Extra melatonine? Beter van niet

Extra melatonine? Beter van niet

De meeste van ons kennen de pillen met melatonine wel die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist. Veel mensen met slaapklachten nemen deze pillen. En omdat ze vrij verkrijgbaar zijn leeft het idee dat ze een onschuldig alternatief zijn voor slaappillen. Maar melatonine pillen kunnen een averechts effect hebben. Waarom kun je beter geen melatonine slikken?

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat aangemaakt wordt in de hersenen en dan specifiek in de pijnappelklier. Het speelt een belangrijke rol in ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt en staat ook wel bekend als het slaaphormoon.

Echter, bij ieder mens wisselt het wanneer de pijnappelklier start met de aanmaak van melatonine. Zo kan dat bij de één om 8 uur zijn en bij de ander om 10 uur. Vervolgens is de hoeveelheid melatonine in ons lichaam een aantal uur na middernacht op zijn hoogst. Daarna neemt het weer af, zodat we ’s ochtends weer wakker worden. Bij een gezond slaapritme is dan bijna alle melatonine weer uit het bloed verdwenen.

Slecht slapen

De Nederlander slaapt over het algemeen wel lang genoeg, maar het blijkt dat we geen goede slapers zijn. Zo is 63% van alle Nederlanders niet positief over de eigen slaapkwaliteit. Onder slaapkwaliteit vallen 3 factoren: moeilijk inslaap vallen, niet goed doorslapen en vroeg wakker worden. Vooral het niet goed doorslapen blijkt bij veel Nederlanders een probleem te zijn.

Melatonine slikken vaak geen goed idee

Uit een aantal verschillende nationale- en internationale studies is gebleken dat het gebruiken van melatoninepillen niet helpt en in sommige gevallen juist een averechts effect heeft. Dat geldt op alle 3 de onderdelen van de slaapkwaliteit: inslaap vallen, doorslapen en tijdstip van wakker worden. De externe melatonine (zoals in een pil) kan de eigen slaaphormoonhuishouding in de war schoppen. Vaak door onjuist gebruik, waaronder het tijdstip van slikken en de dosering.

Verkeerd tijdstip

Melatonine heeft geen effect als het niet op het juiste tijdstip ingenomen wordt. Dat tijdstip is een individueel gegeven en niet door een leek te bepalen.

Veel verpakkingen geven aan dat het je melatonine tussen de 30 en 60 minuten voordat je naar bed gaat moet innemen. Echter, deze tabletten werken alleen als je het ongeveer 5 uur voor het moment dat je eigen lichaam melatonine aanmaakt, inneemt. En dat moment is dus voor iedereen anders. Door middel van een speekselonderzoek kan bepaald worden wanneer jouw lichaam zelf de melatonine aanmaakt en hoeveel dat dan is.

Verkeerde dosering

Ook een verkeerde dosering kan een averechts effect hebben. Zo is de dosis afhankelijk van de eigen melatonine-aanmaak en –afbraak. Een te hoge dosis kan doorslaapstoornissen doen toenemen. Zeker bij mensen die een trage metabolisatie van melatonine hebben. Ongeveer tussen de 5 en de 10 procent van de bevolking heeft een trage metabolisatie van melatonine. Ook hier kan een speekselonderzoek duidelijkheid geven.

Is melatonine schadelijk?

Het is niet bekend of het regelmatig slikken van een melatoninepil schadelijk is of niet. Dat komt doordat melatonine niet getest is als medicijn, omdat het op de markt is verschenen als voedingssupplement. Dat is de reden dat er geen grote studies zijn gedaan naar de effecten op de lange termijn. Wel is bekend dat het verslavend kan zijn. Niet lichamelijk, maar geestelijk. Sommige mensen hebben namelijk het gevoel dat ze zonder zo’n pilletje niet in slaap kunnen komen.

Pak je slaapklachten aan

Wanneer er sprake is van milde slaapproblemen pak deze dan aan in plaats van het nemen van een pilletje. Zoek eerst uit wat de reden voor je slaapklachten is. Bij een heel groot deel van de mensen komen de slaapproblemen voort uit de manier waarop we overdag ons leven leiden. We bewegen overdag niet voldoende, drinken een paar uur voor bedtijd nog drankjes met cafeïne en kijken we naar een scherm in het uur voor we naar bed gaan. Ondanks dat we allemaal weten dat dit niet geheel verstandig is, handelen we er nog niet naar. Dus bouw de avond af zodat je op tijd ontspannen bent om te gaan slapen. Probeer ook iedere dag op dezelfde tijd op te staan en ga ook iedere dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed.

 

Bronnen: Nederlands Huisartsen Genootschap, Medisch Contact en de Hersenstichting

Delen:  
7 reacties op “Extra melatonine? Beter van niet
  1. Ja maar de medicijnen van de apotheek hebben ook allemaal bijwerkingen. Sommige bijwerkingen zijn ook heel ingrijpend. Zoals de medicijnen om goed te kunnen te plassen Tamsulosine retard tablet 0,4 mg. Daarvan krijgt een man geen zaadlozing meer van en daar hebben ze het niet over. Daar wordt niet voor gewaarschuwd. Daar is niets aan te doen.

    Geschreven door G. Doppenberg op
    • Nou ik kan u zeggen dat ik Tamsulosine al jaren, en absoluut zonder de door u genoemde klachten!

      Geschreven door LM op
      • @LM Toch ondermijnen medicijnen je gezondheid. Niet iedereen krijgt er dezelfde klachten van en onderschat vooral niet het langetermijneffect ervan.

        Geschreven door C. op
  2. De medicijnen van de apotheek zijn wel getest en die hebben allemaal bijwerkingen. Is dat alleen om te verkopen? Van elk medicijn krijg je wat anders en dan heb je daar weer een medicijn voor nodig. Dat is een vicieuze cirkel. Als je het aan de dokter vraagt dan doen ze net of ze het in Keulen horen donderen. Ik heb psoriasis en niets helpt van de apotheek. Maar Soridon van de drogist wel.

  3. Ook de medicijnen van de drogist zijn getest en hebben bijwerkingen

    Geschreven door John (moderator) op
    • Ik gebruik elleke avondt melatone
      Ik slaap beter. en kan ook blijven liggen. als ik wakker ben. voor mijn een grote voor uit gang. Ik blijf het gebruiken. En niet meer zo moe
      overdag

      Geschreven door Anoniem op
    • Metrodome gebruik elke dag voor ik ga slapen. Slaap beter en kan blijven liggen als ik wakker ben voor mijn een grote voor uit gang. Corrie

      Geschreven door C Vingerhoets op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief