Buikaneurysma, een tikkende tijdbom

Buikaneurysma, een tikkende tijdbom

Je merkt er vaak niets van, maar als hij knapt, is dat in meer dan de helft van de gevallen dodelijk. Een buikaneurysme is een tikkende tijdbom. Ruim 75% van de patiënten heeft geen klachten en vaak wordt een aneurysma bij toeval ontdekt. Maar kun je bepaalde symptomen wel herkennen?

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. De plek waar deze verwijding zit kan zijn in de buik, borstholte of hersenen. De verwijding ontstaat, doordat de wand van het bloedvat op die plek dun en teer is geworden en als gevolg daarvan gaat uitzetten.

De aorta heeft normaal een doorsnee van ongeveer 2 cm, een buis waar ca. 5 liter bloed per minuut doorheen kan. Een aneurysma van de buikaorta kan zich verwijden tot een doorsnee van 3 tot soms wel 10 cm. Die verwijding kan tientallen centimeters lang worden. Meestal ligt het aneurysma vóór de splitsing van de buikaorta naar de benen. Aneurysma’s van de aorta komen zowel in de borstkas voor als in de buik. Maar een aneurysma van de buikaorta komt het meeste voor.

Gevolgen

Een aneurysma kan jaren blijven zitten zonder dat iemand er iets van merkt. Echter, een aneurysma brengt wel gevaren met zich mee. Er zijn 2 belangrijke gevaren die op de loer liggen.

 • Ruptuur
  Bij een groot aneurysma (zoals een verwijding vanaf 5 cm) kan de wand van het bloedvat zo slap worden dat het scheurt. Op dat moment praten we van een ruptuur. Het gevolg hiervan kan een grote bloeding zijn die levensgevaarlijk is.
 • Embolie
  Als gevolg van een buikaneurysma is er extra ruimte ontstaan waardoor er veel bloed in de buikaorta zit. Hierdoor kan er een soort werveling van de bloedstroom ontstaan, waardoor er bloedstolsels kunnen ontstaan. In sommige gevallen kan er een stukje van zo’n stolsel losraken, waarna het met de bloedstroom meegevoerd wordt.

Wanneer het stolsel ergens anders in het lichaam een smaller bloedvat tegenkomt, dan kan het stolsel voor een verstopping zorgen. We praten dan van een embolie.

Symptomen van een buikaneurysma

Het verraderlijke van een buikaneurysma is, dat deze heel vaak géén klachten geeft. Vaak wordt een aneurysma per toeval door een dokter ontdekt tijdens een echo of een CT-scan. Een enkele keer hebben mensen last van:

 • Een kloppende zwelling die te zien of te voelen is. Dat is vooral het geval bij magere mensen.
 • Vage rugklachten of buikpijn doordat de verwijde aorta tegen de omliggende organen of zenuwen drukt. Het is vaak een waarschuwingssignaal dat het aneurysma kan gaan scheuren.

Wanneer iemand daadwerkelijk een buikaneurysma heeft, dan leidt dat onmiddellijk tot hevige buik- en rugpijn en bewustzijnsverlies. Door de grote hoeveelheid bloedverlies kan iemand al binnen enkele minuten overlijden.

Oorzaken van een buikaneurysma

De belangrijkste oorzaak van een aneurysma is dat de eiwitten die de vaatwanden soepel houden kapotgaan, als gevolg van een chronische ontsteking in de vaatwand van de slagader. Hierdoor wordt de vaatwand steeds stugger en zwakker waardoor deze gemakkelijk kan verwijden.

Een aneurysma kan in zeldzamere gevallen ook worden veroorzaakt door aangeboren bindweefselziekten (zoals de ziekte van Marfan), of door een infectie van de aorta.

Risicofactoren

Bij aneurysma’s spelen de volgende risicofactoren een rol:

 • Roken
  De giftige stoffen uit tabaksrook kunnen beschadigingen aan de vaatwand veroorzaken waardoor de vaatwanden verzwakken.
 • Hoge bloeddruk
  Een hoge bloeddruk vergroot de kans op scheuren van het aneurysma omdat er hierbij een grotere druk op de vaatwand komt staan. Hierdoor kan deze eerder beschadigd kan raken.
 • Overgewicht
  Door overgewicht kan hoge bloeddruk ontstaan.
 • Alcohol
  Het dagelijks drinken van 4 glazen alcohol of meer geeft een verhoogde kans op het ontstaan van een aneurysma van de buikaorta.
 • Leeftijd
  Aneurysma’s komen vaker voor bij hogere leeftijden. Vanaf 65 jaar en ouder neemt de kans op overlijden aan een gescheurd aneurysma (ruptuur) toe.
 • Geslacht
  Mannen hebben een grotere kans op het krijgen van een buikaneurysma dan vrouwen.
 • Hart- en vaatziekten in de familie
  Familieleden van patiënten met een buikaneurysma hebben een verhoogde kans op een AAA. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Diagnose van een aneurysma

Er zijn verschillende mogelijkheden om vast te stellen of iemand een aneurysma van de buikaorta heeft en hoe groot de verwijding is.

Echo-onderzoek
Hierbij worden de bloedvaten in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven. Zo kan de arts zien of iemand daadwerkelijk een aneurysma heeft en hoe groot deze is.

CT-scan
Een CT-scan werkt met röntgenstraling. Voorafgaand aan de scan krijgt iemand contrastvloeistof ingespoten. Hierdoor is het stromende bloed in het lichaam beter te zien op de scan. Tijdens de scan worden er een aantal foto’s gemaakt waarop de plaats en doorsnee van de verwijding goed te zien zijn.

MRI-onderzoek
Hierbij wordt er gewerkt met een magneetveld in plaats van met röntgenstraling. Maar ook hier wordt er contrastvloeistof ingespoten. Daarna ga je de MRI in, wat een buisvormig apparaat is dat opnamen maakt van de bloedvaten en de eventuele aneurysma.

 

Bronnen: umcg.nl, medicinfo.cz.nl en hartstichting.nl

Delen:  
21 reacties op “Buikaneurysma, een tikkende tijdbom
 1. Als uit onderzoeken blijkt dat je inderdaad een buikaneurysma hebt, kan dit dan worden behandeld?
  M.a.w. kun je dan een ruptuur voorkomen?

  Geschreven door Viv op
  • Ja dat kan, als men er bijtijds bij is en nog niet zo groot kan men het monitoren; bij het behalen van een bepaalde grootte kan er dan geopereerd worden om het te verhelpen.

   Geschreven door Ingrid op
   • Mijn pap heeft nu een aneurysma, in zijn buik 83 jaar,
    Nu gaat men nadenken kan dit nog geopereerd worden?

    Geschreven door Cees op
 2. Kun je van je huisarts eisen dat er een ct-scan wordt gemaakt voor nader onderzoek?
  Tijdens een onderzoek naar blaasontsteking bij mijn echtgenote werd dit bij toeval ontdekt.
  Arts wuifde dit weg om rede dat iedereen wel min of meer een afwijking in de aorta heeft.
  Door dit artikel over buikaneurysma stijgt bij ons de twijfel en ongerustheid over adequate behandeling.
  Wat kunnen wij nog meer ondernemen?

  Geschreven door ARITA op
 3. Eis een doorverwijzing naar een specialist

  Geschreven door Gaat goedkomen op
 4. Ik ben ongeveer 9 mnd geleden aan een buikaneurysma geopereerd , deze was 2 jaar daarvoor toevallig ontdekt bij een echo. Steeds goed onder controle en bij ca. 5cm een geplande operatie. Alles prima verlopen. CHAPEAU Amphia Ziekenhuis Breda.

  Geschreven door Hans van den Buijs op
 5. Je wordt niet gauw door gestuurd voor zulke onderzoeken bij mij wordt het altijd afgedaan met stres en dan ben je uit gepraat

  Geschreven door Anoniem op
 6. Mijn moeder loopt al meer dan 10 jear met verkalking aan de hartklep nu is het verergerd en wordt er gezegt ze is te oud nou dat leuk

  Geschreven door Anoniem op
  • Ongeacht de leeftijd moet men je moeder helpen, maar dit kan alleen als de aderen verder goed zijn.Mochten de aderen van van zo slechte kwaliteit zijn is operatie niet mogelijk

   Geschreven door H.Dusseljee op
 7. Waarom wordt door de G.G.D een echo onderzoek naar aneurysma niet zoals borst-darmkanker
  om de vier jaar bij ieder gedaan.Dit zou veel mensen redden van operatie en overlijden.
  Mijn man was nooit ziek, maar is door een buikaneurysma op 70 jarige leeftijd heel plotseling gestorven.

  Geschreven door Anoniem op
 8. Als jonge vrouw van 38 had ik iedere keer als ik op de rug lag vlak bij de navel een kloppend gevoel als ik de hand er op legde en je zag ’t ook aan de buitenkant dat het bij iedere klop. Ik heb me er nooit druk om gemaakt en heb altijd gedacht dat het lucht in de darmen was. Na een aantal jaren was het ineens verdwenen en heb ik dat nooit meer zichtbaar terug gekregen. Nu ik dit allemaal lees op dokter.nl vraag ik me toch af of ik toen misschien ook een aneurysma had of misschien nog heb. En kan dat zo maar verdwenen zijn of moet ik me toch nog zorgen blijven maken?

  Geschreven door Dios op
  • Ja dat zal ik ook weleens willen weten Dios, bij mij net zo! Ook altijd die klachten als jonge vrouw en nu ook niet meer. … al eens laten onderzoeken maar deze ader zat nog onder de 3 cm.
   Mijn vader is overleden na de tweede aneurysma helaas. De eerste net op tijd bij..Maar was wel aan het scheuren. Heeft ook 2 maanden op de IC gelegen.

   Geschreven door Karin op
 9. Als jonge vrouw van 38 had ik iedere keer als ik op de rug lag vlak bij de navel een kloppend gevoel als ik de hand er op legde en je zag ’t ook aan de buitenkant bij iedere klop. Ik heb me er nooit druk om gemaakt en heb altijd gedacht dat het lucht in de darmen was. Na een aantal jaren was het ineens verdwenen en heb ik dat nooit meer zichtbaar terug gekregen. Nu ik dit allemaal lees op dokter.nl vraag ik me toch af of ik toen misschien ook een aneurysma had of misschien nog heb. En kan dat zo maar verdwenen zijn of moet ik me toch nog zorgen blijven maken?

  Geschreven door Diros op
 10. ik heb een vraag, Er is bij mij een MRI scan gemaakt maar zonder vloeistof, kunnen ze dan wel zien vanaf de rug via de scan of er iets mis is ???
  Graag uw antwoord
  Greet

 11. Ik heb de volgende vraag, ik heb al langere tijd van rugklachten, daarnaast heb ik telkens een stekende pijn, maar dat is op verschillende plaatsen. Soms zijn het steken in mijn voet en de andere keer is het in mijn benen, en ook verplaatst het zich naar mijn borst of rug. Ik ben er mee naar de huisarts geweest maar die had er geen verklaring voor. Kan het zijn dat het te maken heeft met mijn bloedvaten?

  Geschreven door Martin Sneevliet op
  • Dat is niet erg waarschijnlijk met die wisselende klachten

   Geschreven door Tandor op
 12. mijn opa is overleden aan een gescheurde buikaorta..moet ik dat dan laten onderzoeken..? had bij chronische pijn ook gereageerd, daar staat waar ik nog meer last van heb..

  Geschreven door wuppie op
 13. Het vreemde is dat. Bij mij althans, een buikaneyrysma in een jaar tijd het toch met eenvolle centimeter is gegroeid.. De uitstekende cardioloog verzekerde dat dit vrijwel onmogelijk zou zijn. Nu is het wel zo dat ik niet meer zwem en nog rook… Ben al aower en had een stil hardinfarct. De hartspier is flink aan kracht verminderd…..

  Geschreven door Omina op
 14. De cardioloog. Een uitstekend arts verzekerde mij dat een AAA in een jaar nooit een volle centimeter kan groeien.. Het is helaas bij mij 66jarige aow man wel het geval.. De uitstulping is nu ongeveer 5cm.ook heb ik een stil hartinfarct gehad waardoor de hartspier flink in sterkte is gedaald.

  Geschreven door Omina op
 15. Heb een aneurysma moet snel geopereerd worden, heb last van buik en rug pijn moet ik het ziekenhuis bellen om dit door te geven.

  Geschreven door Karel op
 16. Moet je een aic aneurysma opereren?

  Geschreven door bob op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief