Wagenziekte: dit kun je ertegen doen

Wagenziekte: dit kun je ertegen doen

Een groot deel van alle Nederlanders heeft last van wagenziekte, ook wel bekend als reisziekte of bewegingsziekte. Wanneer je daar serieus last van hebt, dan kun je erg opzien tegen die bootreis, vliegreis of autoreis. Wagenziekte: wat kun je ertegen doen?

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een verzamelnaam voor: wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Echter, je kunt er ook last krijgen tijdens het schommelen, wanneer je in een draaimolen zit of door het kijken naar een 3D-film. Daarom noemen we het ook wel bewegingsziekte.

Oorzaak reisziekte

De exacte oorzaak is niet bekend, maar we weten wel dat het ontstaat doordat je hersenen tegenstrijdige informatie krijgen van je ogen en je evenwichtsorgaan. Wanneer je hersenen het moeilijk vinden om te weten wat er precies gebeurt, dan kun je last krijgen van bewegingsziekte.
De één is hier gevoeliger voor dat de ander. Zo zijn kinderen van 2 tot 12 jaar er het gevoeligst voor. Daarna neemt het langzaam af en bij mensen ouder dan 50 jaar hebben er nog maar zelden last van. Opvallend is ook dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen en dan vooral tijdens de zwangerschap en menstruatie.

Symptomen van reisziekte

De meest voorkomende symptomen van bewegingsziekte zijn:

  • Misselijkheid;
  • Soms braken;
  • Je huid wordt bleek;
  • Je huid wordt klam;
  • Vaak moet je geeuwen;
  • Je ademhaling versnelt;
  • Je voelt je slap of lusteloos;
  • Hoofdpijn;
  • Winderigheid;
  • Boeren.

Wagenziekte: wat kan je ertegen doen?

We hebben een aantal tips op een rij gezet die kunnen helpen tegen reisziekte:

Eet lichte maaltijden

Het is verstandig, ook al heb je daar misschien geen zin in, om op een reisdag 3 lichte maaltijden te eten. Zorg er ook voor dat de dag voordat je vertrekt, je niet al te zwaar eet.

Drink voldoende

Het is natuurlijk altijd verstandig om voldoende te drinken, maar op een reisdag helemaal. Zorg voor voldoende water en probeer de koffie, koolzuurhoudende- en gesuikerde drankjes te vermijden. Naast water is thee ook goed voor je maag.

Ga voorin zitten

Wanneer je met de auto reist, dan is voorin de beste plek. Hier kun je namelijk zien hoe de weg loopt en daardoor word je minder snel misselijk. Ook kun je makkelijker je ogen op 1 punt richten, waardoor je minder hoofdbewegingen maakt. Ook kan een neksteun je helpen. Wanneer je op een boot binnen bent, probeer dan in het midden van de boot te zitten, daar is de deining het minst. In een vliegtuig is een zitplek ter hoogte van de vleugel de beste plek. Dat geldt ook voor een plekje aan het raam.

Koele lucht

Wanneer het warm is in de auto, dan kan dit de symptomen verergeren. Zorg dat het lekker koel is in de auto door de airco aan te zetten of een raampje open te zetten. En als je op een boot zit, ga dan buiten staan. Dat is niet alleen fijn voor de frisse lucht, maar zie je ook beter welke kant je opgaat en hoe de golven zijn. Op die manier kan je lichaam beter wennen aan de deining.

Vermijd stress

Stress is een factor die de symptomen kan verergeren. Probeer daarom zo ontspannen mogelijk te zijn op een reisdag. Wellicht dat je naar muziek kan luisteren, maar ga niet lezen of naar een scherm kijken. Hierdoor kun je namelijk duizelig of misselijk worden.

Zorg voor voldoende pauze

Reis je met de auto? Stop dat even om de twee uur en maak een rondje om de auto. Je strekt niet alleen de benen, maar frisse buitenlucht helpt goed tegen wagenziekte.

Medicijnen

Wanneer bovenstaande tips je niet helpen, dan kun je dit bespreken met je huisarts. Wellicht dat hij/zij je wat voor kan schrijven. Er bestaan verschillende medicijnen tegen bewegingsziekte die je voor vertrek in moet nemen.

 

Bronnen: Arts en Zorg, Gezondheid en Wetenschap en KNO

Delen:  
4 reacties op “Wagenziekte: dit kun je ertegen doen
  1. ik heb de zgn sea bandjes gekocht. helpen goed tegen wagenziekte. Elastische bandjes met een drukpunt die op n bepaalde plek om je pols gaan. Helpen bij mij heel goed. ik ga vaak mee met een Busje van Vervoer opmaat en dan kan je niet altijd voorin zitten

    Geschreven door marietje op
  2. Er zijn zogenaamde sea polsbandjes te koop met een drukpunt dat op een punt aan de binnenkant van je pols drukt. Helpt bij mij heel goed tegen wagenziekte.

    Geschreven door marietje op
  3. Als ik niet vooraan kan zitten in de bus wordt ik misselijk. Wat kan ik dan doen. Vorige week naar Nederland geweest met bus en was erg misselijk. Ben bang om uitstappen met bus !!!

    Geschreven door Bichette op
  4. Als je rechts bent een watje in je linkeroor. En andersom.

    Geschreven door Mieke op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief