Aften in je mond, wat kun je eraan doen?

Aften in je mond, wat kun je eraan doen?

Je kent ze wel, die kleine pijnlijke zweertjes in je mond. Deze pijnlijke zweertjes heten aften, en één op de 5 volwassenen heeft er meerdere keren per jaar last van. Wat kun je eraan doen?

Wat zijn aften?

Aften zijn pijnlijke zweertjes in je mond. Ze hebben een grijswitte of gelige kleur en zijn wat verdikt. De randen hebben vaak een rode, ontstoken rand. Ze kunnen overal in de mond voorkomen: aan de binnenkant van de lippen, wangen maar ook onder je tong. Vaak hebben ze een doorsnede van 3 tot 4 millimeter. Dat zijn de kleine aften. Deze zweertjes komen bij ongeveer 90% van de patiënten voor en ze genezen vaak spontaan binnen 1 à 2 weken. Naast de kleine aften kun je ook last hebben van grote aften. Deze behoren tot een ernstigere vorm en komt voor bij de overige 10% van alle patiënten. Deze aften zijn groter dan één centimeter en zijn dieper dan de reguliere aften. Ze genezen langzaam in een periode van 10 tot wel 30 dagen en laten een litteken achter. Deze zweren kunnen heel veel last veroorzaken. Bij deze patiënten komen soms ook aften voor op de geslachtsorganen (penis, scrotum, schaamlippen, vagina) of rond de anus.

Mogelijke oorzaken

De exacte oorzaak is (nog), niet bekend. Men gaat ervan uit dat er verschillende factoren zijn die de klachten kunnen uitlokken:

 • Besmetting met een virus of bacterie
  In de loop van de jaren zijn vele bacteriën en virussen aangewezen als mogelijke oorzaken voor aften.
 • Beschadiging
  Een klein wondje in de mond kan de ontstaansplek worden van aften. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit of door het bijten op de binnenkant van de wang. Maar ook een slechte mondhygiëne (zeker bij rokers), kan de oorzaak zijn.
 • Emotionele stress
  Stress en een verminderde weerstand lijkt een belangrijke provocerende factor te zijn.
 • Hormonale factoren
  Er zijn vrouwen die een relatie zien tussen het krijgen van aften en de menstruatiecyclus. Wetenschappelijk bewijs is hier (nog), niet voor.
 • Erfelijke factoren
  Een erfelijke factor lijkt vaak een rol te spelen. In de families van patiënten met aften komen ook heel vaak aften voor.
 • Voedselovergevoeligheid
  Veel mensen met aften denken dat ze deze krijgen door bepaalde voedingsmiddelen. Het bewijs daarvoor is nooit geleverd, maar in bepaalde gevallen kan het natuurlijk een reactie op voeding of toevoegingen zijn.
 • Medicijngebruik
  In sommige gevallen worden aften veroorzaakt door een bepaald medicijngebruik. Voorbeelden waar dit van bekend is zijn: cytostatica, nicorandil (bij angina pectoris), bepaalde pijnstillers en bètablokkers (bloeddrukverlagende middelen).
 • Ziekten
  Grote aften kunnen soms een uiting zijn van een onderliggende ziekte. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Behcet en bloedziekten als gevolg van een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Maar ook bepaalde darmziekten zoals: coeliakie (overgevoeligheid voor gluten), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (chronische darmontsteking). Ook mensen met HIV-ziekte/AIDS kunnen op aften lijkende zweren in de mond krijgen.

Mogelijke symptomen

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond, bedekt met een grijswit beslag met een rode rand. Ze komen vooral voor op de onderzijde van de tong, op de mondbodem, het slijmvlies van de wang en de binnenzijde van de lip, maar soms ook in de keel. Sommige mensen hebben een tintelend of branderig gevoel, voorafgaand aan het daadwerkelijk hebben van een zweertje. In uitzonderlijke gevallen kan iemand ook last krijgen van koorts, opgezwollen lymfeklieren en een gevoel van algehele malaise. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen ze steeds terug.

Wat is de behandeling van aften?

Wanneer een uitlokkende factor wordt gevonden dan moet die opgeheven worden. Wordt een ziekte aangetoond die de aften veroorzaakt, dan moet deze behandeld worden. Echter, bij ongeveer 9 van de 10 patiënten blijft de oorzaak van de aften onbekend. Meestal geneest een aft vanzelf. De huisarts kan medicijnen voorschrijven om de genezing te versnellen of de pijn wat te verminderen. Sommige geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Middelen met lidocaïne kunnen op de aft aangebracht worden en werken verdovend (pijnstillend). Daarnaast kunnen bacteriedodende mondspoelingen of ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven worden.

Terugkerende aften

Sommige mensen hebben regelmatig last van aften. Dan is het verstandig om met je huisarts of tandarts te overleggen over de mogelijke oorzaak. Helemaal wanneer je daarbij ook nog eens last hebt van maag- of darmklachten. Maar ook wanneer een zweertje na 3 weken nog steeds niet weg is, ga ook dan even langs je huisarts. Deze kan dan kijken of het verstandig is om verder onderzoek te verrichten. Wees voorzichtig met het langdurig gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik het mondslijmvlies beschadigen.

Wat kun je zelf doen tegen aften?

Probeer nooit aan de aften te komen, want als ze kapot gaan verergeren de klachten. Het ongemak kun je wegnemen door:

 • Een middel tegen aften te gebruiken.
 • Goed te blijven poetsen, ook al doet het pijn. Tandpasta met enzymen kan helpen om uitbreiding van aften tegen te gaan. Maar voorkom uitbreiding door voorzichtig e tanden te poetsen.
 • Te koelen met ijsblokjes.
 • Pittig en zuur voedsel te vermijden. Dit kan prikkelend werken.
 • Door het drinken van bosbessensap zou er een bescherming vormen op de slijmvliezen.
 • Probeer verder stress en oververmoeidheid te voorkomen.

 

Bronnen: huidinfo.nl en mlds.nl

Delen:  
34 reacties op “Aften in je mond, wat kun je eraan doen?
 1. i.d.d. ook bij ziekte van crohn. En een slechte weerstand . Extra vitamine C en lysine helpt goed.

  Geschreven door kimberley pex op
  • Gewoon spoelen met cocosboter, het wondermiddel .
   Maar dan wel HEEL goed spoelen
   Marie

   Geschreven door Marie op
   • Plakje verse gember op doen, een half uur lang. Het moet wel echt vers zijn. Prikt even, maar dit is de snelste remedie. Sommige tips die in dit artikel kloppen niet. Bosbessensap bevat suikers dat alleen maar averechts helpt. Poetsen op de aft zelf maakt het ook alleen maar erger.

    Geschreven door Rachel op
  • Zodra ik sinasappel nuttig krijg ik er een paar.
   Spoel met baking soda en verdwijnt weer snel

   Geschreven door Map op
  • Heb al aften vanaf dat ik met roken stopte (1972). Is makkelijk te bestrijden met een oplossing van een mespuntje superolpoeder in 20 cl water. Een klein slokje even in de mond houden (5 minuutjes) en dan uitspuwen. Het best voor het slapengaan. De aften zijn in 2 à 3 dagen verdwenen, tenminste bij mij.
   Ook goed spoelen met een kleine hoeveelheid cocosolie werkt prima.

   Geschreven door charmybos op
 2. Ook na een langdurige tandarts behandeling kan het voor komen, zoals de voorbereiding voor het plaatsen van een of m

  Geschreven door Anoniem op
 3. Aften kunnen wel degelijk een allergische reactie zijn op voeding! Bij mij en een aantal familieleden, dus géén toeval, is dat bij bananen én tandpasta met fluoride! Bij het kruidvat heb je tandpasta van het eigen merk zonder fluoride (rode tube). Sinds ik hiermee poets geen last meer van aften!

  Geschreven door Petra op
  • Pas bij de mondhygiëniste geweest. Wat denk je…. prompt weer aften waar ik ze al jaren niet meer gehad heb. Namelijk binnenkant boven en onderlip. Deze doen gelukkig wat minder zeer als die onder de tong, maar voor mij geen mondhygiënist meer met al die fluorzooi.

   Geschreven door E.d.R. op
 4. Idd ist geen toeval dat het door voedsel kan komen, ik ben allergisch voor het eten van tomaten, kiwi’s en aardbeien. Als ik deze heerlijke vruchten gegeten heb ben ik de sjaak. Ook als er in eengerecht tomaat zit kan ik het vergeten. Dussss

  Geschreven door E.M.B op
 5. Lieve mensen let goed op wat je eet , vermijd de toevoeging in alle producten waar het E nummer 330 in verwerkt word . 330 word gemaakt van alle citrus vruchten te laten schimmelen . Bij te veel van gebruik van dat antioxidant veroorzaakt dat aften ,het schimmelt door in ons lichaam en komt via ontgifting in de mond de slijmvliezen en word zo zichtbaar . Ook kinderen dit antioxidant niet geven ..

  Geschreven door Cootje op
  • Toen ik veel hardnekkige aften had , vond ik op internet de remedie. Bosbessen eten ( doorbijten in de mond en met je tong het ontstane papje langs , tegen de aften duwen. Dan mond omspoelen Verder zachtjes met Zendium poëten of langs de plekken met aften masseren.
   Ik was er in 2 dagen af en liep er al 10 dagen mee!

   Geschreven door Fennie op
 6. Ik heb jaren lang last gehad van aften.
  Op advies van mijn tandarts gebruik ik sindsdien Sensodyne en Parodontax.
  Ik heb nooit aften meer.
  Om het uit te proberen heb ik weleens een andere tandpasta geprobeerd en ja hoor, na 3 dagen waren ze er weer.
  Voor mij staat het vast dat ik niet kan tegen een ander merk.

  Geschreven door Hildegard op
 7. goed hoor

  Geschreven door Anoniem op
 8. Chloorhexidine ! Vrij verkrijgbaar. ongeveer €6,-

  Geschreven door ad op
 9. Heb er last van gekregen sinds ik gestopt ben met roken 5 jaar geleden. Van alles geprobeerd. Gebruik nu 3 jaar cats_clow en sensodine . Daarmee is het een stuk minder geworden. Toch nog wel regelmatig een aft maar lang niet meer zo veel als vroeger. En na 5 jaar is de pijn ook wel minder heftig.

  Geschreven door E.D.R. op
 10. Als reumapatiënt heb ik jaren geleden wekelijks / tweewekelijks een goudinjectie (goudoplossing) gekregen.
  Het was een periode waarin ik grote aften in de mond kreeg. Meestal vlak bij de onderlip.
  NU, vele jaren later, geen last meer.

  Geschreven door Schoolmeester op
 11. Als reumapatiënt heb ik jaren geleden wekelijks / tweewekelijks een goudinjectie (goudoplossing) gekregen.
  Het was een periode waarin ik grote aften in de mond kreeg. Meestal vlak bij de onderlip.
  Nu, vele jaren later, geen last meer.

  Geschreven door EddyCamiel op
 12. Met zendium tandpasta zachtjes poetsen/ masseren en blauwe bessen kapot bijten en over de aften met je tong wrijven. Bij waren ze toen zo weg! In Zendium schijnt een effectief stofje te zitten en in bosbessen ook.

  Geschreven door Fennie op
 13. Oilpulling van gesmolten kokosolie is een natuurlijke ayurvedische manier om o.a. aftes in de mond doen verdwijnen.
  Bereiding: kook in een steelplan 2 vingerkootjes water. Neem het van het vuur als de kookpunt is bereikt. Doe in een klein schaaltje een theelepeltje kokosolie en laat het in het water even smelten. Daarna in je mond doen en 10 min. gorgelen. Zorg dat alle mondhoeken aan de beurt komen. Nadien uitspoelen op een keukenpapier en dit weggooien in de prullebak. Aan te raden is kokosolie te kopen van de 1e persing= Holland & Barrett of G&W ( eigen merk voldoet).

  Geschreven door Jordasian Care. op
 14. Walgelijke rot dingen zijn het die pijnlijke aften! Ik ben op aanraden van de tandarts zendium gaan gebruiken en heb nu nog maar sporadisch een aft!

  Geschreven door Joke F op
 15. Walgelijke rot dingen zijn het die pijnlijke aften! Ik ben op aanraden van de tandarts zendium gaan gebruiken en heb nu nog maar sporadisch een aft!

  Geschreven door Joke D op
 16. Bij mij komen de aften door te weinig weerstand en als ik chocola eet krijg ik ook aften. Ik gebruik Lidocoine om de pijn te verdoven.

  Geschreven door Ingrid op
 17. Biergist pilletjes slikken van bij het kruitvat

  Geschreven door alias op
 18. Ik heb ook heel vaak last van aften in mijn mond al vanaf dat ik kinderen heb gekregen.
  Toen ik eens in Spanje was kreeg ik via de apotheek daar een middel voor als een soort van tablet; dat moest je dan er tegen aan leggen en was binnen 2 dagen weg. Toen ik het in Nederland kreeg mocht ik dat eerst van de dokter ook gaan doen ,later waren ze uit de handel gehaald. nu vroeg ik me af of de tabletten voor waren en zie ik dat je dus inderdaad ze weer bij de drogist kunt kopen of apotheek.
  Ik heb sinds December een nieuw gebit zou dit weer de oorzaak kunnen zijn ??? Ik wil het eigenlijk met spoelwater proberen.
  Maar als u aanraad om toch die tabletten te kopen ga ik dat doen ,of toch naar de dokter gaan ???
  Hoor het graag vriendelijke groet Greet Veenendaal .

 19. Ik gebruik tandpasta zendium helpt super goed nooit meer gehad.

  Geschreven door walter op
 20. Gewoon keukenzout met jodium erin, niet doorslikken maar spoelen, bijt wel maar ontsmet ook goed, gaat niet gelijk weg maar wel sneller!

  Geschreven door Dr Hans op
 21. Aanstippen met Pyralvex!! Te koop bij de apotheek. Dat helpt ook goed!

  Geschreven door riab op
 22. Gewoon spoelen met zout …beetje zout
  oplossen met wat lauw water in drinkglas
  En spoelen maar! helpt!

  Geschreven door Djorgio op
 23. Heel leuk allemaal, de kas spekken van de “Farmaceutische industrie”. Maar die chemische troep in je lichaam is ook niet alles. ZILVERWATER, het ultieme middel voor het hele lichaam. Zilverwater ruimt alles wat niet in het lichaam hoort op. Online te bestellen bij “De Pil”.

  Geschreven door Arrowman op
 24. Ik krijg ze idd ook van vers geperste sinaasappelen

  Geschreven door Irma op
 25. Ik merkte van de week op dat ik direct na het eten van een appel een afte kreeg. Erg vervelend die dingen!

  Geschreven door Anoniem op
 26. voor mij hielp poetsen met Paradontax tandpasta én héél goed : gistpillen nemen, die zijn weerstandverhogend, dus dit helpt! vitamines B!

  Geschreven door lucas op
 27. Bijna alle ontstekingen, wratten, puistjes op het hoofd , verdwijnen met zout met toegevoegd Jodium een probaat middel

  Geschreven door Joh op
 28. Bij aften stip ik met een wattenstaafje borax glycerine op de aften. Helpt goed en verzacht. Verkrijgbaar bij de apotheek

  Geschreven door Nel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief