Hoe verbrand je lichaam calorieën?

Calorieën verbranden, velen van ons zijn er mee bezig zoals tijdens het sporten of tijdens het punten tellen omdat we af willen vallen. Maar calorieën verbranden, hoe werkt dat eigenlijk? Hoe verbrand je lichaam calorieën?

Wat is een calorie?

Een calorie is een eenheid voor energie. De term is officieel vervangen door de joule, maar de term calorie wordt nog steeds vaak gebruikt in de voedingsindustrie. Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram water met één graad Celsius te verwarmen. Vanwege het feit dat dit erg weinig is, gebruikt men de eenheid kilocalorie die afgekort wordt als kcal. In de praktijk worden deze termen door elkaar gebruikt. Maar wanneer het over voeding en afvallen, gaat dan bedoelt men kilocalorieën.

Hoe verbrand je calorieën?

Ons lichaam verbrandt op 3 manier calorieën:

Manier 1 – Basaal Metabolisme

Het basaal metabolisme is de minimale hoeveelheid calorieën die ons lichaam verbrandt die nodig is voor de primaire levensprocessen. Hieronder valt het ademen, hartslag, cel-vernieuwing etc. Hiermee verbrandt iemand 60% van het totale calorieën verbruik per dag.

Manier 2 – Thermische effect van voedsel

Het thermische effect van voedsel maakt ongeveer 10% uit van het totale calorieën verbruik per dag. Dit wordt vanzelfsprekend beïnvloed door de hoeveelheid en het soort voedsel wat iemand eet. Dit zijn de calorieën die ons lichaam verbrandt bij het verteren van voedsel door de maag en darmen.

Manier 3 – Lichamelijke activiteiten

Wat men hieronder verstaat is behoorlijk breed; van sporten tot aan de kleinste bewegingen die we maken zoals gapen, krabben, typen of uitrekken. Bij iemand die matig actief is is dit onderdeel goed voor 30% van het totale calorieën verbruik van een dag.

Nu we dit weten kunnen we ook inzien dat we calorieën nodig hebben om in leven te blijven. Want zelfs wanneer je de gehele dag op je bed blijft liggen dan nog verbrandt ons lichaam nog 1000 kilocalorieën per dag.

Dagelijkse hoeveelheid aanbevolen calorieën

Het voedingscentrum geeft als richtlijn voor mannen tussen de 2000 en 3600 kcal aan, afhankelijk van leeftijd (de dagelijks aanbevolen hoeveelheid neemt af met de leeftijd) en de fysieke activiteit.

Vrouwen hebben gemiddeld genomen minder calorieën nodig. Het Voedingscentrum geeft voor hen een richtlijn aan van tussen de 1600 en 2400 kcal, afhankelijk van leeftijd en actieve levensstijl.

Afvallen

Voor afvallen geldt dus dat je meer calorieën moet verbranden dan dat je door voeding binnenkrijgt. Manieren om meer calorieën te verbranden zijn onder andere:

Meer bewegen

Bij iemand die matig actief is, is het proces “lichamelijke activiteit” goed voor 30% van het totale calorieverbruik. Dit kun je verhogen door hele kleine dingen zoals:

 • Een aantal malen per dag op te staan en je even uit te rekken.
 • IJsberen tijdens telefoongesprekken in plaats van op je stoel blijven zitten.
 • De trap nemen in plaats van de lift of de roltrap.
 • Een stuk gaan lopen tijdens de lunchpauze in plaats van in de kantine te blijven zitten.

Spieren kweken

Spieren hebben meer energie nodig dan gewoon weefsel. Dus hoe meer spiermassa des te meer calorieën je verbrandt. Hiermee kun je het proces “basaal metabolisme” met wel 15% verhogen.

Verhoog je hartslag
Door drie tot vier keer in de week stevig te sporten verhoog je je hartslag waardoor je calorieën verbrandt. En zelfs een aantal uren na de activiteit profiteer je nog van dit effect.

Conclusie

Wie af wilt vallen doet er verstandig aan zich te houden aan de aanbevolen hoeveelheden zoals onder andere het voedingscentrum aangeeft. Ga hier niet zwaar onder zitten want je weet nu dat ons lichaam, voor de basis alleen al, calorieën nodig heeft. Wanneer je dit wel doet, dan zal het lichaam overschakelen op de “reservestand” en dus zuiniger omgaan met de (kleinere hoeveelheden) voedsel die het binnenkrijgt. Met als gevolg dat je vetverbranding omlaag gaat.

 

Bronnen: runnersworld.com en caloriecalculator.nl

Delen:  
6 reacties op “Hoe verbrand je lichaam calorieën?
 1. Leuke stukjes, jammer dat er zoveel taalfouten in staan!

  Geschreven door A op
 2. Zeer verhelderende voorlichting.

  Geschreven door Opaisrael op
 3. ik verbrand
  jij verbrandt
  hij het verbrandt

  Geschreven door bryge op
 4. In de titel staat je (jij) achter het WW branden. In dat geval komt er dus geen T achter.
  dus wel : jij of je brandt
  Maar (ver)brand je of (ver)brand jij is dus zonder T

  Geschreven door Tandor op
 5. In de titel staat : je lichaam verbrandt, dus gewoon met t

  Geschreven door Ria op
 6. Klopt! Als je “je” in “jij” kunt veranderen dan komt er geen T achter.

  Geschreven door Andrea op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief