Lintwormen, wat is de oorzaak?

Lintwormen, wat is de oorzaak?

Regelmatig krijgen mensen die maar kunnen blijven eten de vraag of ze een lintworm hebben. Dat kan best, want lintwormen kunnen in je darmen bestaan. Geen fijn idee. Wat zijn de oorzaken van lintwormen bij mensen?

Wat is een lintworm?

Een lintworm is een parasiet, die zowel bij de mens als bij een dier voor kan komen. In de meeste gevallen is het wit met geel van kleur en zijn ze lintvorming. Lintwormen voeden zich met alle voedingsstoffen die in je darmen zitten. In extreme gevallen kan een lintworm 10 meter lang worden. Een lintworm groeit, doordat deze kleine segmenten aan zijn achterkant vormt. De kop van de lintworm zet zich met haakjes vast in de darmwand en de rest van de worm bestaat uit rechthoekige witte stukjes. Deze stukjes kunnen afbreken, waarna ze in de ontlasting, ondergoed of beddengoed terecht kunnen komen. Gelukkig komen in Nederland lintwormen bij mensen niet zo vaak voor.

Soorten lintwormen

Er zijn heel veel verschillende soorten lintwormen. Bij de mens zijn de meest voorkomende vormen:

  • Varkenslintworm
    Deze komt in Westerse en islamitische landen bijna niet voor door de goed hygiëneregels.
  • Runderlintworm
    Deze soort komt in Westerse landen het meest voor. Men schat dat jaarlijks 20.000 mensen in Nederland een runderlintworm hebben.
  • Vislintworm
    Een infectie door een vislintworm kun je oplopen door het eten van rauwe of onvoldoende verhitte vis waar blaaswormen in zitten.

Symptomen van een lintworm

Wanneer iemand een lintworm heeft, dan merkt hij of zij daar vaak helemaal niets van. Een lintworm wordt dan pas opgemerkt, wanneer er wittige/gelige stukjes in de ontlasting te zien zijn. Dit zijn de segmenten die afbreken van de achterkant van de lintworm en via je ontlasting je lichaam verlaten.
Je kunt ook last krijgen van de volgende klachten:

  • Hongerig of juist een gebrek aan eetlust.
  • Misselijk.
  • Buikpijn.
  • Diarree.
  • Witte stukjes in je ontlasting.
  • Irriterend gevoel en/of jeuk bij de anus.
  • Last van winderigheid.
  • Vermoeidheid.
  • Afvallen (dit is heel zeldzaam).

De oorzaken van lintwormen

Je kunt besmet raken met een lintworm infectie door vlees te eten dat besmet is met eitjes of de larve van de lintworm. Deze eitjes komen dan in je darmen terecht. Hier ontwikkelen de eitjes zich tot lintwormen. Er zijn lintwormen die zich vasthechten aan de darmwand, en er zijn echter ook lintwormen die via je ontlasting je lichaam weer verlaten.

Lintworm eitjes kunnen voorkomen in rauw of onvoldoende gegaard vlees of vis. Je eet vaker rauw vlees of rauwe vis dan je denkt. Denk maar aan filet americain of sushi. Ook wanneer je water of ander voedsel binnenkrijgt wat besmet is met uitwerpselen van een persoon of een dier met een lintworm kun je een infectie oplopen. In Nederland komt dit trouwens nauwelijks voor. Nederland kent één van de meest hygiënische keukens ter wereld, waardoor het risico in Nederland minimaal is. In minder hygiënische landen is de kans op besmetting wat groter.

Diagnose van een lintworm infectie

Vaak maakt de patiënt de eerste diagnose op grond van zijn of haar eigen waarnemingen. Kleine, witgele stukjes in de ontlasting zijn namelijk kenmerkend voor een lintworm. Wanneer er nog twijfels zijn, dan kan een ontlastingsonderzoek in een laboratorium met zekerheid een lintworm vaststellen. Zo’n ontlastingsonderzoek kun je aanvragen via je huisarts.

Behandeling van een lintworm infectie

Wanneer je besmet bent met een lintworm infectie, dan is het belangrijk dat dit behandeld wordt. Niet alleen jij moet hiervoor behandeld worden, maar iedereen in je gezin moet ook behandeld worden. Of ze nu wel of geen symptomen hebben.

Behandeling van een lintworm infectie kan heel gemakkelijk. De behandeling zal bestaan uit het innemen van worm dodende middelen. Je huisarts zal deze voorschrijven. Afhankelijk van de soort lintworm zal je arts aanraden, om enkele uren na het innemen van de laatste dosis, een sterk laxeermiddel te gebruiken. Hierdoor zullen eventuele achtergebleven eieren van de lintworm het lichaam verlaten voordat ze kunnen uitgroeien. Wanneer er sprake is van een infectie door de vislintworm, dan kan er besloten worden om een vitamine B injectie toe te dienen. Naast deze maatregelen is het heel erg belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan de hygiëne.

Kun je een lintworm infectie voorkomen?

Om de kans op besmetting te verkleinen, is het belangrijk om vlees/vis goed te verhitten. Dit kan er voor zorgen dat er geen gevaar meer is voor de mens. Ook het grondig wassen van groenten kan een infectie voorkomen. Kijk vooral uit met het eten van vlees/vis in landen, waar bekend is dat het minder goed met de hygiëne is gesteld.

 

Bronnen: mlds.nl, lintworm.org, rivm.nl en lintworm.net

Delen:  
4 reacties op “Lintwormen, wat is de oorzaak?
  1. Wat kan ik dus nu eraan doen als ik het heb?

    Geschreven door Iemand op
  2. L.S.

    Een middel wat vroeger veel gebruiken werd was het eten van rauwe wortelen, peen.

    Geschreven door Alfons op
  3. Ik heb eens een broodworm gehad,de naam komt van een dr dus of dat juist is weet ik niet. Ik ging naar het groot toilet. En ik wilde mij afkuisen maar ik voelde iets slijmerig. Ik nam vers Wc papier en trok daar stilletjes aan,en ik denk dat ik een u of twee bezig ben geweest om dat er uit te trekken. Dat was bij de tien meter,heb dit in een glazen bokaal aan de dr bezorgt en heeft het laten onderzoeken of de kop er bij was. En ook die was aanwezig. Het is geen pijnlijke ervaring,je moet wel veel geduld hebben. Daarna pillen gekregen en eens goed naar toilet geweest en nooit geen last meer gehad. Ik ete vroeger veel rouw vlees vis en groenten. Versta juist niet waarom het broodworm genoemd werd.

    Geschreven door Roland op
  4. Ik heb geen lintworm maar wel een dikke buik hoe kom ik daar van af

    Geschreven door Ria op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief