Voed jij je kind positief op?

Opvoeden is leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Natuurlijk wil je een goede ouder zijn en je kind blij zien. Maar ben je wel consequent genoeg? Geef je je kind wel voldoende verantwoordelijkheid? Zorg je wel voor een positief zelfbeeld van je kind. Maak je wel een zelfstandig emotioneel volwassen mens van je kind? Vragen die menig ouder zichzelf stelt.

Dus voeden wij onze kinderen eigenlijk wel positief op?

De ontwikkeling van onze kinderen en de manier waarop ze later in het leven staan wordt beïnvloed door vele factoren zoals aanleg, karakter, invloeden vanuit de omgeving en uit de maatschappij. Als ouder heb je op deze factoren in het totale opvoedproces weinig tot geen invloed. Maar waar je als ouder wel invloed op hebt is de manier waarop je met je kind omgaat.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer ouders kinderen positief opvoeden dat dit dan:

 • Kan bijdragen aan een veilige en hechtte band tussen ouders en kind.
 • Bijdraagt aan een goede ontwikkeling van het kind.
 • Mede kan bijdragen aan een positief zelfbeeld van het kind.
 • Ertoe bijdraagt dat een kind beter is bestand tegen ingrijpende gebeurtenissen zoals bijv. een overlijden maar ook beter bestand is tegen tegenslagen.
 • Bij kan dragen tot minder gedragsproblemen en emotionele problemen bij de kinderen.

Hoe moet je positief opvoeden?

Met onderstaande tips kun je direct aan de slag.

 1. Verdiep je in de dingen waar je kind interesse in heeft en praat er met hem/haar over.
 2. Wanneer je kind om je aandacht vraagt om bijvoorbeeld even te kijken naar wat hij/zij aan het doen is, geef dan ook echt even je aandacht. Stop even waar je mee bezig bent en luister ook echt in plaats van ja en oké te roepen vanachter je computer.
 3. Geef complimenten en moedig je kind aan om nieuwe dingen te leren. Op deze manier stimuleer je de zelfredzaamheid van je kind.
 4. Stel duidelijke regels op en geef op een heldere manier instructies aan je kind. Geef ook duidelijk aan wat de gevolgen zijn als hij/zij zich niet aan de gestelde regels houdt. Voor sommige gezinnen is het prettig om de gemaakte regels op te schrijven en op een centrale plek op te hangen.
 5. Ben consequent in wat je beloofd. Dit gaat op voor beloningen die je in het vooruitzicht hebt gesteld maar dit geldt ook voor de besproken consequenties voor wanneer een regel is verbroken. Zo leert je kind verantwoordelijkheid voor zijn eigen gedrag.
 6. Geef je kind regelmatig een knuffel, kus of een aai over zijn/haar hoofd. Wanneer je kind iets goed doet geef dan ook een compliment.
 7. Zorg dat je realistisch blijft. Natuurlijk mag je van je kind redelijk gedrag verwachten, maar je kind is natuurlijk niet perfect. Wanneer ouders te veel van hun kind verwachten, dan kunnen er problemen ontstaan. Iedereen maakt fouten en vaak niet met opzet en dat geldt dus ook voor kinderen.
 8. Vertel je kind hoe je dag was en vraag aan je kind wat hij/zij die dag allemaal heeft gedaan. Laat je kind er niet gemakkelijk van afkomen met “het was een gewone dag vandaag” of “ik weet het niet meer”. Door gerichte vragen te stellen, of door te vragen naar wat het meest en minst leuk was die dag, leer je veel over je kind en hoe hij/zij zich voelt.
 9. Zorg goed voor jezelf. Wanneer jij als ouder goed voor jezelf zorgt, en je dus lekker in je vel zit, is het veel gemakkelijker om geduldig, consequent en beschikbaar te zijn voor je kind om samen iets te doen of te luisteren.

 

Bronnen: kindengezin.be en triplep.nl

Delen:  
8 reacties op “Voed jij je kind positief op?
 1. Mijn kleindochter van 10 jaar gaat gelijk jengelen als iets niet naar haar zin gaat of als ze iets niet krijgt.
  Ze blijft dan doordrammen en gaat dan moeilijk doen.Er is pas Dyslectie bij haar geconstateerd en is ook een heel gevoelig kind.Mijn dochter zegt dat bepaald gedrag hier bij hoort,maar ik vind toch wel dat een kind van deze leeftijd moet weten dat niet alles gaat zoals zij dat wil.Hoe pak ik dat het beste aan als Oma.

  Geschreven door Jannie op
 2. Ik denk dat je dit als Oma helemaal niet aanpakt. Het opvoeden van het kind is een taak van de ouders. Als je je daar als Oma mee gaat bemoeien krijg je alleen maar problemen.

  Geschreven door John Leppink op
 3. Mijn zoon luistert helemaal niet meer. In 2012 is zijn zus geboren, sindsdien is alles anders. Maar hij was al altijd zo. Vooral consenatie problemen. Ook op school hebben ze daar last van,als moeder ben ik een paar keer geroepen voor een uitgebreide gesprek. Hij kent zijn regels maar toch doet hij wat hij wil, en niet wat de regels zijn. Ik ben echt moe en ben nu echt aan het help vragen. Ik kan het niet meer alleen. Misschien dat jullie een raad weten? Alvast dank u

  Geschreven door Mama nilofar op
 4. Ga naar je huisarts en bespreek het met hem/haar. Misschien heeft je zoon een aandoening zoals ADHD bijvoorbeeld.

  Geschreven door Tandor op
 5. Hallo,

  Wilt u aub niet met stempels lopen gooien zoals adhd ed. Er kunnen meerdere factoren zijn.

  U geeft ouders des te meer reden om zich zorgen te maken ipv een logische verklaring te zoeken zoals jaloezie op het geboren zusje of een meer temperamentvol karakter.

  Kinderen gaan zich gedragen naar hun stempels. Als ze alsmaar horen dat ze druk zijn gaan ze zich ook zo gedragen.

  Dat wilde ik even gezegd hebben.

  Geschreven door slbany op
 6. een vraagje mijn kleinkind is 10 m oud nooit ergens geweest altijd bij mama en papa waar ik zelfs een goeie band mee heb . ben de grootmoeder maar nu gaat men kleinkind vanaf donderdag naar onthaal moeder waarom weet ik niet moeder is gewoon thuis en familie leden van zijne kant hebben zelfs dat kind nooit mogen vasthouden .ik heb het altijd zo dikwijls mogen pakken als ik wil. maar ik ben even de weg kwijt hoe kan deze moeder die mijn dochter is dit nu in eenkeer wel over haar hart krijgen om het kind naar onthaal te doen graag reaktie aub dank u

  Geschreven door maria op
 7. Die vraag kan alleen je dochter beantwoorden…….
  ik zou niet weten wat de reden of de motivatie is.

  Geschreven door Tandor op
 8. Gjsijslomskao

  Geschreven door Hajar op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief