Zo voorkom je een tekenbeet

Zo voorkom je een tekenbeet

Je hoort er steeds vaker over: de teek en de ziekte van Lyme. Geen wonder, want ieder jaar raken meer mensen besmet met de ziekte die door teken worden overgebracht. Een tekenbeet is niet altijd te voorkomen, en de ziekte van Lyme kan ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen. Gelukkig is er ook hoop, want onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken een methode te hebben gevonden om teken te bestrijden. Er lopen diverse andere onderzoeken naar de behandeling van de ziekte van Lyme. Hoe voorkom je een tekenbeet?

Toch is het vooralsnog vooral van belang om goede voorzorgsmaatregelen te nemen om een tekenbeet te voorkomen en adequaat te handelen, indien je desondanks toch gebeten wordt door een teek.

Wat zijn teken?

Teken zijn zeer kleine, bruinzwarte insecten. Ze hebben iets weg van een klein spinnetje. Teken leven met namen in hoge grassen en struiken. Je vindt ze dan ook veel in de duinen, op de heide of in het park of bos. Teken kunnen overigens ook in je eigen achtertuin voorkomen. Je loopt het meest kans om door een teek gebeten te worden vanaf het begin van de lente tot aan het begin van de herfst. Teken houden van warme, vochtige plekken en bijten zich daarom meestal vast in de huid bij de knieholtes, oksels, liezen en zelfs de bilspleet. Als ze zich eenmaal in de huid hebben vastgebeten, zuigen de teken zich vol met bloed. Daardoor zwellen ze op tot een klein bolletje. Mocht je de teek niet zelf opmerken en verwijderen, dan valt de teek na enkele dagen vanzelf van de huid.

Wat is de ziekte van Lyme en hoe raak je ermee besmet?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Sommige teken dragen deze bacterie bij zich. Als je door zo’n teek gebeten wordt, is er dus een kans dat de teek de bacterie op je overdraagt en dat je daarna de ziekte van Lyme ontwikkelt. Gelukkig leidt niet iedere beet tot de ziekte van Lyme. Zeker wanneer je de teek snel ontdekt en verwijdert, is de kans om de ziekte te ontwikkelen erg klein.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte en is in principe goed te behandelen. Het is echter wel van belang om in geval van besmetting snel met de behandeling te starten. Wees daarom alert op tekenbeten. De beet zelf is vrijwel pijnloos, maar op de plek van de beet ontstaat vaak (maar niet altijd) een rode, ringvormige vlek tot twee centimeter groot.

Indien je besmet bent geraakt krijg je na verloop van tijd vaak last van griepachtige verschijnselen. Als je ooit door een teek bent gebeten is het dus van belang om op deze verschijnselen te letten en tijdig naar de huisarts te gaan. Want hoe langer de ziekte van Lyme onopgemerkt blijft, des te heviger de klachten worden. Denk hierbij aan krachtverlies in de benen, verlamming van gezichtsspieren, pijnlijke gewrichten en zelfs hartklachten.

Kun je een tekenbeet voorkomen?

Hoe voorkom je een tekenbeet? Zoals gezegd houden teken van warme vochtige plekken en komen ze met name voor in struiken en hoge grassen. Tekenbeten kun je daarom het beste voorkomen door dit soort gebieden te vermijden. Loop dus niet door het gras of bos, maar blijf op de aangelegde paden. Je kunt de kans op tekenbeten ook verkleinen door het dragen van kleding met lange mouwen en een lange broek. Stop de broekspijpen in de sokken wanneer je door een gebied loopt waar veel teken voorkomen. Welke voorzorgsmaatregelen je ook neemt, het blijft belangrijk om bij thuiskomst te controleren op tekenbeten.

Wat als je toch gebeten bent door een teek?

Als je gebeten bent door een teek, dan is het van belang de teek zo snel en zorgvuldig mogelijk wordt verwijderd. Een teek verwijder je met behulp van een tekentang of pincet. Het is daarbij belangrijk om de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken. Je pakt daardoor de teek bij de kop vast. Op die manier is de kans dat een deel van de teek in de huid achter blijft het kleinst. Trek de teek vervolgens langzaam uit de huid. Je kunt hierna de wond ontsmetten, doe dit overigens nooit van te voren. Noteer altijd de datum en de plek op het lichaam waar je gebeten bent. Mocht je later symptomen van de ziekte van Lyme ontwikkelen, dan kunnen deze gegevens van pas komen.

Behandelen van ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is in principe goed te behandelen van antibiotica. Toch houden sommige mensen na de behandeling nog klachten. Het is dan ook belangrijk om de symptomen van de ziekte goed in de gaten te houden, want hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt en behandeld, hoe vlotter en vollediger het herstel zal zijn. Denk je dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

 

Bronnen: Lymevereniging en Stichting Tekenbeetziekten

Delen:  
2 reacties op “Zo voorkom je een tekenbeet
  1. Wel in een keer door drie teken gebeten ze steken echt je voelt het gelijk daarna bloed onderzoek gehad bleek niet uit dat ik die ziekte hed.maar als ik ga liggen in bed dan bibber ik van binnen had de dokter verteld maar weet niet wat het kan zijn in ieder geval niet van de kou maar wat dan wel ? Het is voor mij een raadsel

    Geschreven door Marie op
  2. Een teek is een parasiet

    Geschreven door gabrielle op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief