Huidproblemen in de winter

Huidproblemen in de winter

In de zomer moeten we onze huid beschermen tegen de effecten van de zon, maar minder bekend zijn wat effecten van het gure winterweer zijn op onze huid. Dus hoe help je je huid de winter door?

Wanneer we het koud hebben, dan gaan we rillen en krijgen we kippenvel. Echter, verder dan dat gaat onze bescherming niet. Aangezien we geen ‘vacht’ hebben, moeten wij ons verwarmen door kleding te dragen. Die kan zorgen voor een isolerende en verwarmende luchtlaag tussen onze huid en de buitenlucht. Wat wel een efficiënt verdedigingsmiddel tegen de kou is, is bleek worden. De kleine bloedvaatjes die dicht onder de huid liggen, worden kleiner en het bloed wordt dieper in het lichaam omgeleid. Op die manier, gaat niet te veel warmte van het bloed verloren, en blijven de inwendige organen op temperatuur. Dit alles gaat wel ten koste van de uitwendig gelegen lichaamsdelen, zoals je vingers, tenen, neus en oren. Deze koelen het snelst af in de koude buitenlucht. Wordt het te erg dan gaan je vingers, tenen, oren en neus tintelen en pijn doen.

Welke huidproblemen kunnen er in de winter ontstaan?

Huidkloven

Kloven komen in de winter vaker voor dan in de zomer. Door de winterse kou trekken bloedvaten in de huid samen, hierdoor kan de doorbloeding verminderen. Als de huid dan ook nog extreem droog wordt, kunnen er kloven ontstaan. Naast de winterse kou, kunnen kloven ook ontstaan door een verwarming die op hoog staat. De verwarming creëert een droge lucht in bijvoorbeeld je woonkamer, waardoor er ook kloven aan handen en voeten zouden kunnen ontstaan.

De gure winterkou en de droge lucht buiten, is moeilijk te reguleren. Het klimaat in huis daarentegen, kan wel geregeld worden. Hieronder een aantal tips om kloven proberen te voorkomen:

 • Draag eerder warme kleren, dan de verwarming hoger zetten.
 • Hang een bakje met water aan de verwarming om de luchtvochtigheid te regelen.
 • Vermijd zoveel mogelijk warm water op uw handen en voeten, bijvoorbeeld neem geen warm bad.
 • Wanneer je toch in bad wilt, gebruik dan olie en geen badschuim.
 • Draag speciale handschoenen tijdens het schoonmaken, zodat je handen niet de hele tijd in het met warme water met zeep zitten.
 • Richt je autoverwarming op de ruiten in plaats van je handen.

Gesprongen lippen

Omstandigheden als een gure wind, en het lang zitten in centraal verwarmde ruimtes, kunnen al snel leiden tot droge en gesprongen lippen. Wanneer je uitgedroogde lippen hebt, kun je de sterke neiging krijgen om deze met je tong nat te maken. Dat geeft heel even verlichting, maar vervolgens drogen je lippen nog verder uit. Door enzymen in het speeksel wordt de beschadigde huid nog verder aangetast.
Bij droge lippen zie je scheurtjes, kloofjes, korstjes en schilfertjes in het lippenrood. In een vroeg stadium, zie je vaak alleen een intensere roodheid met misschien een wat bobbelig oppervlak.

Wat kun je doen om gesprongen lippen te voorkomen of behandelen?

 • Houd je lippen goed vet met een vette lippenbalsem of met vaseline. Wanneer je op wintersport, gaat is het aan te raden om een verzorgende balsem met UV-bescherming te gebruiken.
 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid thuis of op het werk niet te laag is.
 • Drink voldoende water.
 • Trek geen losse velletjes van je lippen. Dit kan zorgen voor kleine wondjes en verdere uitdroging van je lippen.
 • Adem door je neus. Ademen door je mond kan ertoe leiden dat je lippen uitdrogen.

Als de kloven ernstig zijn en deze met bovenstaande tips niet overgaan, dan raden wij je aan even naar je huisarts te gaan. In zeldzame gevallen kan aanhoudende gesprongen lippen wijzen op een onderliggende aandoening.

Winterhanden en -voeten

Je handen en voeten kunnen jeuken en pijnlijk gezwollen zijn in de winter. De winterkou vernauwt de bloedvaten en hierdoor kunnen de uiterste puntjes van ons lichaam minder goed doorbloed worden waardoor ze koud worden. Denk aan je handen, voeten, neus en oren. Het extra bloed dat wordt aangevoerd om het lichaamsdeel te verwarmen, stroomt niet gemakkelijk door de vernauwde bloedvaten en kan zich ophopen. Gevolg: opgezwollen handen en voeten.

Wat kun je doen om winterhanden en –voeten te behandelen?

 • Draag warme kleding, schoenen en handschoenen. Let er wel op dat je schoenen of handschoenen niet knellen, want dat kan juist bijdragen aan het ontstaan van winterhanden en –voeten.
 • Wisselbaden kunnen helpen omdat ze de bloedsomloop stimuleren.
 • Massage kan de pijn en de jeuk verlichten, maar dit moet je wel voorzichtig doen omdat de huid al gevoelig is. Krabben moet je niet doen, dit kan wondjes veroorzaken.
 • Vermijd extreme warmte. Ga je handen of voeten dus niet dicht bij een kachel of open haard opwarmen.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening in het gezicht. Belangrijke kenmerken van rosacea zijn: blozen, roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Rosacea kan een pijnlijk of branderig gevoel geven. De oorzaak is (nog) onbekend, maar het ontstaan ervan kan met verschillende factoren te maken hebben. Denk hierbij aan een extreme overgang van warmte naar kou, of blootstelling aan zonlicht. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen rosacea verergeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten. Maar ook alcohol en sterk gekruid eten kunnen deze aandoening verergeren.

Een huid met rosacea is vaak erg gevoelig, het is aan te raden om de gevoelige huid goed te behandelen en verzorgen met speciale verzorgingsproducten tegen rosacea. Een geschikt product voor de behandeling is een couperose crème.

Tot slot

Blijf in de winter smeren, en vergeet hierbij ook de huid van je handen en voeten niet. Zet een handcrème bij de kraan en smeer je handen iedere keer na het wassen in.

Is de huid van je voeten droog en gebarsten? Breng dan voor dat je naar bed gaat een vette crème aan. Wanneer je sokken aantrekt, bescherm je de lakens en zo kan de crème goed intrekken gedurende de nacht. Maar ook je lippen mogen niet vergeten worden.

Wanneer je je gezicht schoonmaakt, let dan op wat voor een soort reinigingsproduct je gebruikt. Vaak zijn reinigingsproducten ontvetters. Ze kunnen stoffen bevatten die de toplaag van je huid ‘ontvetten’, zoals alcohol. Het gebruik van deze producten in combinatie met warm water is niet goed voor je huid. Gebruik daarom in de winter milde reinigingsproducten, zodat het vetlaagje minder wordt aangetast. Let er op dat het product geen alcohol bevat.

Verder is het ook in de winter belangrijk om veel water te drinken. Wordt het vochtgehalte in de huid beter op peil gehouden, dan kun je huidproblemen zoals een droge huid, rimpels of couperose voorkomen.

Tot slot nog een laatste tip. Door de verwarming neemt de vochtigheid in de lucht af. Je huid kan hierdoor droog worden. Zet daarom bakjes met water bij de radiatoren en zorg dat je het huis regelmatig ventileert. Ook planten dragen bij aan een goede luchtkwaliteit in huis.

 

Bronnen: Biodermal.nl en huidziekten.nl

Delen:  
5 reacties op “Huidproblemen in de winter
 1. Ik heb in de winter altijd last van rode oogleden en ze voelen branderig aan echt niet te doen ga volgende week naar dermatoloog want het is echt lastig en heb eengevoelige huid in gezicht niet te doen grtj jannick

  Geschreven door Jannickvankemmel op
 2. gewoon een apparaat van clean air kopen jaren last van rode ogen en droge huid nu niet meer luchtvochtifheid in ons huis is nu 55 perfect pe

  Geschreven door pe op
 3. Vitamine D is een belangrijk supplemet in de winter.sinds ik dit in de winter neem, heb ik geen winterhanden meer. Klinkt misschien gek, maar deze vitamine doet meer dan alleen botopbouw. Ee wordt aangemaakt door de huid als de zon erop schijnt. Dwz dat je gemakkelijk een tekort kan krijgen in de winter.
  Grts Debby

  Geschreven door Debby op
 4. Vreemd dat Vaseline geadviseerd wordt, aangezien dit middel de huid uitdroogt.

  Geschreven door Laura op
 5. als mijn handen vol kloven zitten, doe ik ’s avonds een dikke laag nivea (blauwe pot) erop en daarover een handschoen (medische of gewone winterhandschoen) en dan ga ik slapen. ’s ochtends zijn alle kloven weer dicht 🙂

  Geschreven door Hellen op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief