Waarom ben je soms duizelig?

Duizelig we zijn het allemaal wel eens maar wanneer het vaak voorkomt dat de wereld draait en je bang bent dat je valt dan wil je weten waarom je duizelig bent. Wat is duizeligheid precies en wat kan de oorzaak zijn?

Wat is duizeligheid?

Iedereen krijgt voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen aanneemt. Die informatie is afkomstig uit het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel in de spieren pezen.

Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Vervolgens gaan er prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat iemand zijn houding eventueel kan aanpassen en zo zijn evenwicht bewaart. Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zit. Wanneer daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is in feite de ervaring van een gevoel dat op zichzelf niet gemeten kan worden. Duizeligheid is dus geen aandoening of ziekte, maar het is altijd een gevoel of een symptoom van iets anders.

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kan een behoorlijk aantal verschillende oorzaken hebben. Sommige daarvan zijn heel onschuldig, maar er zijn ook ernstige aandoeningen waarvan duizeligheid een symptomen is.

1 Acute aandoening van de evenwichtsorganen
Een acute aandoening aan één van de evenwichtsorganen, kan leiden tot een heftige duizeligheidsreactie, en dit is dan vaak in combinatie met misselijkheid en braken. Deze reactie kan een paar seconden duren maar in de erge gevallen kan het een aantal weken duren. Het lichaam beschikt over het vermogen om zichzelf te herstellen. Wanneer de oorzaak namelijk niet wordt opgelost dan zorgt het centrale zenuwstelsel ervoor dat het lichaam went aan de nieuwe situatie en het evenwichtsorgaan, dat nog helemaal in tact is, zal dan het evenwicht van het lichaam in zijn eentje op de juiste manier gaan bepalen.

Een acute aandoening van de evenwichtsorganen kan worden veroorzaakt door:

 • Middenoorontsteking of griep.
 • Een ongeval met hoofdletsel met een scheur door het rotsbeen als gevolg. Hierin liggen het binnenoor en het evenwichtsorgaan.
 • Ziekte van Ménière (dit heb je als je last hebt van draaiduizelingen, slechthorendheid en oorsuizen zonder aanwijsbare andere oorzaak).
 • Doorbloedingsstoornissen van evenwichtsorganen en / of van de hersenen.
 • Een goedaardige tumor op de evenwichtszenuw.

2 Bloeddrukdaling
Wanneer iemand te snel overeind komt dat kan door een daling van de bloeddruk een licht gevoel in het hoofd ontstaan. Dit fenomeen noemt men orthostatische hypotensie en kan soms een bijwerking van medicatie zijn.

3 Angst
Angst (alleen of in combinatie met hyperventilatie) en depressie kunnen ook leiden tot duizeligheidsklachten. Vaak gaat het dan om een wat licht, zweverig gevoel en gaat het niet om draaiduizeligheid.

4 Bloedsuikerdaling
Duizeligheid kan ook ontstaan bij een laag bloedsuikergehalte of bij vergiftigingen door bijvoorbeeld alcohol of bij het gebruik van medicijnen.

5 Overige aandoeningen
Andere aandoeningen waarbij duizeligheid kan optreden zijn:

 • Hartritmestoornissen, waarbij de bloeddruk varieert.
 • Aandoeningen aan bijvoorbeeld de oogspieren, maar ook een nieuwe bril kan tijdelijk duizeligheid veroorzaken.
 • Ook bij angina pectoris, oftewel hartkramp, ervaren mensen soms duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd – Uitdroging door dagelijks structureel te weinig drinken.
 • Bloedarmoede (ijzertekort, waardoor te weinig rode bloedcellen in het bloed worden aangemaakt) kan ook duizeligheid veroorzaken.
 • Structurele verstopping of ontsteking van de bijholten.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de gestelde diagnose maar we kennen hierin grofweg drie groepen;

 • Medicijnen
  Bij een acute aanval van draaiduizeligheid kunnen de duizeligheidsklachten en misselijkheid met medicijnen worden bestreden. Bij sommige aandoeningen (zoals de ziekte van Ménière en migraine) is onderhoudsmedicatie zinvol, om zo nieuwe aanvallen te voorkomen.
 • Fysiotherapie
  Bij balans- en evenwichtsklachtenklachten, die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan is fysiotherapie gericht op het herstel van de functiestoornissen van de halswervelkolom.
 • Opereren
  Heel soms kan, en dan vooral bij de ziekte van Ménière, een operatie zinvol zijn.

 

Bronnen: KNO.nl en duizeligheid.nl

19 reacties op “Waarom ben je soms duizelig?
 1. dit is al de 4 de keer als ik wat wil doen.zoals nu mijn huistelefoon van de hoofd ingang wil ik pakken om de deur te openen gaat mij handen heel erg trillen.daarna mij knieen blijf zo staan trillen met mij handen omhoog.heb totaal geen beheersing over mijn handen armen en benen zak dan op de grond.en kan een paar minuten niets meer.met veel moeite.daarna probeer ik mij om te draaien.op mijn knieien te komen en op te staan.daarna een poos vlekken voor mijn ogen.en erg moe.weet niet wat dit is.ben naar de dokter geweest kon het ook niet thuis brengen.wat is deze oorzaak?graag u reaktie groetjes rinie postma

  Geschreven door rinie postma op
  • Ja, u staat te snel op om de deur snel voor de visite open te maken. U staat bij de telefoon te tollen vanwege een orthostatische hypotensie. Oftewel uw bloeddruk is op dat moment te laag. Na een kleine tijd(een paar minuten) herstelt de bloeddruk zich weer

   Geschreven door Nel Bruijn op
 2. Zonder enig onderzoek is dat moeilijk te zeggen.
  Het kan de bloeddruk zijn, de bloedsuikerspiegel en wat andere dingen. Dat zal dan toch een keer onderzocht moeten worden. Ga dus terug naar de huisarts met de klachten

  Geschreven door Tandor op
 3. Kan op momenten heel duizelig worden ,een behandeling in het ziekenhuis waarbij ik de kantelprocedure heb ondergaan ,bij thuiskomst alles weg en geen duizelingen meer. Na verloop van tijd weer last van duizelingen ,terug naar het ziekenhuis, weer een kantelprocedure ondergaan ,en ben thuis zieker en meer duizelingen terug gekomen, ik durf er niet meer terug naar toe, wat kan ik nog meer doen

  Met vriendelijke groet,

  Rob Gillet

  Geschreven door 007 op
 4. Laat u schildklier eens controleren

  Geschreven door Marianne op
 5. Ik zou in ieder geval wel terug gaan naar de KNO arts en eventuele andere mogelijkheden bespreken

  Geschreven door Tandor op
 6. Ik heb zeer ernstige arthrose aan de nek, gebruik hiervoor TENS, wat iets verlichtend werkt..
  Nu is het zo dat ik vorige week mijn nek heel erg verdraaid heb, en kreeg acute draaiduizeligheidsaanvallen, alleen als ik me omdraaide in bed, begon het al, tot overgevens toe..
  Nu als ik mijn tanden poetst, en ik voorover sta om mijn mond te spoelen, ga ik ook bijna tegen de vlakte, en moet iets vastpakken om overeind te blijven..
  Kan dit van de nek komen? (ik ben nog niet naar de dokter geweest)

  Verder hoor ik al enige maanden als ik in bed lig op mijn rechteroor een zwaar brommend geluid in mijn rechteroor
  Altijd een zeer droog oor, konden niets vinden, maar als ik lach, trekt er iets samen, en heb ik er een uur last van, echt niet leuk, want je hoort het dan aan mijn praten, ik ben mijn stem niet meester

  Geschreven door Iris op
 7. Als ik op mijn rug lig op bed word ik heel duizelig. Hoe zou dat komen?

  Geschreven door Kiki op
 8. Dat is moeilijk te zeggen. Misschien het evenwichtsorgaan. Of oververmoeidheid. als je er veel last van hebt ga dan eens naar de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 9. Iris, je moet eerts naar de dokter gaan.
  Niet te lang mee wachten, is alleen maar nadelig voor je.

  Geschreven door Han op
 10. Hoi Iris,

  Ik heb al jaren last van duizeligheid ,alleen het duurde altijd heel eventjes en ik dacht dat het kwam omdat ik ongesteld moest worden.In jan. dit jaar kreeg ik het weer last en toen duurde een week.Ik was ook misselijk van.In de zomer had ik het alweer maar dan zes weken,vreselijk.Toen krijg ik verwijs brief voor de fysio.Zij doet ook acupunctuur.Eerste paar keer ging ze mijn nek alleen masseren (een of andere wervel was verdraaid),en naar de eerste acupunctuur was draaiduizeligheid gelijk weg.Ik was zo opgelucht vooral omdat ik niet geloofde dat het zou helpen.Ook was ik door de rug gegaan en naar een behandeling was het over.Behandeling is niet erg prettig,hehe maar ik zou weer doen.

  Geschreven door Natasja op
 11. als ik ga ligge word ik duizelig en als ik recht kom ook

  Geschreven door mees lucienne op
 12. Het zou de bloeddruk kunnen zijn die dat veroorzaakt. Ga eens nar de huisarts met de klachten

  Geschreven door Tandor op
 13. Ik heb de laatate tijd erg vedl last can draaiduizelingen. Dit komt soms als ik aan het lopen of fietsen ben en om kijk, maar ook vaak in de avond als ik in bed lig en wil gaan slapen.

  Meestal komg dit samen met een licht gevo in mijn hoofd, een stekende pijn in de borst en het gevoel dat ik ga flauwvallen.

  Ik ben al langs de huisarts geweest maar die wist nief wat het was. Ik zou het toch graag willen weten.

  Geschreven door Woef op
 14. Een aantal maanden last gehad van draaiduizeligheid, via de huisarts naar de KNO arts. MRI scan hoofd ondergaan,geen afwijkingen. Bleek een stoornis te zijn in het evenwichtsorgaan. Met behulp van de kantelprocedure en wat oefeningen thuis er binnen een aantal dagen weer helemaal van af.
  Het was een vervelende periode dat in mijn geval simpel iwas te genezen !

  Geschreven door Wim op
 15. Verwijs kaart vragen beste huis artsen weten van alles wat daarom beter naar specialist

  Geschreven door Cees op
 16. Hayy,
  Als ik bijv. Door school heen loop of training heb of gwn ergens heel loop dan word ik vanuit t niets heel erg duizelig, krijg zwarte vlekken voor mn ogen. Ik probeer dan altijd zo normaal mogelijk te blijven doen zodat ik geen vragen krijg… Mr t word afentoe gwn helemaal zwart voor mn ogen en t duurt ff voordat t weer weg gaat, maar ik val niet flauw ofzo..? enig idee??

  Thx alvast!

  Geschreven door Olifantje op
 17. Moeilijk om dat zo zonder enig onderzoek te zeggen. Mogelijk dat je te weinig drinkt, je bloedsuikerspiegel niet helemaal in orde is of je bloeddruk. Als je daar vaker last van hebt ga dan even naar de huisarts

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief