Belangrijke voedingsstoffen als je borstvoeding geeft

Belangrijke voedingsstoffen als je borstvoeding geeft

Onderzoek wijst uit dat vrouwen die borstvoeding geven een verhoogde behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Door goed voor jezelf te zorgen in de hectische periode na de geboorte van je kind, doe je zowel jezelf als je baby een plezier. Dit zijn de vier belangrijkste voedingsstoffen als je borstvoeding geeft.

Belang van borstvoeding geven

Moedermelk bevat afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziekten. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben hierdoor onder andere minder last van maag- en darminfecties, overgewicht en middenoorontstekingen. Wil jij graag borstvoeding geven aan je baby maar ervaar je problemen? Een lactatiekundige geeft advies, voorlichting en praktische tips over borstvoeding. Deze hulp wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar met een goedkope zorgverzekering en de juiste aanvullende verzekering vergoeden enkele zorgverzekeraars hulp en advies bij borstvoedingsproblemen wel.

Voldoende ijzer eten na bevalling

Je kindje moet voldoende ijzer binnenkrijgen. Deze voedingsstof zorgt namelijk voor een optimale ontwikkeling van het zenuwstelsel, rode bloedcellen en het afweersysteem. Jij als moeder voelt je snel suf en moe bij een tekort aan ijzer. Ook kan je last hebben van geheugenverlies en haaruitval. Vrouwen die borstvoeding geven, wordt aangeraden om een voedingssupplement te gebruiken dat tussen de 15 en 20 mg ijzer bevat. Daarnaast kun je extra ijzerrijk voedsel eten, zoals spinazie en kool.

Proteïne in de lactatieperiode

Proteïne, oftewel eiwitten, zijn de bouwstenen van botten, spieren en weefsel. Het eten van voldoende proteïne is essentieel voor je eigen gezondheid en de ontwikkeling van je kindje. Zwanger zijn en de bevalling vormen een gigantische belasting van het lichaam. Het is dus van belang dat je bovengemiddeld veel proteïne eet tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Dit heeft direct effect op de aanwezigheid van proteïnen in jouw moedermelk. Naarmate de borstvoeding langer duurt, neemt de hoeveelheid eiwitten in de borstvoeding af. Zodra je kindje overstapt op vast voedsel is het van belang dat er voldoende proteïne in de voeding voor je baby zit.

Vitamine A voor het afweersysteem

Heb jij last van maag- en darmproblemen? Dan is het mogelijk dat jij te weinig vitamine A binnenkrijgt. Deze vitamine is een antioxidant en draagt bij aan de ontwikkeling van de ogen en het afweersysteem. Als jij te weinig vitamine A binnenkrijgt, ontstaat er ook een tekort in je borstvoeding. Vitamine A komt voor in zuivel, sinaasappels, zoete aardappels, meloen, kolen en spinazie. De aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor vrouwen in de lactatieperiode ligt gemiddeld rond de 2000 mg. Tijdens de zwangerschap moet je oppassen met vitamine A.

Alleskunner vitamine C

Vitamine C speelt onder andere een belangrijke rol in de opname van mineralen als ijzer en zink en gaat ontstekingen tegen waardoor vitamine C een effectief middel is tegen griep en verkoudheid. Voor vrouwen die borstvoeding geven wordt een dosis van 500 mg aanbevolen. Vitamine C komt onder andere voor in spinazie, aardbeien en ander rood fruit, paprika en citrusvruchten.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief