Tips voor gezonde zaadcellen

Tips voor gezonde zaadcellen

Er zijn verschillende onderzoeken die erop wijzen, dat het sperma in een aantal Europese landen aan kwaliteit inlevert. Sommige leefgewoonten kunnen de spermakwaliteit (tijdelijk) verminderen of verbeteren. Dus wat moet je doen om gezonde zaadcellen te krijgen?

Sperma is niet altijd van constante kwaliteit. Er zijn factoren die de kwaliteit positief of negatief kunnen beïnvloeden. Wanneer je een kinderwens hebt, dan kan het handig zijn hier rekening mee te houden.

Factoren die de kwaliteit van de zaadcellen beïnvloeden

Frequentie van de zaadlozing

Te vaak klaarkomen (meerdere keren per dag), kan ervoor zorgen dat een man minder zaadcellen per zaadlozing heeft. Echter, door te weinig klaarkomen kan de kwaliteit van
het zaad verminderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een optimale hoeveelheid zaadcellen wordt verkregen wanneer de man eens in de 3 tot 5 dagen ejaculeert.

Zorg voor koele teelballen

De temperatuur in de zaadballen hoort 35 graden te zijn. Dat is lager dan onze lichaamstemperatuur die gemiddeld op 37 graden ligt. Een te hoge temperatuur in de zaadballen is een oorzaak van een slechtere kwaliteit van zaadcellen. Dat is dan ook de reden dat de teelballen buiten het lichaam hangen. Wanneer je strakke (onder)broeken draagt, te vaak een heet bad neemt, een elektrische deken gebruikt of vaak naar de sauna gaat kan de temperatuur verhoogd zijn. Maar ook bij een spataderkluwen in de balzak (door een zittend beroep) is de temperatuur van de zaadballen soms verhoogd. Het is (nog) niet bekend, of een lagere temperatuur dan ook daadwerkelijk bijdraagt aan een verbeterde kwaliteit van het zaad.

Vermijd bepaalde stoffen

Een aantal studies tonen aan dat bepaalde bestrijdingsmiddelen, metalen zoals lood en cadmium, bepaalde medicijnen de kwaliteit van zaadcellen kunnen aantasten. Hier wordt nog altijd onderzoek naar gedaan. Risicogroepen zijn in ieder geval schilders en mensen die in kwekerijen werkzaam zijn.

Pas op met cosmetica

Uit een onderzoek van het UMC Radboud in Nijmegen is gebleken dat mannen die dagelijks veelvuldig producten gebruiken zoals deodorant, aftershave maar ook zonnecrème 4 keer meer kans op minder goed sperma hebben dan normaal. Let wel, het zou alleen gaan om de hormoonverstorende stoffen; ftalaten, parabenen en siloxanen. Hoe schadelijk deze producten bij een normaal gebruik zijn en of dit ook effect heeft op de vruchtbaarheid, daar wordt verder onderzoek naar gedaan.

Matig met alcohol

Overmatig alcoholgebruik heeft een negatief effect op de kwaliteit van de zaadcellen. Regelmatig veel alcohol drinken is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van sperma.

Draag loszittend ondergoed
Wanneer de scrotum van de man warm is ingepakt in een strakke onderbroek, dan gaan er zaadcellen verloren. Dus draag loszittend ondergoed, en vergeet die skinny jeans, maar draag een ‘baggy jeans”.

Matig met Cola

Uit een Deens onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het sperma vermindert, bij mannen die dagelijks minstens één liter cola per drinken. Het heeft vooral effect op het aantal zaadcellen, wat met ongeveer 30% vermindert. Dit geldt niet alleen voor cola, maar voor alle dranken die cafeïne bevatten, zo ook de populaire energiedrankjes. Echter, het lijkt niet zo te zijn dat cafeïne de oorzaak is. Aangezien bij koffie dit effect niet werd gevonden. Mogelijk spelen andere factoren een rol. Misschien heeft het wel met de gehele levensstijl van een cola-drinker te maken. Iemand die veel cola drinkt, heeft wellicht een grotere kans dat hij minder gezond eet en weinig sport. Een combinatie van al deze factoren kan zorgen voor het afnemen van de spermakwaliteit.

Niet roken

Tabaksrook bevat schadelijke chemicaliën die de aanmaak van zaadcellen lijken te vertragen. Echter, er zijn ook studies die dit tegenspreken. Dat gaat ook op voor het gebruiken van drugs. Een chronisch gebruik van marihuana zou het testosterongehalte en de aanmaak van zaadcellen verstoren.

Let op je gewicht

Zowel de hoeveelheid zaadcellen als hun beweeglijkheid, wordt beïnvloed door het lichaamsgewicht. Uit verschillende studies is gebleken dat mannen met overgewicht en obesitas een verminderde zaadkwaliteit hebben. Dat zou te maken hebben met een verminderde testosteronproductie onder invloed van de vetcellen. Maar ook ondergewicht heeft een negatief effect op de kwaliteit van de zaadcellen. Ook wanneer je vetmassa te laag is, zakt het testosterongehalte.

Zorg voor voldoende vitamine C

Een tekort aan vitamine C in de voeding, draagt mogelijk bij aan een verminderde kwaliteit van het zaad. Het is dan ook verstandig gezond te eten, met voldoende verse groenten en vruchten.

Beweeg voldoende

Zowel overmatig als te weinig sporten, kan leiden tot een daling van de zaadproductie. Mannen die iedere week 15 uur of meer matig tot sterk fysiek actief zijn, hebben een 73% hogere concentratie spermacellen, dan mannen die minder dan 5 uur per week bewegen.

Fiets niet te veel

Fanatieke wielrenners blijken minder en langzamer sperma te produceren. Dit komt niet, zoals velen denken, door de druk op het kruis, maar door de hormonale onbalans die het gevolg is van intensieve duursporten. Duursporters maken stresshormonen aan, die de aansturing van de zaadproductie verstoren. Dit effect is gelukkig tijdelijk.

Let op met koorts

Koorts kan soms een tijdelijke oorzaak van verminderde zaadkwaliteit. Als onderzoek na een periode van koorts of griep een verminderde kwaliteit van zaad oplevert, kan het nuttig zijn het onderzoek na minstens drie maanden te herhalen.

Bepaalde medicijnen

Sommige geneesmiddelen, onder andere bepaalde antidepressiva, kunnen de kwaliteit van het sperma in negatieve zin beïnvloeden. Maar ook medicijnen om erectiestoornissen te behandelen zouden, volgens een studie, een negatieve invloed op de spermakwaliteit hebben.

Beperk stress

Stress heeft een negatief effect op de kwaliteit van sperma. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te vermijden.

 

Bronnen: scientias.nl, kijkmagazine.nl en freya.nl

Delen:  
4 reacties op “Tips voor gezonde zaadcellen
 1. Hoe zit het met het gebruik van de laptop? (warmte)

  Geschreven door ad.1935 op
 2. Hoe zit het met het gebruik van de laptop? (warmte)

  Geschreven door Dries op
 3. En hoe zit het met straling? Of het nu van 4G telefoonmasten of van het eigen mobieltje afkomt.

  Geschreven door Eric op
 4. Hoe staat het by de vrouwen???

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief