Het gevecht tegen rimpels

Het gevecht tegen rimpels

Mooi oud worden is voor veel mensen het wel hebben van de levenswijsheid, maar niet de slappe huid en diepe groeven. Helaas krijgen we allemaal vroeg of laat rimpels, maar gelukkig heb je het tijdstip en de mate ervan voor een groot deel zelf in de hand.

Het verouderingsproces is natuurlijk niet te stoppen maar we kunnen er wel iets aan doen. Onder andere door een gezonde voeding, het gebruik van voedingssupplementen en verzorgingsproducten kun je het verouderingsproces namelijk vertragen.

Rimpels voorkomen met gezonde voeding

Eén van de belangrijkste factoren voor de conditie van je huid is voeding. Wanneer de huid niet voldoende wordt gevoed, kan die zich niet verdedigen tegen aanvallen van buitenaf, zoals van de zon. Sommige voedingsproducten hebben een positief effect op je huid, terwijl andere producten juist huidveroudering in de hand werken.

Uit een onderzoek, gedaan door de Monash University uit Melbourne in 2001, bleek dat door veel groente, peulvruchten en olijfolie te eten daar een beschermende werking uitging tegen rimpels. Het gebruik van veel vlees, zuivelproducten (met uitzondering van magere melk, yoghurt en kaas en boter) had juist het tegenovergestelde effect. Dat gold in het bijzonder voor volle melk, rood vlees (vooral bewerkt vlees), aardappelen, frisdrank en limonadesiroop, koek en gebak.

Voeding rijk aan antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals deze aanwezig zijn in bepaalde groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen wat agressieve stoffen zijn die schade kunnen geven aan cellen en weefsel. Antioxidanten helpen dus om te beschermen tegen deze schade. Ze maken schadelijke stoffen onschadelijk waaronder de schadelijke stoffen die een rol spelen bij het verouderingsproces van onze huid.

Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn onder andere groene bladgroente, tuinbonen, boterbonen, noten, olijven, gedroogde pruimen en ander gedroogd fruit, kersen, druiven, appels en thee. Uit eerder onderzoek bleek al dat supplementen met bepaalde antioxidanten en plantaardige stoffen de huid tegen UV-straling beschermen. Een hoge dosis daarvan zou dus effectief kunnen zijn. De antioxidanten vitaminen C en E, de carotenoïden bètacaroteen en lycopeen, en de proanthocyanidinen, een groep flavonoïden die in druivenpitten en andere plantaardige bronnen zit, zijn slechts enkele van de nutriënten met een beschermend effect. Zet dus veel antioxidantrijke groente en fruit op het menu. Dat is een lekkere en goede bescherming voor je huid.

Rimpels voorkomen door suiker te mijden

Suiker is één van de grootste vijanden van een gezonde huid en jonge huid. Suiker is slecht vanwege de glycolyse van eiwitten in de huid. Bij dit proces hecht een suikermolecuul aan een eiwitmolecuul, wat tot rimpelvorming en veroudering kan leiden.
Stop dus met het consumeren van voeding rijk aan geraffineerde suikers of probeer in ieder geval minder geraffineerde suiker te eten en drinken. Geraffineerde suiker is suiker die bewerkt is in de fabriek en dus niet suikers die natuurlijk in producten zitten. Suiker kent vele namen en is daardoor niet altijd meteen te herkennen als ingrediënt. Andere namen die je kunt aantreffen zijn onder andere dextrose, fructose en glucosestroop.

Voeding overig tegen rimpels

Er zijn onderzoeken die beweren dat de consumptie van veel vitamine C samenhangt met minder rimpels en droogheid. Tevens wordt er beweerd dat meer linolzuur en minder vet en koolhydraten ook het dunner worden van de huid vertragen. Natuurlijke bronnen van vitamine C zijn onder andere verse sinaasappelsap, citrusvruchten en tomaten. Koolzaad- en sojaolie, groene bladgroenten en noten zijn producten die rijk aan linolzuur zijn.

Drink je huid strak

Het is verstandig om dagelijks voldoende water te drinken. Niet alleen omdat dat gezond is, maar ook omdat je daarmee je huid mooi maakt én houdt. Water zorgt er namelijk voor dat alle afvalstoffen worden afgevoerd. Dus drink 1 tot 2 liter per dag zo blijft de huid zacht en voldoende vochtig. Alcoholische dranken hebben weer een negatieve invloed op je huid.

Exfolieer je huid

Eén- of twee keer per week je huid scrubben met een speciale lichte scrubcrème kan er voor zorgen dat je huid er frisser uitziet. Een huid die ouder wordt, maakt uit zichzelf langzamer nieuwe huidcellen aan en de afvoer van dode huidcellen is ook trager. Wanneer je daar niets aan doet kan dat een doffe huid het gevolg zijn. Door de dode huidcellen regelmatig weg te scrubben, komen de dikkere nieuwe huidcellen aan de oppervlakte en die geven je gezicht weer een gezond uiterlijk.

Rook niet

Door roken neemt de hoeveelheid matrixmetalloproteïnasen (MMP) toe. MMP zijn eiwitten die het collageen, de elastinevezels en het verbindingsweefsel in de huid afbreken. Ze zorgen ook nog eens voor oxidatieve schade en dit belemmert de aanmaak van collageen. Door deze negatieve effecten kan de huid wel 10 tot 20 jaar eerder verouderen. Het goede nieuws is dat stoppen met roken loont. Het geeft vrijwel direct een drastische verbetering van de conditie van de huid. De conditie van je huid qua rimpels, pigmentatie, elasticiteit, teint en structuur worden dan snel beter.

Bescherm je huid tegen de zon

Rimpels worden voor 90% veroorzaakt door UV-straling. Kijk maar naar het verschil tussen je huid onder je arm en de huid boven. De huid onder je arm is veel zachter, gewoon omdat het minder in contact komt met de zon. Draag een hoed of pet of gebruik altijd zonnebrandcrème ook wanneer de zon niet schijnt. UVA-straling is namelijk de belangrijkste boosdoener bij rimpels en dat gaat door de wolken heen.

Smeer tegen de rimpels

Reinig dagelijks de huid om alle belastende bacteriën en afvalstoffen van je gezicht te wassen. We moeten de huid stevig houden en stimuleren vanaf de buitenkant. Dat kun je doen door een goede dag- en nachtcrème te gebruiken. Zoek een crème die de collageen aanmaak stimuleert, de vocht- en vethuishouding in balans houdt en daarnaast de huid beschermt tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf zoals uitlaatgassen en stralingen.

 

Bronnen: dailymail.com, voedingscentrum en medischdossier.org

Delen:  
reactie op “Het gevecht tegen rimpels
  1. vind het nuttige informatie.
    temeer omdat ik nu voor langere tijd in de tropen verblijf.
    gedankt.

    Geschreven door T Tauwnaar op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief