Gerstekorrels; zo voorkom je ze

Gerstekorrels, zo voorkom je ze

Veel mensen hebben last van gerstekorrels, van die kleine witte korreltjes onder huid. Gelukkig zijn ze ongevaarlijk, maar mooi is anders. Wat kun je doen om gerstekorrels te voorkomen?

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel is een kleine, harde en witte korrel die vaak rondom je ogen en wangen verschijnt. De medische benaming van een gerstekorrel is een milium. Deze korreltjes kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Vooral baby’s hebben gerstekorrels rond de neus. Vaak verdwijnen deze weer met een paar weken. Maar ook volwassen kunnen last krijgen van gerstekorrels, die verdwijnen vaak niet vanzelf.

Hoe ontstaat een gerstekorrel?

Talgkliertjes bevinden zich over je hele huid, behalve op je handpalmen en voetzolen. Ze scheiden talg af, wat je huid beschermt tegen uitdroging en tegen infecties en bacteriën. Talg- en zweetkliertjes hebben eigen afvoergangen en wanneer deze verstopt raken met keratine, dan kunnen er kleine, ronde knikkertjes ontstaan (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers. Keratine is het belangrijkste eiwit in je huid en vormt een belangrijke bouwstof voor je haar, nagels en de oppervlaktelaag van de huid.

Soorten gerstekorrels

Er wordt onderscheid gemaakt in primaire- en secundaire korrels:

Primaire gerstekorrels

Primaire gerstekorrels worden direct gevormd uit ingesloten keratine en ze deze vorm zit meestal op de gezichten van baby’s, maar ook van volwassenen. Bij pasgeboren baby’s zijn de haarzakjes en de talgkliertjes rond de neus soms nog niet helemaal goed aangelegd, waardoor ze verstopt kunnen zitten. Deze gaan naar een paar weken vanzelf weg.

Secundaire gerstekorrels

Secundaire gerstekorrels zijn ook kleine cysten en ze zien er hetzelfde uit als primaire, maar deze ontwikkelen zich nadat de kanalen die naar het huidoppervlak lopen verstopt raken als gevolg van een huidbeschadiging. Dit kan gebeuren na een verwonding, verbranding of blaarvorming van de huid. Deze beschadigingen kunnen ontstaan als gevolg van brandwonden, het langdurig gebruik van steroïde crèmes en na chronische schade door de zon.

Er bestaat ook een vorm waarbij er heel veel gerstekorrels bij elkaar zitten. Dit wordt milia en plaque genoemd. Vaak ontstaat dit op de oogleden of rond of achter de oren.

Voorkomen gerstekorrels

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te proberen om deze korreltjes te voorkomen.

Hydrateren

Gerstekorrels kunnen ontstaan door een vochttekort in de huid. Zorg er daarom voor dat je dagelijks 1,5 à 2 liter water drinkt om zo je huid goed mogelijk te hydrateren.

Scrubben

De ophoping van keratine kan ontstaan doordat huidcellen zich niet snel genoeg vernieuwen. Die keratine verhardt vervolgens en de klieren kunnen dan verstopt raken. Door regelmatig je huid te scrubben zorg je ervoor dat je de dode huidcellen weghaalt. Hierdoor zullen Je talgklieren minder snel verstopt raken. Het gebied rondom je ogen is wel erg kwetsbaar, dus wees hier wel voorzichtig mee. Het is sowieso verstandig om een milde scrub te gebruiken.

Zonnebescherming

Bescherm je huid goed tegen de zon om beschadigingen te voorkomen. Gebruik bij voorkeur huidverzorgings- of zonneproducten met een SPF-factor van minimaal 30.

Behandelingsmogelijkheden

Wanneer de korreltjes niet vanzelf weggaan, en je hebt regelmatig je huid gescrubd, ga er dan niet zelf aan pulken. Het zelf uitdrukken of met een naald verwijderen lukt vaak niet en kan lelijke plekjes of littekens achterlaten. Je huisarts of een schoonheidsspecialiste kan deze snel en professioneel verwijderen.

Deze zal starten met het schoonmaken van je huid met een ontsmettende vloeistof. Wanneer je huid is schoongemaakt, dan zal de arts of schoonheidsspecialiste met een steriel mesje of met een scherpe naald een klein sneetje over de gerstekorrel maken. Hierna wordt de inhoud er uitgedrukt, met de hand of met een speciaal gemaakt instrument.

In principe zal dit zonder verdoving gebeuren. Op het moment dat het om een hele grote versie gaat of wanneer er heel veel zijn, dan kan er gekozen worden om eerst een beetje lokale verdovingsvloeistof in te spuiten.

Een andere techniek is het aanprikken van de korrel met een elektrisch verhitte naald. Wanneer er sprake is van heel veel korreltjes op één plek, dan wordt er in sommige gevallen een vitamine-A crème voorgeschreven. Ook bestaat de mogelijkheid om de plek met een laser of een andere techniek die de bovenste huidlaag er afhaalt te behandelen.

Gerstekorrels zijn onschuldig en kunnen eenvoudig worden verwijderd. Heel soms kunnen ze op dezelfde plek terugkomen, maar dat is sporadisch.

 

Bronnen: Huidziekten en Apotheek en Huid

 

Delen:  
2 reacties op “Gerstekorrels; zo voorkom je ze
 1. Ik heb gerstekorrels die slecht te verwijderen zijn en altijd heel vervelende littekens achterlaten altijd terugkomen. Ze gaan er moeilijk uit.

  Geschreven door Spot op
  • Informeer eens bij een homeopatische arts.
   Bij een van mijn kinderen waren ze zo weg.

   Geschreven door (n)euroot op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief