas ineens. Zo houd je het vocht beter binnen.
  • Wanneer je voelt dat je moet plassen, stel het dan niet uit en plas je blaas helemaal leeg. Het is belangrijk dat de urine goed blijft doorstromen om ongewenste bacteriën weg te spoelen.

 

Bronnen: nierbekkenontsteking.eu, urologie.slingeland.nl en encyclopedie.medicinfo.nl

Delen:  
5 reacties op “Grieperig met rugpijn? Het kan een nierbekkenontsteking zijn
  1. Goedendag.
    Ik betrap er me steeds op dat ik 80 jr zijnde vaak vindt dat er dingen niet helemaal kloppen. Nierbekkenontsteking . antibiotica. oke . maar eerst op kweek welke bacterie de boodsdoener is . Duurt een week . Dan slik je dus zo maar wat antibiotica ? terwijl men niet weet welke je eigenelijk hoort te slikken ?of je slikt een week lang nog niks ? ?

    Geschreven door mieke van den broek op
    • Ja mee eens.Elly

      Geschreven door Elly op
  2. Zit zelf nu te zoeken naar info na constatering van een ontsteking, blij dat ik alvast antibiotica gekregen heb. Beter iets dan niets, bijstellen kan altijd.
    P.s. Nog geen 80 jr. maar 63jr. maar ook zeer kritisch op medicijngebruik.

    Geschreven door Wim op
  3. Nu weet ik dat een nierbekkenontsteking heftig pijnlijk kan zijn. Wel neiging tot overgeven, maar
    geen temp.verhoging. Dacht een spier verrekt te hebben: nee dus. Ook ik ben zeer kritisch
    met medicijngebruik vooral antibiotica. Nu blij dat het er is.

    Geschreven door Tineke. op
  4. Ik heb vorige jaar in de zomer nierbekkenontsteking en sindsdien 8 maanden lang heb ik steeds pijn in mijn lage rug en trek naar de rechte kant van de heup…

    Geschreven door Vierka op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief