Wat je nooit mag doen bij brandwonden

Brandwonden de grote schrik van ons allemaal. Over de behandeling van brandwonden gaan veel verhalen rond. Dus wat mag je nooit doen bij het verzorgen van brandwonden?

Wat zijn brandwonden?

Brandwonden zijn pijnlijke beschadigingen van de huid die ontstaan zijn door overmatige hitte. De meeste brandwonden ontstaan in en rond het huis: door contact met hete vloeistoffen, een heet voorwerp aanraken, open vuur etc. Grootste risicogroep zijn kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij lopen vaak brandwonden op, doordat zij een hete vloeistof (thee, koffie) over zich heen krijgen. Brandwonden worden onderverdeeld naar de ernst ervan: eerstegraads, tweedegraads, derdegraads en vierdegraads brandwonden.

Diagnose brandwonden

 • Eerstegraadsverbranding
  Bij een eerstegraadsverbranding is de huid is rood, droog en pijnlijk. Zonnebrand is hiervan een voorbeeld. Met een eerstegraads brandwond hoef je niet naar de dokter. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie. Neem eventueel een pijnstiller. Dek de huid niet af, dan herstelt die sneller. Deze brandwonden genezen zonder littekens.
 • Tweedegraads verbranding
  De huid is rood, pijnlijk en er zijn vochtige plekken of blaren te zien, wanneer er sprake is van een tweedegraads verbranding. Gebruik een verkoelend en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie. Neem eventueel een pijnstiller. Je kunt de huid bedekken met een vet, steriel gaasje. Deze brandwonden genezen meestal zonder litteken. In principe hoef je met een tweedegraads brandwond niet naar de dokter. Alleen bij een: verbranding in het gezicht of de schaamstreek, als er op meerdere plekken verbrandingen zijn of als de wond groter is dan een hand is het nodig om een arts te raadplegen.
 • Derdegraads verbranding
  Wanneer er sprake is van derdegraads verbranding, dan praten we over ernstige verbrandingen. De huid is geheel verdwenen, de wond doet geen pijn omdat de zenuwuiteinden in de huid ook zijn verbrand en de wond is geelwit van kleur of zelfs zwart (verkoling). Schakel direct medische hulp in en koel langdurig met lauw water. Deze verbranding geneest niet zonder littekens.
 • Vierdegraads verbranding
  Vierdegraads brandwonden wordt ook wel “verkoling” genoemd. De verbranding is dusdanig diep, dat zelfs onderhuidse structuren zoals spieren en botten worden geschonden. Weefsel dat verloren gaat, kan niet worden hersteld; enkel vervangen middels plastisch-chirurgische weefseltransplantatie.

Wat mag je nooit doen bij brandwonden?

 • Brandwond insmeren met tandpasta
  Smeer brandwonden niet in met tandpasta. Tandpasta zorgt niet voor een koeling van de wond, met als gevolg dat de verbranding dieper wordt. Smeer sowieso nooit iets op een brandwond, ook geen vet of olie.
 • Brandwond behandelen met meel
  Doe dit niet! De werking hiervan is wetenschappelijk niet aangetoond. Koel eerst de wond tien minuten onder lauw stromend water. Dek de wond daarna af een steriel verband of schone theedoek af en laat de wond door een arts beoordelen.
 • Brandblaren doorprikken
  Brandblaren mogen nooit worden doorgeprikt! Dit geeft namelijk een verhoogd risico op infectie.

Wat moet je wel doen bij brandwonden?

 • Koel brandwonden tenminste 10 minuten met bij voorkeur lauw zacht-stromend leidingwater.
 • Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en luier.
 • Koel alleen de brandwonden.
 • Bescherm het slachtoffer verder tegen afkoeling.
 • Smeer niets op de wond.
 • Dek brandwonden steriel of zo schoon mogelijk af.
 • Waarschuw een arts bij blaren en bij elektrisch/chemisch letsel.
 • Vervoer, indien mogelijk, het slachtoffer zittend.

Wanneer moet je naar je huisarts?

Zelfs bij eerste- en tweedegraads brandwonden moet je een arts raadplegen als de brandwond groot is of wanneer de verbrande huid, na de eerste pijnverlichting opnieuw tekenen van infectie vertoont. Denk hierbij aan symptomen zoals: roodheid, hitte, zwelling, pijn, jeuk of branderigheid.

Daarnaast is er ook medische zorg nodig wanneer de huid van een kind is verbrand, als de brandwond op gevoelige lichaamsdelen zit (zoals bijvoorbeeld in het gezicht), of als je vragen of twijfels heeft. Bij derdegraads brandwonden moet je altijd gelijk naar je huisarts.

Bij ernstige brandwonden mag je het slachtoffer niets te eten of drinken geven, voordat je bij de huisarts bent geweest. Tevens moet je het slachtoffer zittend vervoeren. Wanneer dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dan dat het hoofd hoger is dan de rest van het lichaam.

 

Bronnen: brandwondenstichting.nl en ehbo.nl

Delen:  
21 reacties op “Wat je nooit mag doen bij brandwonden
 1. Ik kreeg water van n graadje of 90 over me heen. Ik had gelukkig n trainingsbroek aan; ik trok hem automatisch snel uit! Het water was nl over mijn bovenbeen gestroomd. Op aandringen van mijn dochter ben ik gaan koelen in de douche. Met die broek nog aan had dat toch lastig geworden. Het was sowieso lastig, omdat het water lauw moest zijn, niet lekker warm, zoals je normaliter doet..

  Geschreven door Bea op
  • Ben vandaag verbrand door hete thee van 100 graden in een restaurant, meteen verwezen naar de buren waarbij ik met mijn kleren aan in de lauwe douche ben gaan staan daarna meteen door de ambu opgehaald

   Geschreven door Anoniem op
 2. Ik lees hier voor het eerst dat je geen tandpasta op een brandwond mag smeren. Dat doe ik dus wel al meer dan 30 jaar. Niet bij grote en/of diepe brandwonden (die heb ik ook nooit gehad), maar als ik me aan een hete pan of de rand van de oven heb gebrand. Eerst even koelen met lauw water en dan een dikke laag tandpasta die droogt dan in. En ik moet zeggen dat ik sinds ik dat doe nooit meer een blaar heb gehad of pijn. En vooral dat laatste ook de dagen erna geen pijn.

  Geschreven door Judith op
  • dom

   Geschreven door ik op
  • Hallo, wat interessant. Zou u ons vandaag kunnen mailen op [email protected]? Voor een programma dat wij maken zoeken wij nog iemand met zo’n remedie voor a.s. zaterdag. Zou u heel graag meer toelichting geven, hoop meer van u te horen.
   Groeten, Warner Bros

   Geschreven door Warner Bros op
   • Je bent zelf dom

    Geschreven door henk op
    • Oh I’m

     Geschreven door Anoniem op
 3. Tuurlijk als er hete water of thee over je broek valt dat je gelijk je broek uit doet het gaat hier erom als je je broek verbrand dat je dan niet zomaar uit moet trekken want dan kan je huid mee getrokken worden …

  Geschreven door Ali op
 4. Nee het gaat niet om een verbrande broek, maar om de verbrande huid. Als de huid verbrand, dan kan je kleding eraan vast gaan plakken, vandaar dat je met kleding en al onder de douche moet.

  Geschreven door Deborah op
 5. Ik doe een schijfje rauwe aardappel op de verbrandind van de humid. Werkt goed geen pijn.

  Geschreven door Pal op
 6. En hoe zit het dan met Boegem zalf/creme? die bij de apotheek te koop is?

  Geschreven door Mieke op
  • Hoi Paul!

   Gezond Verstand (omroep MAX) is opzoek naar mensen met goeie huis-en tuin remedies! Wij vinden uw remedie tegen verbrande huid heel creatief! Mogen wij contact met u opnemen over deelname aan ons televisieprogramma?

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie Gezond Verstand

   Geschreven door Gezond Verstand op
  • Hallo, wat interessant. Zou u ons vandaag kunnen mailen op [email protected]? Voor een programma dat wij maken zoeken wij nog iemand met zo’n remedie voor a.s. zaterdag. Zou u heel graag meer toelichting geven, hoop meer van u te horen.
   Groeten, Warner Bros

   Geschreven door Warner Bros op
 7. Ik citeer uit dit artikel:
  1. “Met een eerstegraads brandwond hoef je niet naar de dokter. Gebruik een verkoelend
  en vochtinbrengend schuim of een verzachtende crème of emulsie.”

  2.Wat mag je nooit doen bij brandwonden?
  Brandwond insmeren met tandpasta
  Smeer brandwonden niet in met tandpasta. Tandpasta zorgt niet voor een koeling van de wond, met als gevolg dat de verbranding dieper wordt. Smeer sowieso nooit iets op een brandwond, ook geen vet of olie.

  Wat moet je met die verzachtende creme of emulsie doen als je sowieso nooit iets op een brandwond mag smeren?
  Beetje tegenstrijdig.

  Geschreven door Wolter op
 8. Lees brandwondenzorg.nl voor richtlijnen behandelen na verbranding. Deze zijn n.l. dit jaar veranderd.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Ik heb op school 200 graden water in me schoen gekregen dus ik had hem direct uit gedaan en toen was een heel stuk vel los gescheurd

  Geschreven door Anoniem op
 10. Zit momenteel thuis met 2de graads brandwonde op de voet. Bij het uithalen van saus uit de oven is een deel in mijn schoen gelopen, mijn leren schoen. Als reactie direct schoen afgetrokken en sok ook. Eigenlijk had ik men sok mogen aanlaten, maar niet mijn schoen kans dat het verder zou branden in de schoen is veel te groot.
  Door enorme pijn ben ik wel naar het spoed gegaan erna, dus ga maar gerust. Daar hebben ze flamihydrogel gegeven om erop te smeren. iedere dag komt er ook thuisverpleging om het verband te verversen.

  Dus wonde vochtig houden met gewone flamigel of die hydrogel en vooral inpakken zodat er geen vuiligheid aan kan om infecties te voorkomen

  Geschreven door Amber op
  • Kampong manis , helpt heel goed tegen brandwonden , niet op open brandwonden maar op 1ste en 2de graads brandwonden helpt het perfect .

   Geschreven door Lidy op
   • dag lidy, je gebruikt Kampong Manis. 25 jaar geleden aangeschaft maar ben et helaas kwijtgeraakt. enig idee waar je dit nog kunt kopen?

    Geschreven door Franka op
  • ik heb dus geen gel maar ik gebruik gewoon shea butter creme met vitamine E

   Geschreven door lia khalifa op
 11. Ooit heb ik gehoord bij een grote brandwonde uiteraard koelen met water en als er daarna helemaal niets anders voorhanden is kan eiwit dus gescheiden van het eigeel op de wond helpen, de mensen die dit verklaarden waren in Tibet geweest op voet tocht en hadden de behandeling gezien door een monnik op een kind toen ze een twee tal weken nadien terug in het dorpje waren hebben ze de wond van het kind gezien en het was met 90 % verminderd, Ik zou het durven gebruiken uit noodzaak.
  Graag een reactie van een profesional andere reacties zijn ook welkom maar ik heb graag zekerheid.

  Geschreven door Dirk P op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief