Verbrand in de zon? Zo verzorg en herstel je je verbrande huid

Verbrand in de zon? Zo verzorg en herstel je je verbrande huid

Natuurlijk weten we allemaal dat je je goed moet insmeren met zonnebrand om te voorkomen dat je huid verbrandt. Maar soms… heb je het nou eenmaal niet door, heb je geen zonnebrand bij de hand of is er geen schaduw te vinden. Hoe je je verbrande huid verzorgt en herstelt? Wij geven je tips!

Zo verzorg je je verbrande huid

Wanneer je huid verbrand is geraakt, is het ten eerste heel belangrijk om je verbrande huid goed af te laten koelen, te hydrateren en te verzorgen. Hoe je dat doet lees je in de tips hieronder:

  • Zoek de schaduw op: Als je ontdekt dat je verbrand bent terwijl je nog in de zon ligt is het belangrijk direct de schaduw op te zoeken. Zo voorkom je dat je verder verbrandt én je zorgt ervoor dat je huid afkoelt.
  • Lauwe douche: verkoel je huid zo snel je kan met een lauwwarme douche en neem even de tijd om te ontspannen.
  • Aftersun: Om je huid te verkoelen en te hydrateren is het verstandig je huid direct in te smeren met aftersun. Dit bevat natuurlijke producten zoals aloë vera en heeft naast een verkoelende en hydraterende werking ook een verzachtende en herstellend effect.
  • Drink water: Het is natuurlijk sowieso goed om altijd voldoende te drinken, maar vooral als je met warme temperaturen in de zon hebt gelegen is dit extra belangrijk. Je verliest dan namelijk veel vocht en dit vochtverlies moet zo snel mogelijk aangevuld worden, het liefst met water. Ook heeft water een verkoelende en hydraterende werking.
  • Kompressen met natuurlijke middelen: gebruik koude kompressen van linnen of katoen en drenk deze in water, plantaardige olie of groene thee om je huid snel te verkoelen en eventuele ontstekingen te remmen.
  • Blijf uit de zon: We schreven al dat je het beste direct uit de zon kunt gaan, maar blijf vooral ook de dagen daarna nog uit de zon. Ga je toch naar buiten, bedek je huid dan goed met kleding, omslagdoeken en een pet of zonnehoed.
  • Pas ook op met schaduw: Vergeet ook vooral niet dat je in de schaduw ook evengoed blootgesteld wordt aan UV-straling, dus pas ook daar goed op en zorg dat je huid onder de parasol ook goed bedekt is.
  • Bezoek de dokter: Wanneer er zelfs blaren en blaasjes op je huid ontstaan en misschien zelfs misselijk bent of pijn hebt, dan is er sprake van ernstige verbranding. In dat geval kun je het beste direct de dokter raadplegen.

Voorkom verbranding in de zon

Het klinkt cliché, maar het is nou eenmaal gewoon zo: voorkomen is altijd beter dan genezen. En al helemaal in dit geval. Om verbranding te voorkomen is insmeren en de schaduw opzoeken natuurlijk het belangrijkst. Ben je toch verbrand door en weet je niet wat je moet doen? Lees dan snel deze tips bij verbranding door de zon!

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief