Een cyste is niet iets wat je moet negeren

Een cyste is niet iets wat je moet negeren

Cystes komen regelmatig voor en in de meeste gevallen is een cyste goedaardig. Echter, in sommige gevallen kan een cyste kwaadaardig zijn. Daarom moet je een cyste nooit negeren. Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak van een cyste?

Wat is een cyste?

Een cyste is een holte in je lichaam die gevuld is met lucht, vocht of semi-vast materiaal. Doordat de cyste omgeven is met een dikke wand van bindweefsel kan de lucht, vocht of semi-vast materiaal er niet uit. Er kan wel vocht of lucht inkomen, waardoor de cyste kan groeien. Hierdoor kan het idee gaan leven dat de cyste een abces. Een abces is gevuld met pus, en dat is niet het geval bij een cyste.

Soorten cysten

Cysten kunnen in het hele lichaam voorkomen. Vaak hebben ze hun naam te danken aan de plek waar ze voorkomen:

 • Eierstokcyste
  Dit is een met vocht gevulde holte in één van de eierstokken, waardoor de eierstok vergroot. Er zijn ook weer verschillende soorten eierstokcysten. De meest voorkomende zijn cyste eierstokken, endometrium cysten en vergrote eierstok. Vaak ontstaan eierstokcysten bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar.
 • Alvleeskliercyste
  Hierbij is er een holte in of nabij de alvleesklier ontstaan die gevuld is met vocht of slijm. Ze kunnen of spontaan ontstaan of als gevolg van een acute of chronische ontsteking van de alvleesklier. Een alvleeskliercyste kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder: geelzucht, jeuk, vermoeidheid, buikpijn, verminderde eetlust, en vreemd gekleurde ontlasting.
 • Levercyste
  Cysten in de lever komen regelmatig voor en zijn vaak onschuldig. In de meeste gevallen is de oorzaak ervan niet bekend. Een operatie is alleen noodzakelijk, wanneer de cyste klachten geeft.
 • Talgkliercyste
  In onze huid zitten duizenden kliertjes die talg aanmaken. Wanneer één van die talgkliertjes verstopt raakt, dan zwelt deze op. Vaak ontstaan ze op je hoofd, in je nek of op je rug. Een talgkliercyste kan geen kwaad. Echter, wanneer deze ontstoken raakt, dan kan de cyste flink pijn doen. Wanneer deze dan niet spontaan openbarst, dan zal er door je huisarts een sneetje in gemaakt worden. Vaak hebben ze een ronde tot ovale gelijkmatige vorm.
 • Longcyste
  Hierbij zijn er cysten in het longweefsel. Dit kan ten gevolge van onder andere emfyseem ontstaan en is geassocieerd met onder andere COPD en roken.
 • Haarnestcysten
  Een haarnestcyste is een holte in de huidplooi die veroorzaakt wordt door één of meerdere ingegroeide haren, waardoor een ontsteking ontstaat. Het ontstaat vaak bij mensen met een sterke beharing.
 • Bakerse cyste
  Wanneer er sprake is van een cyste in de knieholte, dan wordt dat vaak een Bakerse cyste genoemd. Ondanks dat het een onschuldige zwelling in de knie is, kan deze in de weg zitten met bewegen. Hierdoor kunnen er pijnklachten en een bewegingsbeperking optreden.
 • Niercyste
  Hierbij zitten er cysten in de nieren. Vaak geven niercysten geen klachten. Indien er klachten zijn, dan worden buikpijn, en dan vooral in de flanken en bloedplassen genoemd.

Symptomen van een cyste

Cysten kunnen dus op veel plaatsen in je lichaam voorkomen. Deze verschillende soorten kennen allen andere symptomen. Wat ze gemeen hebben is dat wanneer ze klein zijn, ze dan vaak geen klachten veroorzaken. Op het moment dat ze zo groot zijn geworden dat andere weefsels in de knel komen, dan gaan ze vaak klachten geven. Soms kun je ze voelen als een abnormale bult. Dit geldt vooral voor cysten onder je huid en in je borsten. Maar omdat ze ook een uiting van kanker kunnen zijn, is het verstandig wanneer je een cyste vermoed naar je huisarts te gaan voor eventueel verder onderzoek.

Oorzaken van een cyste

De verschillende soorten cysten hebben allen hun eigen oorzaken. In zijn algemeenheid kan er gezegd worden dat ze veroorzaakt worden door:

 • Een infectie.
 • Blokkades van de normale stroming van lichaamsvloeistof.
 • Chronische ontsteking.
 • Erfelijkheid.
 • Gevolg van tumoren.

Vaak ontstaan ze door een combinatie van bovenstaande factoren.

Diagnose

Cysten die met het blote oog te zien zijn, daarvan kan de huisarts gemakkelijk een diagnose stellen. Echter, cysten in je organen zijn minder gemakkelijk te ontdekken. Je wordt dan doorverwezen naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te maken of een CT-scan of MRI-scan te ondergaan. Wanneer de diagnose is gesteld, dan zal de arts vast willen stellen of dat het om een goedaardige of kwaadaardige aandoening gaat. Hier zal de behandeling op afgestemd worden.

Behandeling van cysten

De behandeling is afhankelijk van het soort cyste dat je hebt en van de staat van de cyste. Het kan zijn dat je arts rust voorschrijft, echter de arts kan ook kiezen om door een kleine chirurgische ingreep de cyste te verwijderen. Een andere behandeling waar voor gekozen kan worden zijn een hormoonbehandeling of antibiotica. Vooral bij grote inwendige cysten zal worden aangeraden om deze door een operatie te laten verwijderen. Ook atheroomcysten en Bakerse cysten zijn operatief goed te verwijderen. Bij Bakerse cysten kan er ook voor gekozen worden om het vocht uit je knie weg te zuigen. Bij longcysten wordt vanzelfsprekend geadviseerd om te stoppen met roken indien dit van toepassing is.

 

Bronnen: geldersevallei.nl, cyste.eu en cyste.net

Kijk voor meer nieuws op: dokter.nl/nieuws/

Delen:  
39 reacties op “Een cyste is niet iets wat je moet negeren
 1. Waarom wordt er zo weinig bekend gemaakt over cystenieren en cystenlever?
  Dat levert een enorme buik op en psychische last vanwege vragen over zwangerschap, die er niet is. Hoe stom mensen dan reageren als je zegt dat he niet zwanger bent is ongelooflijk. Mensen kennen de ziekte cystenlever niet. Er wordt in de media ook weinig over geschreven.

  Geschreven door McJo op
  • Hallo.

   Ik heb eem cyste omder mijn ooglid in de hoek van mijn rechter oog.

   De arts zegt dat deze gevuld is met een doorzichtige vloeistof. Het lijkt ook of dat er ook hele lichte zwarte aderachtige strepen doorheen lopen.
   Soms is deze heel klein en soms wordt ie wat groter waardoor er een verdikking is te zien op mijn ooglid. Het doet niet echt pijn. Echter als op mijn rechterzij slaap voel ik soms wel irritatie.

   Ik durf het niet weg te halen omdat mijn oog dan verdoofd moet worden ☹

   Wat moet ik doen?

   Geschreven door Immi op
   • Onder mijn ooglid sorry

    Geschreven door Immi op
   • Weg laten halen hoor. Ikzelf heb 9 injecties in mijn oog gehad wegens een verstopping van een ader en tussen mijn linkeroog en neus ben ik 2x geopereerd wegens huidkanker. Je zult zien dat het meevalt, sterkte!

    Geschreven door MIMI op
    • Ik ben een vrouw, 40 jaar oud “Met kinderwens”  4 weken geleden ben ik geopereerd ivm met eierstok torsie, 2x om zijn as gedraaid.
     Eierstok was vergroot, 7 bij 11 cm, door 4x multiloculair solide “cyste” en laatste echo “4 weken na de operatie is eierstok gemeten naar 6,5 bij 4 cm.

     Mijn gynaecoloog heeft voor mij alle onderzoeken gedaan, het is “gelukkig goedaardige cysten”. 2 cyste zijn niet helder, daarom konden ze niet wegzuigen. De gynaecoloog heeft mij geadviseerd om nog 2 à 3 maanden te wachten en dan op controle gaan. Ik heb heel veel pijn daarom heb ik een second opinion gevraagd in andere ziekenhuis. De gynaecoloog daar is ook van afwachten en na 2 maanden kijken wat er over blijft in de eierstok!! Ondanks de pijn maak ik mij er veel zorgen over! Ik wil mijn eierstok niet verloren. Is er hoop dat de cyste vanzelf opknapt? Alvast bedankt.

   • Oog verdoven is niet erg met druppelnarcose. Heb ik zelf 2 keer meegemaakt.

    Geschreven door d op
  • Ik heb 1 cyste in de linker leverkwab van 28 mm en vele kleintjes in de rest van mijn lever maar dit zijn speldenpuntjes zegt de arts . Een jaar of 15 geleden toevallig ontdekt tijdens een echo van abdomen . En , een jaar of 12 geleden begon mijn bovenbuik stillekesaan op te zetten en nu is het precies of ik ben 5 maand zwanger . Inderdaad , iedereen vraagt of ik zwanger ben als ze die bovenbuik te zien krijgen . Ik heb het er heel moeilijk mee maar de artsen geven niet toe dat dit van die levercyste kan zijn . Jammer dat ik hier geen foto kan bij plaatsen . Is nu 3 jaar geleden dat ik een scan liet doen van de lever en daarop zagen ze ook die kleine puntcystjes in de rest van de lever want met een echo zijn die niet te zien . Wat betreft mijn kledij is het een ramp . Rokken en broeken moeten met elastiek zijn in de taille en kleedjes moeten wijd vallen om het zo min mogelijk te laten opvallen . Doordat ik maar 1,55 m groot ben zie ik eruit als een boerinneke met die wijde kleedjes . Voordat ik die opgezette buik kreeg was mijn buik altijd plat want ik sportte veel . Dan droeg ik altijd lange smalle kleedjes wat mij heel goed stond . Buiten trek ik ook altijd die buik een beetje in maar je blijft het toch wat zien . Blij dat het binnenkort wat kouder wordt en ik een jas kan aandoen want zo kan ik het camoufleren . Mocht ik weten dat die opgezette bovenbuik zeker van die cyste is die in de linker leverkwab zit dan liet ik ze met een holle naald leegzuigen en opvullen met alcohol zodat mijn buik terug plat is want ik zie er erg van af . Dokters zeggen dat het dus niet van die cyste komt dus kan ik ook niet vragen om te behandelen want dat doen ze alleen maar als je er last van hebt . Ze zeggen ‘afblijven’ .

   Geschreven door BM op
   • Ik heb een polycystische leverlob en een opgezette buik …komt zeker door die cysten…

    Geschreven door Jiji op
 2. Sinds twee maanden heb ik 3 cysten in me nier en pijn in de flank maar na scan ben ik naar uroloog geweest en zei me dat het geen kwaad kan en dat ze gewoon kunnen blijven zitten kwam er op neer waar maak jij je druk om toch zit het me niet lekker
  Alie hekking

  Geschreven door Alie hekking op
  • Ik heb het zelfde meegemaakt en zit nu met de vraag of het, ondanks dat het onschuldig wordt genoemd, of ik het 1keer per jaar met de ct scan ofiets dergelijks er over moet laten gaan.
   Heeft iemand hier een idee over?

   Geschreven door Joke sk op
 3. ik heb wel 20 cysten .kleine en grote die op de zenuwbanen drukken in allebei de zijden van de rug,opereren bracht risico met zich mee en werd er afgezien van een operatie. zelfzorg natuurlijke oplossing deel rauwe donkere honing en deel volkoren meel gelijke delen er een papje van maken en 2,2mm-5mm dikte op eengaasje doen en dat op de cysten doen dat na elke 24 uur verwijderen en opnieuw doen dat 8 dagen volhouden en de pijn die ik had is verdwenen en de cystens zijn gehalveerd goed gekeurt door dermatholoog

  Geschreven door poppetje op
  • Bij cyste nieren moet je ook je nierfunctie na laten kijken. Ik heb de erfelijke vorm en heb ondertussen een niertransplantatie moeten ondergaan omdat het er zoveel waren dat mijn nieren niet meer hun werk konden doen. Mijn nieren zijn ook verwijderd ondertussen.

   Geschreven door Beukelaer c op
 4. komt een cyste ook voor onder je urinebuis.

  Geschreven door alias op
  • Ja dat kan en het kan ook wel op je bips aanwezig zijn even naar een arts toe gaan is het beste om te gaan doen ……

   Geschreven door Stargirl op
 5. en wat met Tarlovcystes???die worden overal genegeerd als zijnde “niks ” terwijl er heel veel patiënten met “onverklaarbare” pijnen blijven zitten en ze duidelijk zichtbaar zijn op de MRI-scan.

  Geschreven door Dahlia op
 6. ik heb 4 cyste in mijn milt. Ze doen er niets aan tenzij ze groeien is dat verstandig??? Ben er niet gerust op??

  Geschreven door AJ op
 7. Mijn oudste zoon heeft cystenieren het zit in zn lever en 1 in zijn hoofd hij ervaart elke helse pijnen loopt bij nefrologie in het UMCG vanaf zijn zesde hij is nu 33 en leegt als een oud mannetje van 70 kan bijna niks meer 1 cyste had een door snede van een voetbal leeg gezogen maar zit nu weer vol .hij leeft dag on acht met veel pijn …

  Geschreven door Anoniem op
 8. ik heb een cyste van 5cm doorsnee vanuit mijn prostaat.De dr. kijkt er niet eens meer naar maar ik maak me wem zorgen omdat in mijn familie veel prostaat kanker is aangetroffen

  Geschreven door gerard 1953 op
 9. Ik woon al 24 jaar in Schotland en had ’n heel grote Bakerse cyste onder mijn knieholte.
  Dat was ongeveer 6 jaar geleden, helaas werd er niets aangedaan. Ziekenhuis zei dat
  de huisarts het moest wegzuigen. Deden ze niet. Cyste is toen gaan bloeden, gevolg
  blauwe knieholte en blauwe gezwollen voet. Ziekenhuis in midden in de nacht. Moest mijn been maar omhoog houden. Mijn man en ik houden ’n weekje vakantie geboekt, ergens anders in Schotland. Ik liep heel moeilijk en het werd eigenlijk alleen maar slechter.
  Op de dag van mijn man’s verjaardag was het zo slecht, rood warm en heel dik, dat we
  besloten om naar ’n ziekenhuisje te gaan. Was ’n half uur rijden. Daar werd geconstateerd
  dat in ’n bloedprop onderin mijn been had. Trombose dus, injectie in mijn buik. Moest gelijk terug naar huis. Dat was ongeveer 4 uur rijden en been omhoog. Naar ons eigen ziekenhuis, scan gekregen, dat hadden ze niet in Kintyre, we waren op vakantie waren. Weer injectie in buik en in het ziekenhuis blijven. Gelukkig mocht ik de volgende dag naar huis, bloedprop was klein, dus niet echt gevaarlijk. Heeft ’n hele tijd geduurd voordat mijn been beter was. Dus gewoon er op staan dat ’n Bakerse cyste leeg gezogen wordt. Sterkte allemaal.

  Geschreven door Fotograaf13. op
  • Hallo ,omdat ik in mijn borsten pijn had en er vocht uitkwam , werd er een echo gemaakt
   Gevoeld of er wat zat ,bleek het dat een melkklier ging lekken , dus dit werd opereren , de tepel die er af moest , hebben zij er weer opgezet , na enkele weken het was goedaardig
   Terug bij de specialist , hij zei ik heb 2 antwoorden , het enen is dat het goedaardig is maar
   Het tweede ,je borsten zitten vol met cysten. ,ik schrok even , hij zei ik ben er mee gestopt om ze er allemaal uit te halen , het zit helemaal vol , ik dacht wat nu , maar nee ik slikte hormonen toen , dus ik dacht daar stop ik direct mee , nee nee zei de arts hier kan je niet mee stoppen , raar ,ben toen naar mijn gynecoloog geweest , en die zei hetzelfde , als je stopt , zijn de gevolgen niet te overzien , ? Hoezo dan dit heeft hij mij nooit uitgelegd
   Na een maand toch gestopt , via huisarts , nu toen wist ik het wel , ik kon mijn hele omgeving
   En waar ik woonde niet meer herkennen , ik zou echt gek worden en opgenomen worden
   Ben weer gaan slikken , en ben weer helemaal in orde , dus mensen , pas op met stoppen
   Van bepaalde medicijnen , ik ben nu 82 jaar en tot mijn dood moet ik nu hormonen slikken
   Komen nu uit Engeland , via apotheek zelf betalen , ja ja , wat moet ik anders , zijn hier niet meer verkrijg baar , en die cystes zitten er gewoon nog in , dit is mijn verhaal ,maar ik word er oud mee , en heb er geen last van , Vr groet cootje

   Geschreven door Sprietje op
   • Heb hetzelfde, al veertig jaar sinds ik er van bewust werd dat er iets in mijn nek was. Eerst deed het zeer, nu geen last meer, alles went. Ook een whiplash in mijn nek gehad, bij onderzoek door neuroloog gekonstateerd dat er bot uitsteeksels zich in de zenuwbanen van de nekwervels bevonden, zou zonder operatie binnen korte tijd verlamd zijn. Naar neurochirurg doorverwezen, die zei dat ik te oud was om aan een operatie te beginnen, dus maar zo gelaten en de pijn verbeten die ik vooral in armen voelde. Tot nu toe nog steeds werkzaam in sloop, bouw en in het groen, allemaal redelijk zwaar fysiek werk, geniet van de inspanning en voel mij kerngezond.

    Geschreven door Coenraad op
    • Heeft iemand ooit gehoord van een cyste in de borst gevuld met olie?

     Geschreven door Gida de Bruijn op
 10. Ik heb een cyste in mijn hals / nek .. hij is ong zo groot als een 2 euro munt .. je kunt hem heen en weer bewegen en volgens de huisarts onschuldig .. verwijderen geeft risico ivm de vele zenuwen in dat gebied… ik ben er niet echt gerust op ..

  Geschreven door Hans Kuiper op
  • heb ik ook gehad en hij was gevult met vocht de chirurg heeft hem met een naald leeg gezogen de pijn in mijn arm was ook verdwenen maar je moet je niet zorgen maken als je hem heen en weer kan bewegen is het een goedaardige maar ik zou hem wel weg laten halen gtjes

   Geschreven door nikki 28-4-2019 op
 11. Ik had een cyste in mn nek zitten van +/- 5 cm, tijdens onderzoeken bleek deze geheel ongevaarlijk te zijn, na verwijderen van de cyste heeft het lab geconstateerd dat dit een uitzaaiing is van kanker.
  Dit is een kans van 1/100 maar pas wel op en neem het serieus.

  Geschreven door ?? op
 12. Ik heb een cyste in mijn nier, heb een biopsie gehad en is niet kwaadaardig. 18 juni krijg ik en nieuwe biopsie als de cyste groter is geworden moet volgens mijn uroloog de nier er uit. Wie heeft hier ervaring mee?

  Geschreven door Toos op
 13. Ik had er 1 in mijn hersenen

  Geschreven door Mel op
  • Mag ik vragen wat de verdere gevolgen waren? Ik heb er namelijk ook 1 en wordt er nu verder gescreend? Groetjes Yvon

   Geschreven door Yvon op
 14. Mijn man heeft een behoorlijke verdikking, bult, vaak groter dan een 2 euro munt en zeker 1 cm hoog. Als het zo ver is dan vraagt hij mij of ik hard op zijn huid wil drukken en dan knapt deze open, waarna er een stinkende witte smurrie uit komt. Ik doe dit totdat ik er niet meer uit kan krijgen en de bult dunner is geworden. Maak dan de huid met alcohol schoon en dit herhaalt zich enkele keren per jaar. Kan ik hier mee door gaan?
  Joke

  Geschreven door Padberg op
 15. Had een levercyste van31cmlang bij22cm breed .Had hier veel last van want duwde alle organen weg .Heb vorig jaar een drainage gehad .Nu een jaar later is hij met de helft geslonken is nu 13cm lang bij 10cm breed .krijg in juli nieuwe echo of hij niet gegroeid is .Heb tot nu toe geen last ervan.

  Geschreven door Martina op
 16. Los van al die medische problemen wordt er hier, in heel veel reacties, ontzettend slecht Nederlands geschreven en zijn er heel erg veel onduidelijke verhalen. Ik kan me slecht voorstellen dat alle artsen werkelijk zo slecht zijn als dat er hier vaak beschreven wordt.

  Geschreven door Bert op
  • Ja hoor mijn dochter werd ook nooit echt onderzocht bleek ontsteking in de galblaas te hebben met spoed verwijderd na enkele bezoek huisarts en spoed eisende hulp

   Geschreven door Azime67 op
  • In aanvullig op hier boven beschreven.

   De bedoelling is de verhalen te lezen en niet te oordelen. Het gaat er niet om wat jij er van denkt. Dit zijn zeer persoonlijke verhalen en deze mensen zitten echt niet te wachten op jou commentaar.

   Geschreven door F op
  • Wat een gezeur, doe dat ergens anders. Voor de rest dank voor alle bijdragen. Kan daar van leren.

   Geschreven door roos v d hoed op
 17. ik heb ook 2 cystes in me eierstok zijn 3 cm per ongeluk on dekt moet wel onder controle blijven maar ze halen ze niet weg en als ze weggehaald worden word me goeie eieerstok ook verwijderd nu moet ik om de half jaar terug heeft nog iemand daar last van

  Geschreven door hennie op
 18. kun je ook cystes in het bot hebben?

  Geschreven door jack op
 19. Door artrose heb ik een cyste in mijn wijsvinger gekregen. De mensen begonnen te zeggen wat heb jij aan je vinger zo dik was hij ondertussen. Vorig jaar zomer laten verwijderen. De dokter zei dat hij behoorlijk groot was en zich al begon te verweven met ander weefsel. Nu dik drie kwart jaar later begint er aan de andere kant van de vinger een cyste te ontstaan. En de vinger is stijf en pijnlijk.

  Geschreven door wilma op
  • Ik had een cyste bij mijn nagelwortel van mijn duim vanuit mijn gewricht. Dit zag een speciale nagel dermatoloog in het rode kruis ziekenhuis in Beverwijk. Dit uiten zich ddor een gespleten duim nagel. Dit is 14 juni 2019 geopereerd . Mijn duim nagel is er voor de heft af geweest. Nu groeit er weer een nieuwe nagel wat ongeveer een half jaar duurt.

   Geschreven door Anoniem op
 20. Martina , had je dan geen last van een opgezette bovenbuik ?

  Geschreven door BM op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief