De zomertijd niet zo gezond

Dit weekend is het weer zover, de start van de zomertijd en dan zetten we de klok weer een uur vooruit. Maar wist je dat de wisseling van wintertijd naar zomertijd niet zonder gevaren is?

De zomertijd

De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd in Nederland van 1916 tot 1945. In 1977 vond de herintroductie plaats, omdat men dacht dat het energiebesparend was wanneer het ’s avonds langer licht blijft. De meeste mensen vinden het wel prettig om een uurtje langer licht te hebben. Maar dat uurtje korter slapen is helemaal niet zo goed voor onze gezondheid.

Nadelen van de wisseling van wintertijd  naar zomertijd

Biologische klok in de war

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig Maximilians Universität München hebben in een onderzoek aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op onze biologische klok. Aan het onderzoek deden meer dan 50.000 mensen uit de hele wereld mee. De basis van dit onderzoek was een online enquête. Met deze vragenlijst wilden de onderzoekers achterhalen wat de verdeling is tussen avondmensen en ochtendmensen. Bij het analyseren van de verzamelde data bleek echter verrassend dat het slaappatroon ernstig verstoord raakt tijdens de zomertijd.

Het menselijk lichaam heeft een eigen dagritme, ook wel de biologische klok genoemd. Dit circadiane ritme stuurt onder andere de slaap aan. Maar omdat dit ritme niet precies 24 uur duurt, moet dat telkens worden bijgesteld. En dat gebeurt voornamelijk door het licht. Tijdens de wintertijd (wat de normale tijd is) loopt ons interne ritme ongeveer gelijk met de licht/donker-cyclus. Maar tijdens de zomertijd is dit niet het geval: ons interne ritme past zich in die periode niet aan. Daardoor slapen we minder en neemt misschien wel de kwaliteit van onze slaap af in de zomermaanden. Vooral avondmensen blijken aanpassingsproblemen te hebben als de zomertijd ingesteld wordt. Avondmensen hebben al een ander ritme, voelen zich in de avond niet moe wanneer het eigenlijk tijd is om te gaan slapen en gaan dus veel te laat naar bed. Daardoor krijgen ze te weinig slaap en kunnen ze overdag concentratieproblemen hebben.

Men denkt ook dat de introductie van de zomertijd één van de factoren is die ervoor gezorgd hebben dat het menselijk gedrag, waaronder het voortplantingsgedrag, de afgelopen decennia minder seizoensgebonden is geworden. Onze biologische klok raakt door de zomertijd zo in de war dat wij niet meer goed in staat zijn om te bepalen in welk seizoen we zitten.

Verhoogde kans op verkeersongevallen

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen blijkt dat in de week direct nadat de zomertijd is ingegaan er meer mensen overlijden. De reden hiervoor zou zijn dat de mensen in het verkeer meer last hebben met hun concentratie doordat ze niet goed uitgeslapen zijn. Uit een onderzoek in 2009 blijkt dat er meer ongelukken op de werkvloer plaatsvinden op de maandag na het ingaan van de zomertijd.

Meer hartinfarcten

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat het aantal hartinfarcten na ingang van de zomertijd toeneemt. Er treden zo’n vijf procent meer hartaanvallen op dan gemiddeld over de rest van het jaar. Vrouwen lopen daarbij iets meer risico dan mannen. Op de maandag na het ingaan van de zomertijd worden de meeste mensen getroffen door zo’n infarct. Maar ook daarna krijgen veel meer mensen zo’n infarct. Vooral op de dinsdag en woensdag is er nog een grote stijging van het aantal gevallen te zien. In de herfst, als de wintertijd weer ingaat, blijkt dat het aantal infarcten weer daalt. Vooral minder mannen worden dan getroffen. Volgens Dr. Imre Janszky komt dit waarschijnlijk door een korte onthouding van slaap en de verstoring van het biologische ritme.

Zomertijd dan maar afschaffen?

Hier zijn de meningen over verdeeld volgens de één moet de zomertijd worden afgeschaft omdat de wintertijd de oorspronkelijke tijd en het meest gunstig is. Door het afschaffen van de wintertijd zou het langer donker zijn in de ochtend. Maar juist dat ochtendlicht hebben mensen hard nodig.

De mens heeft van nature een klok die gemiddeld een eigen periode heeft die langer duurt dan 24 uur. Dat betekent dat alle ritmen in ons lichaam de neiging hebben uit de pas te gaan lopen met onze 24-uurs omgeving. We hebben dus de neiging om iedere dag iets later naar bed te gaan en iets later op te staan. De één heeft hier meer last van dan de ander. En licht stelt dat die klok weer gelijk gaat lopen. Wanneer we dat licht missen zouden we dus steeds meer uit de pas lopen. Dat maakt dat we moeilijker opstaan en moeilijker op tijd in slaap vallen.

Avondlicht maakt dat onze klok naar een later tijdstip wordt verschoven, het versterkt dus onze natuurlijke neiging om later in slaap te vallen en wakker te worden. In de zomer hebben we daar niet zo’n last van, omdat er voldoende ochtend licht is, echter in de winter zouden we daar extra problemen door krijgen.

Echter, onderzoeker Mayer Hillman stelt dat we juist de wintertijd moeten afschaffen. Uit zijn onderzoek blijkt weer dat dit beter zou zijn voor onze gezondheid omdat wij gedurende de zomertijd langer buiten te vinden zijn door het vele daglicht.

De vraag of de zomer- of wintertijd moet worden afgeschaft, daar zijn de meningen dus over verdeeld. Bijzonder is dat onze zon zo’n grote invloed op ons heeft. Deze bepaalt nog steeds hoe laat wij naar bed gaan. Dan zou de wintertijd, onze oorspronkelijke tijd, de juiste keuze zijn als één van de twee moet worden afgeschaft. Maar de zomertijd geeft ons die heerlijke lange dagen in de zomer.

 

Bronnen: nationalgeographic.nl, scientias.nl en volkskrant.nl

Delen:  
42 reacties op “De zomertijd niet zo gezond
 1. Meer daglicht is beter voor de mensen. Minder depressies, minder vitamine B12 tekort, zeker voor mensen die hier wonen maar uit zonnige continenten komen. Dus ook minder klachten zoals pijn door reuma en fybromialgie en bronchitis. Ik heb juist heel veel baat bij de zomertijd! Dus wat mij betreft mag de wintertijd afgeschaft worden!

  Geschreven door Y.H van der Linden op
  • Ja mensen, dan sta je gezellig iets vroeger op: de behoefte aan meer daglicht is niet bij iedereen aanwezig en aan de andere kant heeft niet iedereen evenveel last van het gerommel met de klok.
   Het gezondst is altijd de natuur te volgen en te luisteren naar je lichaam, daar zijn alle ‘deskundigen’ het wel over eens.
   Conclusie: wil je meer licht, dan zet je de wekker een uur vroeger en ga je lekker om half zes ’s ochtend sop pad, dan draai ik me lekker nog een keer om!

   Geschreven door Willy4all op
  • Geen zomertijd meer!!!!!!!!!!!

   Na 5 werkjaren om 6 uur ’s morgens beginnen ben ik niet aan de zomertijd gewend geraakt.
   ’s Zomers 5 uur opstaan, is dus 4 uur ’s nachts, daar ben ik nooit aan gewend geraakt.

   AXE

   Geschreven door AXE op
  • Gewoon zomertijd afschaffen zodat we de zelfde tijdstip kunnen opstaan, en uit bed.
   Een goed ritme is belangrijker dan een beetje zonlicht wat er meestal niet is. Het weer in Nederland is te onvoorspelbaar om een bepaalde klok te houden. Vroeger begon de dag wanneer de zon opkwam, nu dwingen onszelf om die neptijd. Liever wintertijd als normaal.

   Geschreven door Bob op
 2. Duizenden jaren leefden mensen “met de zon” totdat er werd bedacht dat d.m.v zomertijd energie ( lees geld ) te besparen viel.
  Nu komen we er achter dat je een evolutie van het menselijk lichaam niet in 40 jaar niet ongestraft kunt aanpassen. Het zelfde geld voor de 24 uurs economie, allemaal gekte.

  Dan wel met zijn allen protesteren tegen het onnatuurlijk houden van ons huis vee, als kippen die nooit geen zonlicht zien. Dezelfde fout laat de natuur ( daar zijn we toch slechts een klein onderdeel van) gewoon zijn gang gaan.

  Dus weg zomertijd doe maar “normaal”.

  Geschreven door adriaan op
  • Ja van mij ook zomertijd aflassen..gewoon normaal doen.

   Geschreven door Janet 07 op
   • Voor mij mag zomertijd afgeschaft worden gewoon terug naar normale uur

    Geschreven door Yvonne op
 3. Wie is er dan zo eigenwijs dat de zomertijd gehandhaafd moet blijven???? STOPPEN met die onzin…gewone tijd aan houden graag.

  Geschreven door Gast op
 4. Vitamine B12 kan alleen uit dierlijke producten worden gehaald. D3 daar in tegen vooral uit zonlicht of vette vis of verrijkte producten.Dus ik denk dat u vitamine D3 bedoeld.

  Geschreven door ikke op
 5. Heerlijk lange dagen?? Geef mij de korte winterdagen maar. Gezellig… Zomertijd moet afgeschaft, want zomers is het veel te laat donker.. Dus mensen gaan te laat slapen, dus verschijnen duf op het werk de volgende ochtend….

  Geschreven door Bea op
 6. Ik ben een kind van 13 en mijn levelings seizoen is de zomer onder andere Door de zomertijd want mijn vrienden en ik gaan vaak naar buiten om rond te hangen en dan is n uurtje langer licht heel fijn

  Geschreven door Caitlin op
 7. Ik ben het met je eens, Bea.
  Donkere dagen, smorgens de zon zien opkomenen smiddags weer onder zien gaan is heerlijk! 🙂

  Geschreven door Liz op
 8. Met de zomertijd wordt je oud en je hebt zoveel mooie lange dagen om te werken en te LEVEN !

  Geschreven door Jan 87 op
 9. YH vd Linden, als je de wintertijd afschaft, dan schijnt het in de winter pas kwart voor negen s morgens licht te worden..

  Geschreven door Bea op
  • Herstel: kwart voor 10!

   Geschreven door Bea op
 10. Het invoeren van de zomertijd is naar mijn weten en denken inderdaad een economische beslissing geweest.. Ik vind ook dat we het hadden moeten houden zoals het was, nu jaren later zien we alle gevolgen van dien.. Ik denk dat we daarom maar moeten gaan kijken wat wij vanaf nu op het spel zetten door de winter of zomertijd af te schaffen.

  Geschreven door Tishje op
 11. Ik denk dat dat uurtje later of vroeger echt niet zoveel meer uitmaakt. De schade door alle blauwe schermpjes is vele malen grote. En het effect van de wisseling van tijd? 2 weken voor de wisseling 10 minuten eerder/later naar bed gaan, tot je op de gewenste tijd zit. Nergens last van.

  Geschreven door Gerda op
 12. Ik vind de zomertijd overbodig, ik heb er ook geen last van.
  ik ga eigenlijk zo onregelmatig naar bed, dat het uurtje ook niets meer uit haalt.

  Geschreven door Hans de Weerdt op
 13. Toen ik nog in Nederland woonde, kon ik bij de overgang van zomer- naar wintertijd en andersom pas na enkele weken weer normaal slapen, nadat ik volkomen kapot was.

  Geschreven door TheoDeed op
 14. ik vind dat er geen verschil is tussen zomer of winter tijd want als het s’winters 8:00 uur is en in de zomer tijd is het 8:00 uur dan is het gewoon dezelfde tijd of zie ik dat verkeerd alleen is het in de zomer langer licht en in de winter eerder donker dus waarom deze discussie’s het blijft gewoon hetzelfde.
  in de zomer als je astmatische bent dan kan het soms fijn zijn maar kan ook vervelend zijn met die hitte maar kwa tijd veranderd er niets dus al dit gedoe is nergens goed voor?????
  dus doe maar normaal dan doen we gek genoeg en vroeger werd er ook niet geklaagd om zomer of winter tijd dus zeg ik nogmaals doe normaal en kies gewoon de normale tijd dat is voor ieders eigen bestwil en het gaat wel om onze mensen de gezondheid hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren en hoeveel slapen loosheid
  we moeten doen wat voor de mensheid het beste werkt maar waarom dit nu ter spraken komt snap ik dan ook weer niet maar dat zal dan wel aan mij liggen.

  Geschreven door ONZIN TOCH?????????? op
 15. Onzin, waarom het nu ter sprake komt snap je niet? Het artikel begint ermee; het was nl weer zover, we moesten de klokweer verzetten. Gemist? Het is idd allemaal onzin, dus straks in oktober voor het laatst die klok achteruit zetten en dan nooit meer klooien met die tijd, basta, afgelopen! Maar wie moeten we daarvan overtuigen? Welke minister? Wie weet dat?

  Geschreven door Bea op
 16. Ik vind de zomertijd vreselijk. Ik heb minstens een week nodig om weer in mijn ritme te komen en vind het vreselijk als het pas om 23oo uur donker is.

  Geschreven door Johanna op
 17. Mijn wekkertje staat elke werkdag op 4:45 en is ook de tijd dat ik in de weekeinden wakker word en helemaal niet erg. Dat is wat je noemt bio-ritme!
  Wekenlang heb ik last van de zomertijd, komt wekenlang versleten thuis.
  Wat maakt dat uurtje uit hoor je ze zeggen! Nou, heel veel!
  We gaan s’ zomers dikwijls ook nog eens over op een hitte-rooster. (nog een uur vroeger!)
  Dan ben ik op te vegen. Afschaffen, nergens goed voor. Goed voor de economie misschien, maar niet voor onze gezondheid, hetgeen op langere duur kostbaarder word dan de hoe-genaamde winst

  Geschreven door PEET op
 18. Zomertijd is heerlijk. In de avond buiten zitten, een rondje fietsen of wandelen en de kinderen kunnen lekker buiten spelen. Na 1 dag ben je al aan gewend aan de aanpassing. Ik begrijp al die mensen niet die het over bioritme hebben. Als je naar je echte bioritme luistert dan ga je in de zomer om 5:00 uur uit bed. De “echte” tijd, ook wel wintertijd genoemd, is er ook pas sinds 1909 (Amsterdamse tijd)! Het lijkt mij veel logischer om mee te gaan met de zon tijden zoals nu gedaan wordt. Lang verhaal kort te maken zomertijd is geweldig!!

  Geschreven door Anoniem op
 19. Weg met die zomertijd, is beter voor ons allemaal! Slaapproblemen krijgen we ervan. De hele zomer heb ik er last van. Hoera de wintertijd komt er zo weer aan en laten Zo!

  Geschreven door Anoniem op
 20. Ik slaap Helaas altijd slecht met de winter en zomertijd Ben ik dagen lang van slag ik heb veel medicijnen en heb daar vaste tijden voor ,hou gewoon de normale wintertijd aan ik vind tot 2 x toe de tijd verzetten waardeloos

  Geschreven door Yvonne op
 21. Voor iedereen is het anders, voor de mensen die zeggen in de tropen is het ook zo….nu dan heb je het mis!! Daar wordt het met hun zomer tijd toch al donker rond 18.00
  Zelf heb ik ook lang last van dat uur, langer licht ok maar dat hebben wij zo wie zo al ook zonder de zomertijd, laat het dan in de winter 1 uurtje langer licht zijn (minder energie verbruik!)

  Geschreven door Blondy op
  • Heerlijk, zomers 18 uur donker… Was het hier maar zo’n feest! Dat scheelt úren de hete zon op je slaapkamerraam!!

   Geschreven door Bea op
 22. Ooit hebben hele wijze mensen bedacht, dat de tijdsverdeling over een etmaal het beste ging, als we om 12 uur de zon in de hoogste stand hebben. Daarna kwam de spoortijd, die is wel handig omdat je dan in een groter gebied dezelfde tijd hanteert. Op nationaal niveau (b)leek wel handig. Als wij naar die tijdsbepaling zouden teruggaan, en daar ben ik zelf groot voorstander van, dan zouden wij in Nederland zelfs in de GMT/UTC zone thuis horen. Dat is dus de tijd die het dichtste bij onze biologische klok komt. Evenveel daglichtminuten voor de middag als na de middag. Met al het extra gedoe met de klok lopen we daar dus bij nederlandse (middeleuropeese) zomertijd zelfs twee uur mee uit de pas. Ik ben daarom VOOR het afschaffen van de zomertijd, en geloof zelfs dat het beter is voor onze gezondheid als we voor onze normale tijdrekening ons zouden aansluiten bij de GMT/UTC zone, maar dat zal voor heel veel mensen wel een extra brug te ver zijn.

  Geschreven door MP op
  • Heeerrrlijk is de zomertijd. Laten we dat maar aanhouden
   Lekker lang van het licht genieten . Goed voor de mens!.
   Trouwens dat uurtje verschil merk ik niet eens. Maar werk onregelmatig dus dat zal het zijn. Mensen geniet van de zomer de zon en het licht!

   Geschreven door Melle op
   • U schrijft: dat uurtje verschil merk ik niet eens. Maar in de winter wordt het dan wel erg laat licht. Voor de noordelijke landen is dat nog later. Daarom is de normale tijd waarbij de zon op het hoogste punt staat om 12 uur (wintertijd) voor heel Europa het beste.

    Geschreven door Neeltje op
    • Afschaffen zomertijd. Als je altijd om 10 u naar bed gaat is het niet fijn dat het dan nog licht is. En 6 u op is 6 u op. Meestal donker

     Geschreven door Corrie op
    • Afschaffen zomertijd. Als je altijd om 10 u naar bed gaat is het niet fijn dat het dan nog licht is. En 6 u op is 6 u op. Meestal donker

     Geschreven door Corrie Kiki op
 23. Het moet eens afgelopen zijn met het rotzooien van ons lichaam door de regering , weg met die zomertijd totale onzin die vele mensen totaal ontregeld , wie denken ze wel wie ze zijn , het zijn mensen die door ons gekozen zijn en die veel te veel invloed op dit soort dingen hebben waar ze geen fuck mee te maken hebben want daar zijn ze niet voor ingehuurd. Niemand zit te wachten op dit soort beslissingen

  Geschreven door Lidy op
 24. Vind het waardeloos die zomertijd we moeten gewoon de wintertijd aanhouden je dag en nacht ritme als je dat hebt gaat helemaal van slag . Mijn dochter heeft het Smith Magenis syndroom en maakt helemaal geen melatonine aan, maar zit wel in een soort ritme dat wordt nu weer een drama met die zomertijd . Dus weg er mee en hou gewoon de normale tijd aan!

  Geschreven door Moppie op
 25. Ik denk dat je in de zomertijd wat langer buiten kan zijn helemaal niet zo gezond is!
  Een niet roker rookt een pakje per week als je veel buiten bent!
  Gewoon de wintertijd weer terug s.v.p! En al die onzin over dat het goedkoper is komt ook mijn neusgaten uit. Het gaat altijd maar weer over wat het kost,om te kotsen!

  Geschreven door Vlinder op
 26. (Waar gaat dit over vlinder?? Je typte: Ik denk dat je in de zomertijd wat langer buiten kan zijn helemaal niet zo gezond is! Een niet roker rookt een pakje per week als je veel buiten bent!
  Wat een onzin joh!! Staat los van zomer of wintertijd!! Daarnaast dat heb jezelf in de hand waar je gaat staan!)

  Ze mogen wat mij betreft de zomertijd afschaffen!!
  Zelfs de natuur is in de war! Let maar op de vogels!

  Geschreven door Itsme op
 27. Het word nog leuker want de landen mogen zelf weten of ze de zomer dan wel de wintertijd aanhouden.
  Rij je b.v door Duitsland moet je misschien de klok achteruit zetten en dan kom je in Oostenrijk …hup de klok weer vooruit en dan weer achteruit door Italie… je word er toch horendol van als dat staat te gebeuren. Wat een eenheid is Europa toch.

  Geschreven door John. op
 28. Debiel geschuif met de tijd en dus bio-ritme. Bedacht om ons te pesten. Daarnaast zijn lln. in het voortgezet onderwijs gebaat bij laat opstaan en later naar school te gaan en langer tot s’avonds les te hebben.

  Geschreven door Peter weet alles. op
 29. Wintertijd it is!
  Mee met de natuur en geen gedoe meer met je bioritme is het beste en het fijnste.
  Ik betwijfel echter hoeveel mensen nog hun eigen bioritme kennen en ernaar luisteren.
  Klein voorbeeldje; verdoofd door dat gezellig glaasje wijn of bier in die late zomeravonden, voel je niet eens meer dat je moe bent.
  Je gaat dan dus ongemerkt over je grenzen en dan vraagt men zich af waarvan je nou ziek bent geworden.
  Buit ‘t lichaam toch niet zo uit en laat die tijd gewoon met rust;
  We komen niks tekort dus voor de economie hoeft ‘t sowieso ook niet meer:
  WINTERTIJD dus!

  Geschreven door Brigitte op
 30. Wat een onzin vraagstuk eigenlijk.
  Een uur is toch deelbaar door 2 vraagstuk opgelost.

  Geschreven door kim op
 31. De oorspronkelijke tijd, waarbij de zon om 12 uur in de middag op haar hoogste punt staat is voor de meeste mensen beter. Zeker voor de avondmensen, die pas wat later ‘op gang’ komen. Het hele experiment van zomer- en wintertijd heeft sowieso geen echte energiewinst opgeleverd

  Geschreven door Neeltje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief