Wat kun je zelf doen tegen haaruitval?

Wat kun je zelf doen tegen haaruitval?

Iedereen verliest ongeveer 50 tot 100 haren per dag. Oude haren vallen uit en worden vervangen door nieuwe haren. Dat is een natuurlijk proces. Maar wat als je haarborstel iedere dag wel erg veel haren bevat en je hoofdhaar duidelijk dunner wordt? Zowel bij mannen als vrouwen kan haaruitval een groot probleem zijn.

Als je ouder wordt, neemt de dikte van je haren met de jaren af. Dit effect kan versterkt worden door medicijngebruik. Omdat je haren minder dik worden, leidt dit tot zichtbaar minder dik haar op je hoofd. Deze vorm van ‘haarverlies’ heeft dus niets te maken met haaruitval.

Waar wordt haaruitval door veroorzaakt?

De redenen voor haaruitval kunnen per individu verschillen. Bij vrouwen kunnen hormonen een rol spelen. Tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de overgang, kunnen hormoonschommelingen meer haaruitval dan normaal veroorzaken. Dit is meestal van tijdelijke aard en dus geen reden tot paniek.

Bij mannen spelen hormonen ook een rol bij haaruitval, evenals genetische aanleg. Sommige mannen worden al op vrij jonge leeftijd kaal. Meestal geldt dit ook voor de andere mannen in hun familie.

Ook (overmatige) stress kan een oorzaak van haaruitval zijn. Teveel adrenaline is niet goed voor hoofdhuid en haargroei. Er zijn daarnaast diverse gevallen bekend waarbij er geen goede reden werd gevonden voor plotselinge haaruitval. Of het in die gevallen stress was, of toch iets anders, blijft vaak onduidelijk.

Er zijn dus verschillende redenen waarom je ineens te maken kunt krijgen met haaruitval. De vraag is wat je zelf kunt doen als je geconfronteerd wordt met een dunner wordende haardos.

Wat helpt tegen haaruitval?

Nummer 1 met stip is stoppen met roken. Roken veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten in je huid, waardoor haarwortels niet voldoende zuurstof krijgen. Het gevolg is haaruitval of vergrijzing. Aangezien roken nog veel meer gezondheidsproblemen veroorzaakt, is het hoe dan ook aan te raden om met deze ongezonde verslaving te stoppen.

Goede voeding en voldoende vitamines zijn heel belangrijk om haaruitval tegen te gaan. Voldoende omega-3 vetzuren die in vis en olie zitten, houden je haar in een goede conditie. Dat geldt ook voor voldoende eiwitten in je voeding.

Wat betreft vitamines zijn de geleerden het er over eens. Volgens de Haarkliniek in Rotterdam zijn natuurlijke vitamines essentieel om haaruitval tegen te gaan. Het gaat hier vooral om Vitamine D, maar ook Vitamine A, Vitamine B en Vitamine C. Deze vitamines kun je via voeding binnenkrijgen, maar ook via supplementen. Pas bij supplementen wel op voor overdosering!

Voor een combinatie van Vitamine D en omega-3 vetzuren is er een prima oplossing in de vorm van een gouwe ouwe: levertraan. Wat vroeger in de winter via een lepeltje aan kinderen werd gegeven, is tegenwoordig te koop in capsulevorm. Volgens supplementguide.nl stimuleren vitamine D en omega-3 in levertraan de haargroei. Dagelijks gebruik van levertraan maakt je haar sterker en geeft het daarnaast glans en flexibiliteit. Een ander veel gebruikte olie om je haar in een betere conditie te brengen is kokosolie.

Vermoed je dat je een vitamine tekort hebt en daardoor last van haaruitval? Iedere vitamine kent zijn eigen symptomen van tekorten. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Als laatste tip om haaruitval tegen te gaan, is het vermijden van teveel stress. Net zoals roken is dat een maatregel die meer dan haaruitval alleen kan voorkomen.

 

-Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief