Jeuk aan je anus

Jeuk aan je anus

Jeuk rond de anus is een probleem dat veel voorkomt. Iedereen heeft er wel eens even last van. Maar wanneer de klachten langdurig aanblijven, dan spreekt men van pruritus ani. Wat kun je doen wanneer je jeuk hebt aan je anus?

Wat is jeuk aan de anus?

Wanneer je jeuk aan je anus hebt, is dat bijna nooit ernstig, maar het is vaak wel heel erg vervelend. Zeker wanneer je er ook ’s nachts last van hebt. Vaak begint het te jeuken bij je anus, maar de jeuk kan zich verder uitbreiden. Anale jeuk komt vaak voor in combinatie met andere klachten aan de anus, zoals huiduitslag, aambeien of een anusfissuur. Bij mannen komt jeuk aan de anus vaker voor dan bij vrouwen.

Mogelijke oorzaken van anale jeuk

Anale jeuk kan vele oorzaken hebben, van aambeien tot fissuren. Mogelijke oorzaken zijn:

Aambeien

Anale jeuk is een veelgehoorde klacht bij aambeien. Hierbij zijn de zwellichaampjes in de endeldarm door stuwing opgezwollen. Door deze zwelling kan het zo zijn dat de huid om de aambei heen geïrriteerd raakt, wat jeuk kan veroorzaken.

Overmatig transpireren

Transpiratievocht in de plooien van het lichaam kan leiden tot eczeemplekken. De huid wordt door het vocht week en kan door het schuren kapot gaan. Vooral mensen met overgewicht hebben hierop een verhoogd risico. Maar ook het dragen van (te) strak ondergoed, panty’s en inlegkruisjes kan jeuk veroorzaken.

Worminfecties

Ook wormpjes kunnen anale jeuk veroorzaken. We weten dat vooral kinderen zeer gevoelig zijn voor worminfecties, maar het kan ook bij volwassenen optreden. Wanneer de jeuk vooral ‘s nachts of na stoelgang optreedt, dan zou dit wel eens een worminfectie kunnen zijn. Ook bacteriële infecties kunnen de oorzaak zijn van anale jeuk.

Allergisch contacteczeem

Veel mensen gebruiken vanuit, hygiënisch oogpunt, vochtige toiletdoekjes. Echter, deze vochtige toiletdoekjes kunnen stoffen bevatten die een allergische reactie kunnen uitlokken. Wanneer je denkt dat je een contactallergie hebt, ga dan naar je huisarts. Een allergietest kan dan uitsluitsel geven.

Chronische huidaandoeningen

Chronische huidaandoeningen zoals seborroïsche eczeem, atopisch eczeem en psoriasis, kunnen jeukklachten en huidafwijkingen geven aan de anus. Wanneer dit de oorzaak is, dan zijn er ergens anders op het lichaam vaak ook huidafwijkingen te zien.

Geneesmiddelen

Door een langdurig gebruik van antibiotica en corticosteroïden (zowel pillen als zalf), zou er bij sommige mensen jeuk aan de anus ontstaan. Wanneer je denkt dat dit de reden is van je anale jeuk, overleg dan met je arts wat verstandig is om te doen. Misschien kan de behandeling tijdelijk worden gestaakt om te kijken wat er gebeurt. Wanneer de jeuk verdwijnt, dan zou dit een indicatie van een oorzakelijk verband kunnen zijn. Verder onderzoek zal dan nodig zijn.

SOA

Sommige SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen) kunnen leiden tot anale klachten. Jeuk is daar één van.

Fissuur

Fissuren zijn kleine wondjes of scheurtjes in de anus, die iedere keer wanneer je naar het toilet gaat opnieuw open gaan. Het kan zo zijn dat fissuren gepaard gaan met: slijmvorming, jeuk, scherpe pijn en een branderig gevoel.

Fistel

Wanneer één van de anale klieren ontstoken raakt, dan kan er een abces ontstaan. Zo’n abces is een zakje gevuld met pus dat een weg naar buiten zoekt. Op die manier ontstaat er een gangetje, dat ook na de genezing van het abces blijft bestaan. Het vervelende van fistels is dat ze nooit vanzelf sluiten. Het loopt meestal vanuit het anale kanaal naar de huid rondom de anus. We noemen dit een perianale fistel (fistula ani). Ook fistels kunnen anale jeuk veroorzaken.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne van de anus en de huid rondom de anus:

 • Was na elke ontlasting het gebied rond de anus met een washandje met lauw water en geen zeep.
 • Probeer het gebied rond je anus zo droog mogelijk te houden. Dit kun je doen door de huid na het wassen droog te deppen met een handdoek. Het is belangrijk dat je de huid droogdept en niet droog wrijft.
 • Vermijd geparfumeerd en/of vochtig toiletpapier. Het is verstandig de huid en de anus na de stoelgang goed met lauw water te wassen en geen zeep te gebruiken.
 • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en niet te strak zittende kleding.
 • Probeer zo min mogelijk te krabben.
 • Doe eventueel wat eosine op de gevoelige plek om ze droog te houden.
 • Gebruik zo min mogelijk crèmes en zalven, tenzij uw behandelende arts deze heeft voorgeschreven.

Behandeling van jeuk aan de anus

Om jeuk aan de anus goed te kunnen behandelen, is het belangrijk om de oorzaak te weten. Dat geeft een grotere kans op verbetering. Soms verdwijnt de jeuk vanzelf, maar wanneer de klachten langere tijd aanhouden, wordt het tijd om naar je huisarts te gaan. Deze kan op basis van de omschrijving van je klachten, en soms door een aanvullend onderzoekje, vaak snel bepalen wat de oorzaak van je klacht is.
Afhankelijk van de oorzaak kun je corticosteroïdcrème, crèmes tegen schimmels, of verzachtende zetpillen gebruiken. Sommige zalfjes tegen de anusjeuk zijn gewoon verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, anderen kun je alleen krijgen op recept van je huisarts. Mocht deze middelen niet helpen en wil de arts meer duidelijkheid over de oorzaak, dan kan hij je ook doorverwijzen naar een specialist.

 

Bronnen: mlds.nl

Delen:  
32 reacties op “Jeuk aan je anus
 1. Ik heb af en toe last van aambeien, maar ik heb juist wel baat bij veel bewegen, wandelen bijvoorbeeld. En ik gebruik bepanthen babyzalf en baby vochtige doekjes. Bij mij helpt dat beter dan andere geneesmiddelen.

  Geschreven door Hulpaanhuis op
  • Als ik er last van heb, vooral ’s nachts, was ik ook met een vochtig babydoekje. Ik dep droog met toiletpapier en daarna smeer ik er Purol op. Daarvan wordt alles weer rustig en kan ik er weer een tijdje tegen.

   Geschreven door Charley op
   • wat een goede methode dank voor het delen.

    Geschreven door Appie op
    • Ik heb wel eens gehoord dat lipstift ook werkt, iemand hier ervaring mee?

     Geschreven door Ruud op
 2. Hoe kom ik van m’n wormen af?

  Geschreven door Beurre op
  • pilletjes halen bij de apotheek

   Geschreven door Krista op
   • Madicure bij drogist.

    Geschreven door Tipgeefster op
  • Je hebt speciale wormtabletten, moet je even op internet zoeken, maar mijn moeder kocht die vroeger voor mij en dat werkte echt prima!

   Geschreven door Regina op
 3. Heb al vele jaren last van anus jeuk zowel overdag als tijdens de nacht. Vele Dokters bezoeken en zalfjes helpen niet. ik ben long en hartpatiënt en slik al vele jaren medicijnen al dan niet cortizone of andere. Moet wel zeggen dat ik heel veel behaard ben en dat sommige crèmes het noch verergeren. Ook veel last van een vochtig gevoel en een onregelmatige stoelgang. Bedankt dat ik dit even kwijt kan in de hoop een oplossing te vinden. Frans.

  Geschreven door Francois op
  • Beste Frans,
   ik ken het probleem, gebruik al jaren een zelfgemaakte olie met succes. Als ik die een tijdje niet gebruik krijg ik ook weer last. Als het het wil proberen laat maar weten. Flesje kost 5 euro en dan heb je voor ongeveer een jaar.

   Geschreven door Arthur van der Berg op
   • Hey Arthur heb je bericht pas gezien na dat ik er een heb geplaatst.

    Ben wel nieuwsgierig naar jou middel.

    Kan je me uitleggen.
    Groetn Miquel

    Geschreven door Miquel op
    • Dag Miquel, is zelfde olie als waar ik mee masseer. Basisolie is amdelolie en daar zitten nog 6 andere olie soorten aan toegevoegd, waaronder tea-tree olie. Werkt verzachtend, ontsmettend omdat bacteriën niet in die olie gedijen. Enkele druppels is voldoende voor de dag.

     Geschreven door Arthur van der Berg op
  • Olijf olie is beste tegen anus jeuk

   Geschreven door Prinses op
 4. SODUCREAM !!!!!
  Ik heb zelf ook aambeien veel last van jeuk maar ook steken. Vooral wanneer ik ga slapen heb ik veel last.

  Heb creams gekregen en ben doorverwezen naar een ziekenhuis voor kleine ingrepen, waardoor bloedvaten in de anus werden dichtgeknepen en overgaat. Het kwam alleen na tijd weer terug.

  Gebruik nu 2 jaar SODUCREAM, werkt prima geen last meer! Op en rond de anus. Dipje op de vinger
  Kleine potje gekocht om te kijken of het help en ja ben niet eens op de helft van het potje.
  Bij het slapen, uitgaan, enz..

  Geschreven door Miquel op
 5. Goed item, bedankt voor de informatie! 🙂

  Geschreven door Ling Ling op
 6. Fijne uiteenzetting ! Eindelijk worden er eens woorden gezegd die men anders altijd beschouwd als iets dat in de taboesfeer blijkt te hangen , bv dat iemand met aambeien staat te fluisteren in de apotheek …
  erger nog is dat er zelfs vaak mensen zoiets niet tegen hun arts durven melden , het enige artsen daardoor dus vaak LIJKEN te zien zijn griepjes ed.

  persoonlijke reactie aangaande het onderwerp ; ik dacht altijd meteen aan het ergste indien ik even jeuk had , dus gebruikte ik meteen een schimmelwerende créme voor vaginaal gebruik . , zo was ik er een paar jaar geleden heilig van overtuigd een schimmelinfectie te hebben terwijl ik lijd aan de ziekte van cröhn in milde vorm , zo heb ik dus dagenlang dat ik geen ontlasting heb en veel krampen of juist naar het toilet ga alsof ik mij volledig leeg heb laten lopen en dan is de ontlasting ook een ” zware bevalling ” gezien het dan een grote harde bal betreft … Na dit loop ik inderdaad dagen met jeuk rond en het enige mijn huisarts uiteraard weet ? ‘ moeilijkheden ivm ontlasting maar nihil ivm jeuk ‘ , de grootste les die ik uit dit artikel dan ook halen kan is de boodschap die ik evenzeer graag anderen mede deel : het is jouw lichaam , jouw gezondheid en ongeacht welke kwaal je hebt , blijf er niet mee rondlopen of zelf proberen op te lossen zoals hierboven vermeld met wat nog allemaal , zeg het , open je mond , geneer je niet want het enige waar je aan denken moet is t simpel feit je maar 1 leven hebt en 1 lichaam waar je de grootste zorg voor dient te dragen ! iemand die zijn gezondheid plots dient af te geven zal zeker en vast hetzelfde hierover denken , zo ben ik zelf iemand die zijn gezondheid moest afgeven en vecht en hoopt op een beetje immuun zijn … (y)

  Geschreven door mens sana in corpore sana op
 7. Sudocreme verzacht, koelt de jeuk en dempt de irritatie

  Geschreven door Gebed Zonder End op
 8. Ruim 25 jaar heb ik veel last gehad van jeuk rond de anus en vooral ’s nachts was dat heel erg. Vaak werd ik er wakker van en kon dan niet meer slapen. Ook wassen met koud of lauw water hielp niet, af en toe had ik het idee dat het daardoor nog erger werd.
  Ben wegens reumatische artritis vegetarisch gaan eten en kwam tot de ontdekking dat de eeuwige jeuk die ik altijd rond de anus had binnen de drie dagen was verdwenen en is ook nooit meer teruggekomen. Nu, na ruim vijftien jaar, is het nog steeds goed maar ik heb ontdekt dat als ik heel af en toe toch eens vlees eet binnen de twee dagen de jeuk weer begint. Ik stop dan ook weer meteen met het eten van vlees en alles is weer in orde.

  Geschreven door Raytje op
  • Je zou eigenlijk whole food plant based moeten eten, verandering van lijvenstyle maar grote kans dat Crohn erdoor verdwijnt. En super gezond

   Geschreven door Cc op
 9. Deumavan dagelijkse intieme huidverzorging voor zij/hij, het beste wat er is.

  Geschreven door Etali op
 10. Jeuk aan je anus kan je ook hebben als je anale sex heb gehad

  Geschreven door Dick van Braak op
  • Het is dat je ons hiermee belast in deze pagina, daar gaat het nu niet over…

   Geschreven door Appie op
 11. Iedere dag mijn anus afspoelen met de harde straal van de douchekop zorgt dat ik geen jeuk meer heb.

  Geschreven door Anne op
 12. Ik krab soms zo hard dat het begint te bloeden, pleisters blijven niet plakken door de haren. Na ’t scheren werd het alleen maar erger. En als ik moet poepen lijkt het alsof er punaises uitkomen.

  Ik ben radeloos, mijn vrouw ook! Wat moet ik nou?

  Geschreven door Peter op
  • Ik herken dit helemaal! Vaak poep ik de pleisters ook weer eraf, wat moet ik doen?

   Geschreven door Johan op
   • Ik gebruik ductape met een dot steenwol,ook niet fijn maar beter als niets

    Geschreven door Anoniem op
    • alles in de bouwmarkt verkrijgbaar!

     Geschreven door Anoniem op
 13. Je gaat toch geen pleister op hol plakken, er moet juist lucht bij om te genezen.
  Stoppen met krabbelen en jeuk proberen weg te krijgen door op die plek te duwen of knijpen.
  Zo heb ik het probleem verholpen, had er vroeger ook last van.

  Geschreven door flo op
 14. Alle zalven al geprobeerd, zonder resultaat. Iemand nog suggesties?

  Geschreven door Doortje op
 15. Mentholpoeder is het enige wat bij mij hielp na allerlei zalfjes geprobeerd te hebben, het verkoelt en na enige tijd verdwijnt de jeuk.
  Let op het kan wel prikken maar dat zakt ook snel.
  Verder na elke stoelgang met koud water afspoelen.
  Er zijn verschillende sterktes verkrijgbaar dus beginnen met de minst sterke.

  Geschreven door Jaap Knasterhuis op
 16. Gebruik al jaren uierzalf(kruidvat) na elke stoelgang. Helpt fantastisch en niet duur.

  Geschreven door anoniem op
 17. Probeer zo weinig mogelijk je zelf te laten baffen. In speeksel zitten ook veel bacteriën. Success.

  Geschreven door Joop op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief